sirius

Café Sirius, Turku
24.1.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Pidän kirjastoista. Lapsuuden kirjastot Seinäjoella, Lempäälässä ja Nokialla ovat usein unieni ympäristöjä. Joskus löydän lempikirjailijoiden olemattomia teoksia, joskus seikkailen agenttijännärin tyyliin. Toisinaan eksyn vaimostani lopullisesti tai törmään edesmenneisiin rakkaisiin. Pidän kirjastoista myös hereillä ollessani, ja viime vuosina olen ihastunut Turun pääkirjastoon. Kun minulla on aikaa tapettavana Turun keskustassa, menen useimmiten kirjastoon lukemaan ja kirjoittamaan, jos ei ole sellainen olo, että haluan lukea sarjakuvia ja juoda kaljaa Cosmic Comic Cafessa. Silloin tällöin valitsen molemmat.

Kaksi tai kolme vuotta sitten tapasin ystäväni ja kollegani sattumalta kirjaston hyllyjen välissä, ja menimme kirjaston sisäpihan Café Siriukseen juttelemaan kirjakustantamisesta. Yllätykseksi huomasin, että tarjolla oli vegaanista focacciaa. Joko en ollut aloittanut Hyvään kurkkuun kirjoittamista tai sitten en vielä kerännyt kokemuksia niin vauhkona, mutta joka tapauksessa focaccia painui unholaan.

Tänä sunnuntaina se pompahti mieleeni, kun istuin kirjastossa kirjoittamassa edellisen päivän ruokakokemuksia muistiin. Kuinkas muutenkaan. Välipalaa teki mieli, joten siirryin kahvilaan, ja olihan focacciaa tarjolla vitriinissä. Tällä kertaa ei ollut mitään makeaa, mutta en kaivannutkaan sitä, sillä olin menossa tapaamaan ystävää myöhemmin CaféArtiin, jonka vegaaninen tarjonta on laajentunut muun muassa kookosmuffinsseihin. (Ne olivat muuten erinomaisia.)

Focaccia muistutti oikeastaan enemmän roomalaista pizza al tagliota, ja paikan pitäjä onkin kai italialaistaustainen. Sen päällä oli herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa, kapriksia ja tuoretta rucolaa. Se oli parempaa kuin muistinkaan. Ei se tietenkään Pizzariumin tasolle noussut, mutta ei ollut tarviskaan. Taikina ja tomaattikastike olivat sulaneet oivallisesti yhteen, ja maku oli hyvää roomalaista keskitasoa – olen syönyt pizzapaloja siellä lukuisissa paikoissa. Edullinenkin tämä oli, teekupin kanssa viitisen euroa. Oikein mukava välipala mukavassa ympäristössä. Hyvä oli jatkaa lukemista.

Café Sirius
Turun pääkirjaston sisäpiha
Linnankatu 2
Turku

ma–pe 9–19
la 10–16
su 12–17

Facebook

Jaa:
Share on Facebook11Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi