Ahorita

Ahorita, Kluuvi, Helsinki
15.1.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Meksikolainen katuruoka on ollut nousussa maailmalla jo pitkään, ja Helsinkiin alkoi nousta paikkoja pari vuotta sitten nopeaa tahtia: muun muassa Cholo, Lucha Loco, Shanghai Cowboy, Ahorita ja Chalupa, joista olin tähän mennessä testannut vain viimeksi mainitun. En ole edes ehtinyt kartoittaa, kuinka monesta on mahdollista saada vegaanisia annoksia.

Olin kuitenkin kuullut paljon hyvää Richard McCormickin (muun muassa Sandron perustaja uudesta Ahorita-ketjusta, jonka Kluuvin ravintola aukesi viime vuoden kesällä. Ystävä kertoi, että Ahoritasta saisi varmasti vegaanisia annoksia, ja hän suositteli paikkaa kovasti. Päätimmekin käydä siellä vaimon kanssa lounaalla viettäessämme yhteistä vapaapäivää Helsingissä.

Kluuvissa ihan Pizzariumin vieressä olevalla ravintolalla on tietoinen food court -ilme. Minua se ei haittaa, kunhan ruoka on hyvää – ja se on itse asiassa lähellä monia esikuvia. Katuruokaahan näissä paikoissa tarjotaan, ja kun tammikuinen Helsinki ei ole kovin hyvä ympäristö katukojuille, Kluuvin käytävä sopii oikein hyvin. Minulle tuli itse asiassa aika paljon mieleen Chipotle New Yorkissa.

Toisin kuin Chalupassa tai vaikka Bar Burritossa, annoksia ei koottu valitsemalla linjastolta päätäyte, lisukkeet ja niin edelleen, vaan vaihtoehdot oli rakennettu valmiiksi päätäytteen varaan. Alkujaan Ahoritassa oli ilmeisesti tarjottu lisukeriisiä ja siellä oli samanlainen kankea systeemi kuin Chalupassa, että useamman tacon annokseen sai vain yhtä päätäytettä eikä lajitelmaa. Nyt systeemistä on onneksi luovuttu, samoin lisukeriisistä. Sen tilalle on tullut combo, johon tulee tacojen lisäksi nachoja ja kolmea dippiä.

Kasvistäytteitä on kaksi, chilillä maustettu tofu sekä seitanin tyylinen ”veef” (joku kertoi, että se olisi Sandron ”fatanin” tyylistä sekoitetta, mutta en osaa sanoa). Koska tavoitteena oli kevyt lounas, tilasin kahden erilaisen tacon annoksen combona, jotta saisin kokeilla kumpaakin täytettä ja dippejä. Minulle ei tullut sellainen olo, että vegaanisena tehtävät annokset olisivat riisuttuja versioita: täytettä tuli runsaasti. Tofun kanssa oli ainakin hauskaa lehtikaalista salaattia, mutta muuten en muista niitä kovin hyvin.

Lisukkeissa oli hyviä makuja ja raikkautta, mutta ne olivat myös ”laatikon ulkopuolelta” – vaikka mukana oli perinteisiä meksikolaisia makuja, oli kokeilevampaakin. Vaimolla esimerkiksi oli omassa tacossaan herkullista punajuurikvinoaa, mutta en tiedä, onko se vegaanista. Päätäytteissä olisi mielestäni paljon parannettavaa, eli niitä pitäisi maustaa rohkeammin ja antaa hieman paistopintaa. Esimerkiksi Chipotlen vegaaninen päätäyte oli reippaasti parempaa. Mutta koska muut maut olivat niin hyviä, tämä ei juuri haitannut. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti combon ottamista, sillä nachojen kanssa tulevat dippikastikkeet antavat myös tacoon lisäpotkua. Ilman niitä annos olisi voinut jäädä pliisuksi. Etenkin vihreä tomatillo-kastike oli ihanaa. Suunnittelimme jo tomatillon kasvatuskokeilua puutarhassa.

Ahoritan omat lime- ja vesimelonilimonadit olivat erinomaisia raikkaita ruokajuomia, jotka eivät olleet liian makeita.

Olimme todella tyytyväisiä, ja päätäytteiden ongelmasta huolimatta käyn täällä varmasti uudelleen, etenkin kun paikka on niin kätevällä etäisyydellä rautatieasemasta. Kokonaisuutena ateria ei voita Oulun Coyoacánia, mutta se on ehdottomasti Turun Taco Niton ja Victorian tasoa, joskin hyvin erilaista. Pikaruoaksi tämä on erinomaista ja muillakin kriteereillä menee kevyesti suosituslistalle.

Ahorita
Kluuvi
Helsinki

ma–pe 11–21
la 11–18
su 12–17

Kotisivut

Facebookissa

Jaa:
Share on Facebook15Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi