Hyvä kurkku:
Sitko Pizza & Bar, Tampere

”Kastikkeen lisäksi pizzassa oli kokonaisia kikherneitä, keltaisia kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, korianteria ja balsamicoa. Kaikki toimi.”

1.8.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Tämä taitaa olla ensimmäinen Hyvän kurkun kolmas arvio samasta ravintolasta, mutta hyvästä syystä. Arvioin tamperelaisen pizzaravintola Sitkon ensimmäistä kertaa yli kolme vuotta sitten, ja silloin en varsinaisesti ihastunut. Vajaat pari vuotta sitten käänsin kelkkaani maistettuani herkullista vegaanisena versionakin tarjolla olevaa munakoisopizzaa. Olen syönyt sen kolme kertaa, ja pidän siitä kovasti, vaikken olekaan vegaanisten juustojen suuri ystävä.

Huomasin kuitenkin taannoin Facebookin Vegaaninen Tampere -ryhmässä kehuja uudesta juustottomasta Yusu-pizzasta, ja kun vaimo halusi pizzalle pitkän päiväreissun päätteeksi, tartuin tilaisuuteen. Tämä kiinnosti etenkin tuoreen Luca-kokemuksen jälkeen – olinhan ehtinyt kehua ortolanan kaupungin parhaaksi pizzaksi.

Kesän lämpöaalto oli päällä, ja ravintolassa oli kovin kuuma, mutta valitsimme sisätilat mieluummin kuin aurinkoisen terassin. Tilasin alkudrinkiksi negronin, ja se oli erinomainen. Suomessa negroni tehdään usein liian laimeaksi, mutta tässä oli tarpeeksi katkeron puraisua.

Yusu-pizza oli sellainen omaleimainen kehitelmä, jollaiseen saattaisin hyvin törmätä Roomassa, etenkin pizza al taglio -paikassa. Olenhan syönyt sellaisessa muun muassa kaalilaatikolta maistuvaa ihanaa pizzaa. Sitkon Yusussa pohjakastikkeena ei ollut tomaattia, eikä se liioin ollut pizza bianca, vaan kastike oli keitetty tomaateista, yrteistä ja kikherneistä! Se oli rakenteeltaan hieman rakeista, ja yhdistettynä herkullisen pizzataikinaan maussa oli jotain vahvasti etelä-italialaista. Pizzapohja oli roomalaistyylisen ohut ja rapea.

Kastikkeen lisäksi pizzassa oli kokonaisia kikherneitä, keltaisia kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, korianteria ja balsamicoa. Kaikki toimi. Kirsikkatomaatit oli kypsennetty juuri sopivasti, korianterin maku nosti muita aromeja hienosti, balsamicon makeus toi vastakaikua tomaatin kirpeydelle, kevätsipuli raikasti ja kikherneistä tuli suutuntumaa. Ainoa pieni ongelma oli, että kikherneet valahtivat helposti pizzan päältä pois. Varovasti litistettyinä ne voisivat toimia paremmin.
Tämä on saletisti yhtä hyvä pizza kuin Lucan ortolana ja parhaimpia vegaanisia pizzoja koskaan – vaikka Via Tribunalin marinara viekin selvästi voiton. Mutta se onkin napolilainen marinara. Yusu-pizza on myös melko tuhti ateria, jonka jälkeen unetti ihanasti.

Ajat ovat kyllä muuttuneet, kun Tampereella on yhtäkkiä tarjolla kaksi maailmanluokan juustotonta vegaanista pizzaa. Kiitos siitä.

Sitko Pizza & Bar
Näsilinnankatu 22
Tampere

ma–to 11–22
pe 11–24
la 12–24
su 13–21

Kotisivut

Facebook

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi