Hyvä kurkku:
Furuma Cuisine, Helsinki

"Dippisoosit ja niiden mausteet räjäyttivät tajunnan ja makuaistin ja tekivät ateriasta unohtumattoman kokemuksen."

18.10.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Pidän kiinalaisesta hot potista paljon, todella paljon. Hot pot muistuttaa idealtaan fondueta tai italialaista bagna caudaa eli ”kuumaa kylpyä”. Erilaisia raakoja aineksia kypsytetään kuumassa liemessä, joka tuo niihin herkullista makua. Hot potiin kuuluu kuuman liemen tai öljy-mausteseoksen lisäksi erilaisia dippikastikkeita. Koko ruokalajin idea on verrattoman rattoisa: seurueen kesken on mukava kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä ja syödä itsensä huomaamattaan tärviölle.

Kokeilin hot pottia ensimmäisen kerran rakkaassa mutta valitettavasti edesmenneessä Hoa Xuan -ravintolassa Tampereella (siitä on niin kauan, ettei paikka ehtinyt Hyvä kurkku -arvioihini). Silloin kokemus ei jäänyt erityisesti mieleen, mutta Helsingissä Teurastamon Ho´s Foodissa ihastuin ruokalajiin lopullisesti. Huomatkaa, että HO’s Foodin hot potissa liemi on poikkeuksellisesti tarkoitettu syötäväksi – ainakin minulle on jokaisella kolmella kerralla tarjottu pieni keittolautanen liemilusikoineen, ja listallakin lientä kutsutaan ”keitoksi”. Siksi ihmettelinkin, kun Tampereella menimme syömään Yitong Hot Potiin, jossa liemen sijasta olikin ihanan tulinen hyvin öljyinen liemi, jota selvästikään ei pitänyt syödä. Kiinalaista keittiötä tuntevat monet ystäväni ovatkin sanoneet, että hot pot -tyylejä on lukuisia.

Kiinassa pitkään asuneet rakkaat ystäväni suosittelivat minulle Katajanokalle auennutta uutta kiinalaista ravintolaa Furuma Cuisine. Samassa kiinteistössä toimi aiemmin kiinalainen ravintola Peninsula 1899. Kävin pari vuotta sitten samaisten ystävien kehotuksesta Chengdussa, mutta siellä kävi ilmeiseksi, että kunnollisen kiinalaisen ruoan nauttimiseen tarvitaan myös kunnollisen kiinalaisen ruoan tuntijoita, jotta osaa tilata oikein. Niinpä sovinkin illallisen heidän kanssaan. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hyvää ruokaa ja rakkaita ystäviä.

Tulin paikalle hieman ennen ystäviäni ja hämmästyin, sillä suuressa ravintolasalissa oli melkein pelkästään kiinalaisia seurueita, sikäli mikäli osaan kieliä ja kansallisuuksia yhtään tunnistaa. Tämä lupasi hyvää – Dong Bei Hu -ravintolassa oli edellisellä vierailulla jonkinlainen kiinalainen kulttuurijuhla, ja silloinkin sain aivan poikkeuksellisen hyvää ruokaa (vaikka arvio ei ole kovin ylistävä, sittemmin olen tykästynyt ravintolaan kovasti, ja se löytyy nykyään Hyvän kurkun Facebook-sivun suosituslistalta).

Ystäväni hoiti tilauksen varmistaen, että valikoimaan tulisi vain vegaanisia aineksia ja dippikastikkeita. Pian pöytäämme kannettiin kaasupolttimella lepäävä kahteen osioon jaettu liemikulho, joka porisi pian mukavasti. Tulimme käyttäneeksi pääosin tulista lientä, sillä kasvisliemen maku oli melko laimea. Ruoka-aineksia tuotiin pöytään hiljaksiin ja vaiheittain: erilaisia nuudeleita, kahdenlaista tofua, puunkorvasientä, kiinankaalia (joka valmistui liemessä uskomattoman hyväksi!), paksoita ja jonkinlaisia isoja sieniviipaleita, joissa oli mainio suutuntuma. Etenkin tofut olivat todella laadukkaita.

Mutta etenkin dippisoosit ja niiden mausteet räjäyttivät tajunnan ja makuaistin ja tekivät ateriasta unohtumattoman kokemuksen. Jokaiselle tuli eteen pieni kulho pähkinäkastiketta, johon saattoi lisätä korianteria, sichuanpippuritahnaa, valkosipulia, kevätsipulia, seesamiöljyä. Tummaa riisiviinietikkaa käytimme dippinä erikseen, sillä se sopi etenkin kaaleille erinomaisesti.

Ennen kaikkea ihastuin tymäkän aromikkaaseen punaiseen hapatettuun tofuun! Olin ostanut sellaista kerran Tampereelta, mutta silloin maku ja haju oli niin hurja, etten pystynyt – jotenkin tiesin kuitenkin, että tämän täytyisi olla minun juttuni. Ja olihan se. Ulisin onnesta nauttiessani ”homejuustomaisista” tofun palasista itsekseen tai keitettyjen vihannesten kanssa. Tämä ei ole varmasti kaikkien juttu, mutta minulle se meni samaan pyhien asioiden joukkoon Marmiten kanssa.

Tämä oli tietysti paras koskaan syömäni kiinalainen ateria unohtumattoman West Lake Tea Housen rinnalla. Helsinki: annoitte West Lake Tea Housen kuolla. Menkää nyt hyvät ihmiset tänne syömään paljon ja usein, sillä tällainen aarre on säilyttämisen arvoinen! Ja hot pot -ateria kannattaa varata etukäteen, sillä me saimme varauksen ansiosta alennusta hintaan.

Olin niin onnellinen.

Furuma Cuisine
Katjanokanlaituri 5
Helsinki

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su 12–21

Kotisivut

Facbook

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi