Hyvä kurkku:
SOMA, Helsinki

”Jo ensimmäisellä haukkauksella äimistyin: tämähän on todella herkullista!”

11.8.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Ensimmäinen SOMA-ravintola avattiin jo helmikuussa 2016 Fredrikinkadulle, ja toinen reilu puoli vuotta myöhemmin Kaivokadulle Rautatieasemaa vastapäätä. Olin törmännyt nimeen, mutta varmaankin vasta tänä vuonna havahduin siihen, että ravintola tarjoaa sushiburritoja. Kyllä, sushiburritoja. Ne ovat ilmeisestikin iso ilmiö jenkeissä, mutta minussa ajatus herätti alkuaan hämmennyksen ja ällötyksen sekaista ihmetystä. Miksi kukaan tekisi parhaimmillaan hienostuneista (ja pahimmillaan kuvottavista) siroista leväkääryleistä ison jöötin, jota jäystetään paperikääreestä? En kyennyt ymmärtämään. Toki lisäsin paikan to eat -listalleni, koska SOMA tarjosi vegaanisia annoksia, mutta kiireelliseksi en testaamista nähnyt. Verkkokeskusteluista olin huomaavinani, että ravintola ainakin jakoi mielipiteitä.

Minulla oli edessä kiireinen päivä, ja kaipasin jotain kevyttä syötävää. Sushikääryle kuulosti sopivan kepoiselta. Pienessä ravintolassa minua tervehti ystävällinen henkilökunta. Tilasin ”Tokyo Bitch” -annoksen, jonka ytimenä on marinoitu tofu. Toisessa meksikolaishenkisessä vegaaniannoksessa olisi ollut härkäpapua ja guacamolea. Sain ruokani hämmentävän nopeasti. Lisukkeena oli soijaa sekä wasabisoosia ja chilikastiketta. Mutta kevyeksi tätä lounasta ei sovi kutsua: sushiburrito oli nimittäin kunnioitettavan kokoinen mötikkä.

Katkaistuna tarjottu rulla on kyllä kaunis: punajuuri, porkkana, salaatti, kaali ja tofu muodostavat kauniin korallimaisen kehän. Jo ensimmäisellä haukkauksella äimistyin: tämähän on todella herkullista! Ihan puskista tuli tämä kyllä. Pikkelöity keltajuuri on mukavan rapeaa ja raikasta, punajuuresta tulee maanläheinen maku, jolle tofun inkivääri antaa hyvän vastapainon. Ja ennen kaikkea riisi ja levä ovat laadukkaita! Kuten olen aiemminkin todennut, huono sushiriisi ja sitkainen levä ovat aivan liian yleisiä Suomessa, mutta onneksi poikkeuksiakin on. SOMAn rullan maut menivät kirkkaasti ohi useimmista sushipaikoista.

SOMA menee heittämällä Hyvän kurkun suosituslistalle, ja tulen varmasti aterioimaan täällä monta kertaa. Junaevääksi tätä en ehkä suosittelisi, sillä syöminen on loppuvaiheessa hieman sottaista puuhaa. Ystävä totesi myös, että annos voi alkaa loppuvaiheessa kyllästyttää, mutta mielestäni makuja sai hyvin terävöitettyä kastikkeilla aterian läpi.

Ja jos sushiburrito ei innosta, annoksia saa myös salaatteina. Myös ramen-annoksista on vegaaninen versio, mikä innostaa aina.

Kiitos myös asiakkaalle, joka tuli aterioidessani kehumaan Hyvää kurkkua. Mahdoinkohan punastuakin.

SOMA
Kaivokatu 10
(myös Fredrikinkatu 27)
Helsinki

ma–pe 11–21
la 12–21
su suljettu

Kotisivut

Facebook

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi