Jupiterin kuut

Alice Munro pohtii keski-ikäistyvien naisten suilla halun ja romanttisen rakkauden vastaansanomatonta hulluutta.

Alice Munro: Jupiterin kuut
Suom. Kristiina Rikman
Tammi 2017
317 s.

  ★★★★☆ 

”Pornografian ja romantiikan mielikuvat ja kieli ovat samanlaisia: yksitoikkoisia ja mekaanisen vietteleviä, ne johtavat nopeasti epätoivoon”, väittää Nobel-kirjailija Alice Munro juuri suomennetussa novellikokoelmassaan Jupiterin kuut. Kokoelman 11 tasalaatuisessa novellissa Munro pohtii keski-ikäistyvien naisten suilla halun ja romanttisen rakkauden vastaansanomatonta hulluutta.

Pakkomielteinen ja mielikuvissa kaiken ratkaiseva romanttinen rakkaus on varsinkin naisten päähänpinttymä. Jupiterin kuut kertoo siitä, mitä kaikkea naiset ovat valmiit tekemään ja mihin kaikkeen taipumaan miestä miellyttääkseen. He himoitsevat, lähtevät, tulevat jätetyiksi, sortuvat typeryyksiin ja surkuhupaisuuksiin, pienentävät itsensä ja toisinaan löytävät itsensä uudelleen.

Seksi on ohittamaton ja hedelmällinen osa Munron novellien maailmaa sekä yksi sen kiinnostavimmista osista: seksi vie väistämättä vallankäytön alueille. Vietit riepottelevat naisia siinä missä miehiäkin, mutta keski-iässä seksistä tulee naisille yhä monimutkaisempaa. Miesten sovinistiset käsitykset ikääntyvistä naisista piinaavat, järkyttävät ja huvittavat niin novellien naisia kuin lukijaa.

Jupiterin kuut oli 1980-luvun alussa kovassa nosteessa olleen kanadalaiskirjailijan neljäs novellikokoelma. Kokoelmassa Munro kirjoittaa kuten parhaiten osaa: tarkkanäköisesti ja sentimentaalisuutta kaihtaen mutta ei koskaan julmasti. Hänellä on pistämätön sävyjen taju. Hän rohkenee ihmismielen ja ihmissuhteiden epämukavuusalueille pelottomammin kuin kenties kukaan toinen kirjailija.

Kristiina Rikmanin suomennos on tuttuun tapaan nautittavan vivahteikas. ”Hän sai rakkautensa, skandaalinsa, miehensä, lapsensa. Mutta sisällään hän tikittää ihan itsenään”, Munro kuvaa kiihkeään salasuhteeseen ryhtynyttä Francesia ”Onnettomuus”-novellissa.

Munron naiset ovat rakkauden janossaan valmiita äärimmäisyyksiin: he ovat valinnoissaan usein sokeita. Samalla he ovat aina syvästi inhimillisiä – ja loputtoman analyyttisiä. Näyttää siltä, että juuri heidän pettämätön kykynsä etäännyttää ja ruotia kannattelee heitä ihmissuhteiden hämmentävissä hetteiköissä.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , ,

Kommentoi