Hyvä kurkku:
Pizzeria Luca, Tampere

”Tilasin tällä kertaa ehdottoman suosikkini ortolanan, johon ihastuin aikanaan roomalaisessa Gatta Mangionassa ja joka on tässä ravintolassa mielestäni melkein yhtä hyvää – ja se on paljon sanottu.”

22.7.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Arvioin Pizzeria Lucan vähän yli vuosi sitten. Vaikka marinara ei minua ihan täysin vakuuttanut, oli selvä, että kaupunkiin oli tullut uusi mitä varteenotettavin pizzapaikka. Sittemmin olen käynyt Lucassa jokusen kerran, ja totesin, että uusinta-arviolle on tarvetta. Olen nimittäin päätynyt siihen, että Lucasta saa kaupungin parasta vegaanista pizzaa.

Vaimon kesäloma oli juuri alkanut, joten käväisimme kaupungissa pizzalla sen kunniaksi. Halusin jonkinlaisen alkudrinkin ja päädyin maistamaan ensimmäisen kerran aperol spritziä. En ole drinkki-ihminen: juon lähinnä gin & toniceja ja negroneja, joskus campari soodaa. Mutta täytyihän tämäkin joskus kokeilla. Ihan hyvää, mutta ei ihan minun juttuni.

Syömään tänne oli kuitenkin tultu. Lucan pöydistä löytyy erillinen vegaaninen lista, jota jostain syystä ei ole laitettu verkkosivuille. Kaikki listan pizzat ovat juustottomia. Tämä sopii minulle, sillä en ole vegaanisista juustoista niin innoissani – eikä kunnon pizza tarvitse juustoa. Mättölätyt sitten erikseen: niilläkin on paikkansa elämässä. Tilasin tällä kertaa ehdottoman suosikkini ortolanan, johon ihastuin aikanaan roomalaisessa Gatta Mangionassa ja joka on tässä ravintolassa mielestäni melkein yhtä hyvää – ja se on paljon sanottu. Parmigiana-pizzassa on sen sijaan minun makuuni liian makeaa balsamicoa, enkä ole rucolakasoista kovin innostunut. Tartufoa en ole muistaakseni kokeillut Lucassa, mutta sama makuyhdistelmä on Pizzariumin pizzoissa Turussa ja Helsingissä. Se on ihan okei, mutta kun on muutaman kerran saanut tuoretta tryffeliä, tryffeliöljy tuntuu turhan hyökkäävältä.

Pizzaa odotellessamme söimme herkullista talon leipää oliiviöljyllä ja balsamicolla. Olin juonut drinkkini, kun pizza saapui pöytään, joten tilasin juomaksi pullollisen Peroni-olutta. Pizza näytti ja tuoksui herkulliselta: munakoisoa, paprikaa, herkkutattia, sipulia ja basilikaa. Ja oivalliselta se maistuikin. Lucan taikina on todella hyvää, ja kaikkia raaka-aineita oli käsitelty kunnioittavasti. Jos jotain aivan pientä puutetta hakee – ja tämä on vahvasti makuasia – niin ravintolan ”hedelmäisen” tomaattikastikkeen aromi alkoi loppuvaiheessa nousta liian hallitsevaksi. Kuten olen todennut ennenkin, olen enemmän keitettyjen pizzkastikkeiden ystävä.

Lucan ortolana nousi vähintäänkin Sitkon vegaanipizzan tasolle ellei sen ylikin. Kaupungin parasta vegaanista pizzaa siis, joko jaetulla sijalla tai yksinään.

Pizzeria Luca
Hämeenkatu 14
Tampere

ma suljettu
ti–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi