First Aid Kit,
Savoy Teatteri 9.12.2014

”Välispiikit toivat surullisiin kappaleisiin kontrastia, kun siskokset puhuivat hellyttävästi toistensa päälle.”

Ruotsalaisduo pelasti harmaan tiistain, tai ehkä koko viikon.

  ★★★★½ 

Kaiho soi, kulta kimmelsi ja harmoninen laulu nostatti kylmät väreet, kun First Aid Kit soitti ensimmäisen kahdesta Suomen keikastaan Helsingin Savoy-teatterissa. Jo ensimmäinen kappale, The Lion’s Roar, sai armollisesti unohtamaan tiistai-illan arkisuuden ja tihkuisen sään.

First Aid Kit on yhtä kuin ruotsalaissisarukset, Johanna ja Klara Söderberg, jotka toivat folkia, countrya ja popia yhdistävän musiikkinsa tunnetuksi videopalvelu YouTuben avulla vuonna 2008. Videolla he esittivät The Fleet Foxesin kappaleen Tiger Mountain Peasant Songin. Kappale sai hurjan internet-suosion, ja nyt siskokset ovat julkaisseet kolme studiolevyä. Keikka koostui pääosin uusimman levyn, Stay Goldin, kappaleista, mutta hittejä tuli myös sitä edeltäneeltä The Lion’s Roar-levyltä.

Johannan ja Klaran lisäksi lavalla olivat rummut ja steel-kitara, jonka soittaja vaihtoi välillä mandoliiniin ja sähkökitaraankin. Oli taianomaista, kuinka vangitsevan tunnelman yhtye sai aikaan niin pienillä elementeillä. Naisten karismaattinen esiintyminen ja mahtavat lauluäänet eivät antaneet keskittymisen hetkeksikään herpaantua. Välispiikit toivat surullisiin kappaleisiin kontrastia, kun siskokset puhuivat hellyttävästi toistensa päälle ja esittelivät muun muassa suomen kielen taitojaan.

He kertoivat myös siitä, kun Jack White soitti heille. ”Kun saat puhelun tuntemattomasta numerosta, et ikinä arvaisi, että Jack White soittaa”, Johanna kertoi ja vertasi Whitea joulupukkiin. White kutsui heidät soittamaan analogiseen studioonsa Nashvilleen, ja vuonna 2011 hän julkaisi singlenä bändin esittämän Universal Soldierin, Buffy Sainte-Marien coverin.

Puolivälissä konserttia rumpali ja kitaristi poistuivat lavalta, ja duo esitti täysin akustisesti kappaleen Ghost Town. Jos tässä vaiheessa jollakin oli epäilyksiä kaksikon taidoista, ne takuulla katosivat. Loppuunmyydyn, 735-paikkaisen Savoy-teatterin yleisö ei hiiskahtanutkaan, kun naiset lauloivat: ”If you’ve got visions of the past – let them follow you down – They’ll come back to you some day – And I found myself attached to this railroad track – But I’ll come back to you some day.” Ja ihanaa, he lauloivat New Yorkin sijaan Helsinki. Ja ah, kun he myöhemmin esittivät kappaleen Emmylou, ennen viimeistä säkeistöä tuli yleisön sing-along-kohta.

Vaikka Johannan ja Klaran itse sanoittamansa kappaleet ovatkin tunnelmaltaan kaihomielisiä, keikka toi onnea pitkäksi aikaa. Olen onnellinen siitä, että tämänkaltainen epäkaupallinen folk-musiikki voi edelleenkin olla suosittua ja lahjakkuuksien on toisinaan mahdollista saada ansaitsemaansa huomiota.

Kuunneltuani kotona keikan jälkeen Stay Gold-levyä, eivät biisit kuulostaneet läheskään yhtä sykähdyttäviltä kuin livenä. Suosittelen näkemään yhtyeen elävänä, vaikka levylllä biisit eivät vakuuttaisikaan.

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi