Hyvä kurkku:
Ravintola Kajo, Tampere

”Alkupalana oli tomaatti-mansikkagazpacho: pöytään tuli lankulla lautanen, jossa oli erilaisia lisukkeita, joiden päälle annosta esittelevä tarjoilija kaatoi keiton. Se oli kerta kaikkiaan herkullista.”

12.7.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Huhtikuussa Tampereella avattu ravintola Kajo on erikoistunut kotimaisiin kausituotteisiin ja etenkin villiyrttien käyttöön, mikä lupasi vegaanista ruokaa halajavalle hyvää. Sain myös tuoreeltaan lämpimät suositukset rakkaan ruokakaupan Culinaria Keittiöelämää pitäjältä, joten lisäsin Kajon empimättä to eat -listalle. Arvelin ehtiväni sinne vasta syksymmällä, sillä kesä on kiireistä aikaa puutarhassa. Mutta kun rakas ystäväni tuli käymään Yhdysvalloista ja sovin treffit minullekin nykyään harvinaisena Tampere-päivänä, keksin valita Kajon lounaspaikaksi. Kysyin ravintolasta etukäteen, onnistuisiko vegaaninen lounas, ja minulle vastattiin iloisesti, että tottahan toki!

Ravintola on sisustettu erittäin mukavasti, ja se oli liki täynnä väkeä myöhäiseen lounasaikaan. Yksi ravintolan perustajista ohjasi meidät pöytään ja toimi koko aterian ajan mitä mukavimpana asiakaspalvelijana ja tiedon lähteenä olematta kuitenkaan lainkaan tungetteleva – annoksista sai tietoa juuri sopivasti esittelyn muuttumatta luennoksi. Valitsimme saman kasvisalkupalan ja pääruoan, minä vegaanisena versiona.

Nautimme odotellessamme talon omaa leipää, johon oli ujutettu mukaan hauska hiilen maku. Levitteet korvasi minulla laadukas oliiviöljy ja balsamico. Alkupalana oli tomaatti-mansikkagazpacho: pöytään tuli lankulla lautanen, jossa oli erilaisia lisukkeita, joiden päälle annosta esittelevä tarjoilija kaatoi keiton. Se oli kerta kaikkiaan herkullista, ja lisukkeet toinen toisensa jälkeen toivat hauskan lisän: kuivattua tomaattia, tomaattia confit, koivuvinaigrettea, peltotaskun kukintoa. Gazpachossa oli hauska mansikkainen sivumaku mansikkahaposta. (Myönnän, että tällä kertaa oli pakko tarkistaa jälkikäteen ainekset ravintolasta.)

Pääruoka oli vieläkin monivivahteisempi. Annos koostui eri tavoin valmistetuista sienistä, kaalista ja fenkolista, eli se oli varsin kevyt, mikä sopi tällaisena kuumana kesäpäivänä, etenkin kun menisimme rupattelemaan vielä oluen ääreen aterian jälkeen. Lautasella oli paahdettuja ja säilöttyjä sieniä – siitaketta ja osterivinokasta – pakurikäävän kanssa kypsytettyä fenkolia sekä hiillettyä salottisipulia ja varhaiskaalia. Vaikka sienet olivat hyviä, aterian unohtumattomimmaksi osaksi pääsivät kaali ja fenkoli. Ne olivat ehkä parhaimmat kokemukset kummastakaan raaka-aineesta ikuna. Täysin hämmentävää.

Talon viininä oli espanjalaisen Yeyán moscatel & chardonnay -sekoitus, joka sopi oivallisesti kumpaankin ruokalajiin. Ihastuin viiniin muutenkin, mutta sitä ei näköjään löydy Alkon luetteloista. Sitäkin suuremmalla syyllä minun täytyy päästä Kajoon mahdollisimman pian illalliselle vaimon kanssa. Ruokalista näkyy koostuvan pääosin erilaisista alkupaloista tai jaettavista annoksista, mutta sieltä löytyy myös selkeä lyhyt pääruokaosio. Olettaisin, että vegaaninen ilta-ateria kannattaa tilata etukäteen, mutta sain sen kuvan, että muokkaus onnistuu lennossakin.

Kajo nousee tietysti Hyvän kurkun suosituslistalle, mutta ylipäätään se onnistui valtaamaan sopukan sydämestäni saman tien. Otteessa on paljon samaa kuin lempiravintolassani Grönissä, vaikka matkaa siihen tietysti on. Toisaalta Kajon matka viekin vähän erilaiseen herkulliseen suuntaan, sillä se on iltaravintolan lisäksi myös tasokasta ruokaa tarjoava lounasravintola, missä se taas muistuttaa rakasta Kattilaa. Tosin Kajo on lounasaikaan sitä huomattavasti hintavampi. Joka tapauksessa kausiruokaa ja villiyrttejä korostavalla otteellaan se on erinomainen ja tervetullut lisä tamperelaiseen ravintolamaailmaan.

Ravintola Kajo
Rautatienkatu 12
Tampere

ma 18–23
ti–to 12–16, 18–23
pe 12–16, 18–00
la 14–00
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi