Yitong Hot Pot, Tampere

"Yitong Hot Pot on selvästi kaupungin paras kiinalainen."

9.2.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kuten Hyvä kurkun vakilukijat tietävät, rakastan aasialaisen keittiön keksintöä, monen eri maan perinteistä löytyvää hot pottia. Tähän asti olen saanut sitä vegaanisena vain HO’s Foodissa Helsingissä. Kuulin jo melko pitkä aika sitten, että Kyttälänkadulle oli perustettu tähän nerokkaaseen ruokalajiin keskittynyt Yitong Hot Pot (osoite on hämäävästi Tuomiokirkonkadulle). Kuulemma vegaanista hot pottia saa myös etukäteen tilaamalla PureBitestä.

Kävimme Yitong Hot Potissa vaimon kanssa jo viime vuoden puolella, mutta silloin ruokaraportointi jäi, kun tulin kipeäksi. Ateria oli kuitenkin herkullinen ja lisäksi hyvin eri tyylinen kuin HO’s Foodissa, jossa hot pot -annos oli ikään kuin itse hiljalleen rakennettava keitto. Yitong Hot Potissa ruokalaji muistuttaa pikemmin italialaista bagna caudaa: aineksia kypsennetään kuumassa öljyisessä liemessä dippaamalla, mutta itse lientä ei ole tarkoitus syödä. Ainekset olivat myös korkealaatuisia, samaa tasoa kuin HO’s Foodin ensimmäisellä vierailulla. (Sittemmin ainesten taso oli siellä valitettavasti laskenut, vaikka myöhempikin ateria oli oivallinen – ja sieltä saa loistavia mykyjä. Toivottavasti heikentyminen oli väliaikaista.)

Ravintolan tilat ovat todella isot ja liikeidea ihailtava ja hullunrohkea samaan aikaan: suomalaisille tuntemattomaan ruokalajiin keskittyminen on vaikea konsepti. Pelkäsinkin, että paikka kaatuisi, ennen kuin ehtisin käydä siellä toisen kerran. Onneksi näin ei käynyt, ja kuulin ilokseni myös hyviä arvioita ravintolan muista ilta-annoksista, eli alkuvaiheen jälkeen valikoimaa oli viisaasti monipuolistettu. Tarjolla on myös sellaisia klassisia kiinalaisia annoksia, joita näkee Suomessa listoilla harvoin – kasvispuolelta esimerkiksi munakoiso valkosipulissa. Noutoruuat ovat -30% alennuksessa, mikä on pakkokin, sillä lähellä on perinteisesti edullista noutoruokaa tarjoava Lotus Garden. Lounas on kuulemma aika keskitasoa – minä en juuri koskaan käykään kiinalaisten ravintoloiden buffeteissa.

Järjestimme yllätysjuhlan ystäväpariskunnalle, sillä ryökäleet olivat hipsineet salaa vihille. Tälläkin kertaa väkeä oli pelottavan vähän. Istuimme ihanan kitschien kirsikankukkakoristeiden alla ja kuuntelimme itse asiassa varsin siedettävää kiinalaista (?) iskelmää. Keittiöstä leijui puhtaan paistoöljyn ja selkeästi erottuvien mausteiden tuoksu.

Hot pottia oli saatava koko seurueelle. Ilokseni huomasin, että uudistetulla listalla oli valmiiksi kaksi vegaanista vaihtoehtoa. Edellisellä reissulla olinkin varmistanut makuliemen vegaanisuuden. Tarjoilija osasi myös muistuttaa, että vain maapähkinädippi on kasvispohjainen, seesamidipissä on jotain eläinperäistä. Dippi oli selvästi paksumpaa ja rakeisempaa kuin HO’s Foodissa sekä ehkä tulisempaa.

Kahdesta vegaaniannoksesta valitsin sen, jossa saa mukaan yubaa eli ”tofuihoa” (kiehuvan soijamaidon pinnasta kerättyjä kalvoja, joista on koottu lehtitaikinamaista huokoista levyä), lootuksen juurta, enokisieniä eli talvijuurekasta, paksoita, paksua vahvan makuista merilevää (tämä saattaa olla vähän acquired taste) ja kesäkurpitsaa. Ystäväni kokeili toista kasviskattausta, jossa oli muun muassa mukavan pehmeää tofua ja loistavia mustia sieniä.

Liemen maut tunkeutuivat kypsennettäviin raaka-aineisiin vielä paremmin kuin edellisellä kerralla, ja nyt tulisena pyytämäni liemi oli oikeasti tulista. Tarjolla on kolme tulisuusastetta, ja ilmeisesti mieto taas oli chiliherkemmillekin oikein sopivaa. Näin sen pitää olla. Kahden tunnin aterioinnin aikana tulisuus kertyi täydellisesti suuhuni, kunnes viimeisten makupalojen maistelu oli jo suloista tuskaa.

Koko seurue oli onnessaan, ja tunnuimme olevan yhtä mieltä siitä, että tämä oli parhaimpien tamperelaisten ravintolakokemusten joukossa. Kaljaakin joimme. Lisäksi henkilökunta yllätti seurueemme tuomalla keittiön tervehdyksenä susheja, jotka olivat paljon parempia kuin odotin, oikein hyviä itse asiassa. Aterian lopuksi meille tuotiin lautasellinen melonilohkoja. Mahtavaa palvelua.

En kestänyt odottaa iltalistan muiden ruokalajien testaamista. Kävimme heti seuraavana päivänä hakemassa ystävän kanssa noutoruokaa peli-iltaamme. Valitsin kiinnostuksesta klassisen home style tofun, johon olin tutustunut Helsingin Chengdussa, sekä mainitun munakoisoruuan. Valinnat olivat mitä onnistuneimmat. Munakoiso oli suussa sulavaa, melkein yhtä hyvää kuin kaivatussa West Lake Tea Housessa. Home style tofu oli myös hyvää: se ei varmasti ole kaikkien makuun, sillä se on aika hienovaraisesti maustettu ruoka, mutta minä pidin näistä yksinkertaisista ja puhtaista mauista.

Tämä ravintola on pakko saada menestymään. Yitong Hot Pot on selvästi kaupungin paras kiinalainen. Zhou’s Placen ruoka on parhaimmillaan yhtä hyvää kuin nuo noutoannokset, mutta sen taso vaihtelee harmittavasti. En anna anteeksi Tampereelle, jos Yitong Hot Pot kaatuu. Avartakaa ruokakokemuksianne ja menkää kokeilemaan hot pottia! Tampere on valmis tähän.

Yitong Hot Pot
Tuomiokirkonkatu 24
(Kyttälänkadun puolella)
Tampere

ma–pe 11–22
la–su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi