Itä-Hollola Installaatio rentouttaa rockillaan kireämmänkin mielen

Helsingin Ääniwallissa järjestetään 16. syyskuuta YET Vol. 1 -rocktapahtuma, jossa esiintyy Itä-Hollola Installaatio ja liuta muitakin kuumia suomirockbändejä.

Itä-Hollola Installaatio on vuonna 2016 perustettu hollolalaistaustainen yhtye. Bändi on saanut musiikkipiirit huokailemaan ihastuksesta. Eipä ihme, sillä Itä-Hollola Installaation elämänmakuiset rockbiisit svengaavat vastustamattomasti. Lavalla soitto on viehättävän rosoista ja aaltoilevaa – keikkoja on miellyttävä kytätä!

Itä-Hollola Installaation perustaja ja biisintekijä, laulaja-kitaristi Robert Niemistö, on tehnyt musiikkia jo monta vuotta. Jokunen vuosi sitten ollessaan 18-vuotias Niemistö kirjoitti ja nauhoitteli runsaasti suomenkielisiä soolobiisejä Kari Peitsamon innoittamana. Muutamien vuosien ajan hän teki soolokappaleita myös Itä-Hollola Installaatio -nimellä. Kappaleet herättivät kiinnostusta, ja häntä ruvettiin pyytämään keikoille. Vuonna 2016 Niemistön sooloprojektin ympärille muotoutui yhtye.  

Rumpali Tommi Kolsi on tuntenut Niemistön jo neljävuotiaasta lähtien, sillä he asuivat samassa naapurustossa Hollolassa. Pojat aloittivat yhteisen soittoharrastuksensa vuonna 2002 ja perustivat bändin nimeltä Paper Boys. Yhtyeessä oli mukana myös Kolsin pikkuveli Teemu, joka hoiteli biisien lauluosuudet. Ensimmäinen levy äänitettiin päivässä, ja biisien sanat sekä sovitukset keksittiin lennosta, kun kasettisoittimen nauhoitusnappia painettiin. Tommi Kolsi kertoo soittaneensa pari tuurauskeikkaa Itä-Hollolan riveissä keväällä 2016. Yhteissoitto oli hauskaa ja asiat sujuivat mutkattomasti niin Niemistön kuin taidokkaan basisti-vokalisti Saara Kolehmaisen kanssa. Sympaattinen bänditrio oli nyt koossa: yhtyeen kokoonpano vakiintui Niemistö-Kolehmainen-Kolsi-kolmikoksi.

Itä-Hollola Installaation debyyttialbumi Elävien aalloilla ilmestyi vuoden 2016 lopussa. Bändin musiikkiin ovat tuoneet vaikutteita artistit laajalla skaalalla aina J. Karjalaisesta Spice Girlsiin, unohtamatta vaihtoehtorock- ja -punkmusiikkibändejä Suomesta ja ulkomailta. Lopputulemana on nautinnollinen soppa kappaleita vetävine sanoituksineen. Kappaleita kuunnellessa tulee lämmin fiilis. Tuntuu, että bändin jäsenten keskinäiset kemiat ovat kohdallaan.

Itä-Hollola Installaatio on yhtyeen jäsenten mukaan kehittynyt oikeaksi bändiksi viimeisen vuoden aikana. Jokaisella soittajalla on selkeä roolinsa. Kappaleet syntyvät siten, että Niemistö vie ne ensin Kolehmaiselle ja Kolsille kuultavaksi. Sitten kappaleita aletaan jamitella yhdessä, ja sovitus syntyy yhdessä soittelun myötä. Niemistö kertoo, että joskus kappaleita saattaa syntyä viikon aikana jopa kymmenen, joskus tauko biisien rustaamisessa saattaa kestää puolikin vuotta. Kun musiikkia tekee omien fiilisten pohjalta, homma ei muutu ahdistavaksi pakkopullaksi ja musisoinnissa säilyy soittamisen ja tekemisen ilo. Nyt Niemistöllä on meneillään hiljainen kausi biisientekorintamalla. Hän on tehnyt paljon muuta, ihmetellyt elämää ja katsellut ympärilleen sekä käynyt lähihoitajakoulua.

Niemistö toteaa, että Suomessa tehdään näinä päivinä paljon hyvää musiikkia, joka ei nouse esille juuri missään. Monille valtavirtastarat, kuten esimerkiksi Roope Salminen & Koirat riittävät tyydyttämään musiikkitarpeet. Niemistö on valistanut kavereitaan lähihoitajaopiskelijoiden bileissä. Kannattaisi kuunnella vaikkapa Seksihulluja ja Lokkeja! Niemistö itse on kuunnellut parin viimeisen vuoden ajan intensiivisesti kasettijulkaisuja, mutta myös monien jo kuolleeksi manaama cd-formaatti kiehtoo, vinyyleistä puhumattakaan.

Niemistöllä on Itä-Hollola Installaation rinnalla käynnissä sooloprojekti Robert Ensio Niemistö, sillä hänestä on terapeuttista nauhoittaa kaseteille omia juttujaan – se pitää mielen balanssissa. Kappaleiden lyriikat saattavat sisältää joskus ylidramatisoitua itselleen vittuilua, mutta huumorimielellä.

Itä-Hollola Installaation uusi levy julkaistaan todennäköisesti ensi vuoden alussa. Saundeissa tullaan kuulemaan vaikutteita 1990-luvun vaihtoehtorockista, kuten esimerkiksi Radioheadin alkupään tuotannosta sekä Smashing Pumpkinsista ja Sonic Youthista.

Itä-Hollola Installaatio on yksi 16.9. Helsingin Ääniwallissa järjestettävän YET Vol. 1 -rocktapahtuman esiintyjistä. Illan aikana esiintyy myös liuta muita kuumia suomirockin nimiä, kuten Kivesveto Go Go, Litku Klemetti, Miettiin, Seksihullut, A.Takalo & Takavalot, Hulda Huima & Hitaat Sekunnit ja Beetlehem.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi