Harmaannuttavaa alahuulipurentaa

”Christian Greyn ’leikkihuoneeseen’ olisi muuten aivan mahtavaa vetäytyä… lueskelemaan.”

Teksti: Johanna Siik ja Lotta Sonninen

50 havaintoa Fifty Shades of Grey -elokuvasta. Vain 0,5 promillen humalassa.

 1. Elokuva alkaa päähenkilöiden aamujen ristiinleikkauksella. Päällä soi I Put A Spell On Youn mahtipontinen uusioversio. Laulaja paljastuu myöhemmin Annie Lennoxiksi. Ei huono alku lainkaan.
 2. Sankaritar Anastasia Steele (Dakota Johnson) ajaa kolhuista kuplavolkkaria. Valkoista, kolhuista kuplavolkkaria.
 3. Autovalinta on täysin looginen, koska Anastasia opiskelee kirjallisuutta, eikä osaa pukeutua kuin kivan boheemiin kukkapaitaan ja villatakkiin, mikä on toimittajakämppiksen mielestä vähän blaah-mutta-antaa-nyt-mennä.
 4. Multimiljonääri, 27-vuotias Christian Grey (Jamie Dornan) sen sijaan omistaa kaapillisen harmaita kravatteja.
 5. Neitseellinen Anastasia ripustaa kaikissa tilanteissa kaulaansa korun, joka muistuttaa vaginan läpileikkausta. (Joku saattaa väittää, että kyseessä on horoskooppimerkki, mutta tämä elokuva on Fifty Shades of Grey, joten kyseessä on oltava vaginan läpileikkaus.)
 6. Myöhemmin neitsyytensä menetettyään “Ana” on hetken aikaa ilman vaginakoruaan. Juuri kun katsoja alkaa tehdä metaforapäätelmiä, koru palaa käyttöön.
 7. Hiukan ennen kuin Anastasia tapaa Greyn ensi kertaa, näemme hänen seisovan pilvenpiirtäjän juurella. Talo kohoaa täydessä erektiossa taivaaseen. Kuvaa kannattaa katsoa hartaudella, sillä siinä on elokuvan ainoa erektio.
 8. Toimittajaa paikkaava Anastasia on unohtanut kynän kotiin. Toimittajat tietävät, että tämä on aivan normaalia. Sen sijaan neuroottisesti kaveriaan tuuraavalta kirjallisuudenopiskelijalta moinen unohdus on vähintäänkin freudilainen.
 9. Anastasia saa käyttöönsä mustan lyijykynän, jossa lukee harmaalla “Grey”. Sitä ryhdytään pureskelemaan välittömästi.
 10. Alahuuli. Sitäkin purraan. Jos saisimme kolikon/ryypyn/orgasmin joka kerta kun Anastasia Steele puree valkokankaalla huultaan, niin avot.
 11. Major spoiler alert: tässä elokuvassa kukaan ei saa orgasmia.
 12. Mutta häpykarvat sentään vilahtavat kahdesti!
 13. Reisiuntuvaa näkyvissä! Pidämme tästä, koska ihmisillä on reisiuntuvaa. Reisiuntuva on myös kuvattu lievään vastavaloon, joten sen näkyminen ei voi olla vahinko.
 14. Anastasialla ja hänen kämppiksellään Katella (Eloise Mumford) on vinyylilevykokoelma. Vau, tytöt on old school.
 15. Anastasialla on ihana yölamppu, jota koristaa pääskynen. Boheemi, sanoimmeko jo?
 16. Vihjailevat sanaleikit. Niitä on paljon. Anastasia-parka joutuu monta kertaa pohtimaan kirjallisuudenopiskelijan päässään, tarkoittiko Christian kenties häntä puhuessaan “hyödykkeistä” tai “hoideltavasta tilanteesta”.
 17. Kokonaisuutena soundtrack saa ihmisen haluamaan syödä nyrkkinsä joka kerta, kun mikään lauluista pärähtää päälle.
 18. Christian Greyn “leikkihuoneeseen” olisi muuten aivan mahtavaa vetäytyä… lueskelemaan.
 19. Seksinharrastusmielessä leikkihuone on muuten mainio mesta, mutta missä ennen elokuvaa paljon mainostetut dildot luuraavat?
 20. Mikä on se mystinen kohde, johon leikkihuoneesta avautuu valaistu oviaukko? Onko se walk-in closet, josta Christian noutaa leikkikäyttöön tarkoitetut *huh* revityt farkkunsa?50Shades2
 21. Kemia. Kipinä. Kuuma leiskunta pääparin välillä. Näitä elokuvassa ei ole.
 22. Ei ole sattumaa, että Christianin veljen Elliotin (Luke Grimes) ja Anan kämppiksen Katen muhinointia näytetään vain sekunnin verran. Heillä synkkaa paljon paremmin kuin päähenkilöillä.
 23. Twilight-kirjat ja -elokuvat, joiden fanifiktiosta Fifty Shades of Grey sai alkunsa, saavat osakseen pari viehkoa viittausta. Muuten kaupungissa pilvenpiirtäjien keskellä viihtyvä pääpari tekee yllättävän kävelyretken vampyyrimaiseen satumetsään. Huomioitavaa erityisesti oksien läpi siivilöityvä valaistus. (Vai onko kyseessä sittenkin Anastasian uni, sillä tyttö kiskaistaan reippailemaan kesken nokosten.)
 24. Katsoja kohtaa lopulta myös Greyn hullunkurisen perheen, joka on vain vaaksan päässä vampyyreista.
 25. Christianin isä on Amerikan yläluokan tyyliin nimeltään… joku sukunimen kuuloinen etunimi. No, meni jo, mutta aika varmasti se alkoi C:llä.
 26. Siskon osa on langennut räväkälle teinipoptähdelle ja Adidas-mallille Rita Oralle, joka pääsee lausumaan sanasen ranskaa alleviivauksena fantsulle flapper-imagolleen.
 27. Kun vihdoin päästään neuvotteluihin S/M-suhteen ehdoista, ne käydään tietysti pimennetyssä huoneessa. Neuvottelun osapuolet lukevat papereita ihan sujuvasti ja yliviivailevat (Grey-lyijykynällä) epäsopivia kohtia. Vampyyriteoria vahvistuu.
 28. Ehkäisy sentään on kohdallaan! Kortsu sekä otetaan paketista että laitetaan paikoilleen (kuvan ulkopuolella, koska pilvenpiirtäjä säilyttää suvereenin asemansa ainoana erektiona), ja vasta sen jälkeen aletaan puhua e-pillereistä. Hormoniehkäisystä puhutaankin sitten pariin otteeseen. Että tuli selväksi.
 29. Tämä seksi on kyllä kamalan siistiä. Kukaan ei hikoile, mikään ei litise eikä tekstiileihin taatusti tule tahran tahraa.
 30. Intiimeimmät hetket ovat loppujen lopuksi niitä, kun pääpari pitelee toisiaan kädestä. Tämä sotii oudosti Christian Greyn estoisuutta vastaan.
 31. Loppuvaiheen käännekohdassa tosin Christian läiskii Anaa piiskalla pepulle niin, että hänelle tulee hiki. Taustalla seinällä roikkuu pörheitä ketunhäntiä. Dildot puuttuvat kuvasta edelleen.
 32. Romantiikka. Sitäkään ei oikein ole, ellei hassua helikopterinmuotoista heliumpalloa lasketa. Pallo on kylläkin kiinnitetty skumppapulloon.
 33. Vinkki: ota oma pullo mukaan elokuvateatteriin. Kaipaat sitä viimeistään nyt.
 34. Hetkinen, kännipuheluthan ovat joskus aika romanttisia. Anastasia soittaa leffan alkumetreillä Christianille sellaisen, ja Christian käskee hänen mennä heti kotiin. Kun se ei auta, hän ilmestyy itse hakemaan tytön ja telkeää tämän hotellihuoneeseensa. Panttivankidraama!? Ai, höh, ei sittenkään.
 35. Jos olet lukenut Fifty Shades -romaanitrilogian, tiedät että Ana on ärsyttävä salaatintyöntelijä eli siis nainen, joka ei syö mitään, ei ainakaan jos paikalla on muita. Dakota Johnson ei anna ollenkaan sellaista vaikutelmaa.
 36. Vähän poikamainen Dakota Johnson tekee muutenkin mukavan roolin. Hänessä on ripaus chiliä ja pippuria, kun taas Jamie Dornanin roolisuoritusta voisi keittiömaailman metaforalla kuvailla lähinnä pitkään riippuneeksi tofuksi, jonka marinointi on epäonnistunut.
 37. Ja Dakotalla on kiva otsatukka!
 38. Muuten näyttelijöiden kampaukset ovat kyllä keskimäärin kamalat. Toivottavasti tämä ei johdu siitä, että lopputeksteissä mainittiin hiusmuotoilukohdassa suomalainen nimi.
 39. Sattumaa tai ei, elokuva antaa kirjallisuudesta todella nuivan kuvan. Christian Grey käytännössä antaa ymmärtää, että kirjoista pitävät vain toivottomat höpöpäiset romantikot.
 40. Hän vieläpä kysyy Anastasialta, valitsiko tämä pääaineensa “Brontën, Hardyn vai Austenin takia”. Miksei Ana voi vastata, että “ei kun Doris Lessingin”?
 41. Onneksi ei sentään E. L. Jamesin.50Shades3
 42. Sankarilla on muuten oikea helikopterilentolupa. Ja maaseutuharrastuksena purjelento! Elokuvan aikana siis päästään kiitoradalle.
 43. Onko kaikki tämä lentely kenties jonkinlaista metaforaa?
 44. Anastasian äitiä esittää Ylpeyden ja ennakkoluulon Elizabeth elikkäs Jennifer Ehle! Elokuvan jälkeen keskustellessamme tosin luulimme pitkään, että kyseessä on Dirty Dancingin Baby (jonka nimi oikeasti on Jennifer Grey, tajuatteko, Grey!).
 45. Anastasia juo äitinsä luona vieraillessaan Cosmoja. (Cosmopolitan on aina hyvä asia, vaikka siihen olisikin cocktailin hengen vastaisesti tungettu jotain kummallisia tilpehöörejä limen kuoren sijaan.)
 46. Ja Christian tietää tarkalleen, kuinka monta.
 47. Kontrollifriikkeys ei ole muuten yhtään kiihottavaa. Jos Anan ilmeitä katsoo, niin ei hänenkään mielestään. Kesken jäävä, kädestä riistetty Cosmo kiinnostaa enemmän.
 48. Ei kai Christian ole jonkinlainen stalkkeri? Ehei, hän vain lentää beibinsä perään Georgiaan, koska tämä on lähtenyt käymään äitinsä luona kahdeksi päiväksi. Siinä on kaksi päivää liikaa.
 49. On ilo kuunnella, kun Christian Grey puhuu gin & tonicista. Tyyppi nimittäin tietää, että Hendrick’s Giniä käytettäessä juomaan tulee kurkkua, Bombay Sapphire -pohjaiseen taas limeä.
 50. Lopetus: sitä ei ole, on vain jatko-osan odotus. Tämähän on pahempaa kuin Hobiteissa.

+1. Lopputekstien rullatessa voi todeta, että mainokset olivat paljon elokuvaa tuhmemmat: peräti kaksi erimerkkistä liukuvoidetta ja Kaalimato.comin tuhma vibraattorimainos. Myös Tradenomiliitto suosittelee!

Kuvat: Finnkino / Universal Pictures International

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi