Hyvä kurkku:
Ravintola Gösta, Mänttä

”Uskoisin, että tämä oli parasta syömääni ravintolarisottoa. On niin mukavaa joutua yllätetyksi tällä tavalla.”

1.8.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Olimme nauttineet poikkeuksellisen hienoista Gösta-museon näyttelyistä vaimoni, veljeni ja kälyni kanssa. Koska matka veisi vielä Pekiloon, tarvitsimme vahvistavaa lounasta. Vuonna 2013 avattu ravintola on saanut paljon kiitosta, mutta en ollut törmännyt yhteenkään vegaanista tarjontaa käsittelevään arvioon. Menin siis epätietoisena ja pettymykseen valmistautuneena kysymään tarjoilijalta, saisiko jotain vegaanista. ”Totta kai!”

Ruokalistalla ei mitään vegaanista ollut, joten tarjoilija kävi tiedustelemassa mahdollisuuksia keittiöltä. Alkupalaksi olisi ollut avokadococktail, mutta se ei innostanut, ja lounaaksi tarjolla oleva risotto kuulosti tarpeeksi tuhdilta eväältä muutenkin. Tilasin sen kumppaniksi lasillisen chardonnay-tokaji-sekoitusta, jollaiseen en ollut aiemmin tutustunut. ”Tokaji” toi mieleen lähinnä jälkiruokaviinin ja muistoja 70- ja 80-luvusta ja arvoituksellisen näköisistä itä-blokin pulloista, joita vanhemmat joivat ystäviensä kanssa.

Risotto saapui pöytään verhoiltuna monen sortin vihanneksilla ja juureksilla: latva-artisokkaa, juuriselleriä, paksoita, broccolinia – ja kauniita paistettuja kokonaisia kantarelleja. Juuriselleri oli täydellistä: en ole varma, olenko koskaan maistanut sen aromia näin täyteläisenä. Myös latva-artisokan palat yllättivät, sillä niissä oli hämmentävä sienimäinen maku tutun lisäksi. Pinjansiemenet ja hiukan rapsakaksi jäänyt paksoi tarjosivat risoton pehmeydelle vastakohdan. Ainoastaan vihreän omenavinaigretten maku jäi kokonaisuudessa piiloon.

Entä itse risotto? Ihanaa. Pehmeää, kosteaa, jopa hiukan ”joulupuuromaista” mutta vain hyvässä mielessä. Uskoisin, että tämä oli parasta syömääni ravintolarisottoa. On niin mukavaa joutua yllätetyksi tällä tavalla. Viinikin oli omaleimaista ja sopi erinomaisesti risoton kumppaniksi.

Tuskin lähden Göstaan ihan pelkästään aterian takia, mutta tästedes aion aterioida siellä joka kerta museossa käydessäni.

Ravintola Gösta
Joenniementie 47
Mänttä

kesä–elokuu ma–su 11–18
muutoin ti–su 11–17

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi