African Pots, Helsinki
28.1.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

”Afrikkalaista kotiruokaa” tarjoava African Pots aukesi Mäkelänkadulla viime vuonna. Kuulin siitä alkusyksystä, ja minun oli tarkoitus käydä kokeilemassa kehuttuja kasvisruokia jo Helsingin kirjamessujen aikaan. En kuitenkaan ehtinyt. Onneksi uuden tutkimusyksikkömme työhuone on vartin reippaan kävelymatkan päässä, joten päätimme lähteä työporukalla kokeilemaan.

Olin kuullut, että ravintolan kasvisruokatarjonta on runsasta, mutta ei minulla ollut aavistustakaan, kuinka oivallinen paikka se on vegaaniruokaa halajavalle. Lähes kaikki lounasbuffetin ruoka on vegaanista, ja gluteenille sekä pähkinälle allerginen ystäväni löysi hänkin kunnolla syötävää. Kokki selitti innostuneesti ravintolan ideaa ja esitteli ruokia perusteellisesti. Joka päivä on vaihtuva kymmenen euron lounasbuffet, johon kuuluu keitto, salaattipöytä ja lämpimien ruokien valikoima. Lauantaisin lounas on kalliimpi mutta myös huomattavasti laajempi, ja tarjolla on silloin talon erikoisuutta eli palmuöljykastiketta, jota täytyy päästä joskus kokeilemaan. Pöydässä on myös aina yksi liha- tai kalaruoka, eli paikka sopii myös sekalaiselle seurueelle.

Lounas lähti liikkeelle ihanan pehmeällä maapähkinäkeitolla, joka oli juuri minun juttuni. Se muistutti aika paljon marokkolaista bessara-härkäpapukeittoa, jota olemme joskus tehneet omasta sadostamme. Keittoa saattoi maustaa talon omalla chilitahnalla, joka oli valloittavan tulista ja aivan erimakuista kuin mikään aiemmin kokeilemani.

Lautaselleni otin aimo annoksen salaattia – ihan perusvihanneksia mutta erittäin hyvälaatuisia, ei palastakaan nahistunutta jäävuorisalaattia mailla halmeilla. Lämpimästä pöydästä otin kuohkeita nigerialaisia riisilettuja, vahvaa tomaattikastiketta, täyteläistä linssikastiketta ja hämmentävän hyviä kidneypapuja, jotka oli kypsennetty mahdollisesti pinaatin kanssa. Ainoastaan haudutettuja vihanneksia en kokeillut, koska ne eivät näyttäneet kiinnostavilta. Tosin varmaan olisi pitänyt sillä kidneypavutkaan eivät alkuun kovin kummoisilta vaikuttaneet.

Nälkä ei jäänyt, mutta koska keittiöstä tuotiin injera-lettuja, niitä oli pakko kokeilla vielä. Ne eivät olleet läheskään yhtä hyviä kuin Sabassa, sillä ne oli leivottu vehnään ja niissä ei ollut olennaista hapantaikinan makua. Vallan mukavia ne olivat silti linssimuhennoksen kanssa. Maistoin myös pari kevätkäärylettä, mutta ne olivat peruskamaa, joka oli kattauksessa aika turha.

Jälkiruuaksi oli vegaanisia munkkeja! Ne olivat tuoreita, pehmeitä ja ehkä aavistuksen vaniljaisia. Mausteinen tee sopi niiden kylkeen hyvin, ja kuulemma paikan mausteinen kahvikin oli erinomaista.

African Pots on mahtava lisäys Helsingin ravintolatarjontaan, ja siitä tuli suosikkilounasravintola ensi kokeilulla.

African Pots
Mäkelänkatu 45
Helsinki

ma–pe 11–16
la 13–18

Facebookissa

Jaa:
Share on Facebook28Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi