Kevään lempeä tila

Keväällä joogataan avaten kehoon pehmeää tilaa. Tehdään kyykkyjä, kiertoliikkeitä sekä taaksepäintaivutuksia.

On päiviä, jolloin pilviverho raottuu ja antaa keväisten auringonsäteiden osua kasvoihimme. Linnut kujertavat kujertamistaan, ja valon määrä häikäisee silmiä. Noina päivinä tuntuu kuin vihdoin pääsisin juoksemaan ulos talviluolasta, kuin valtavat märät vanttuut olisi ripustettu kuivamaan sen sijaan, että ne roikkuivat pääni päällä tiputtaen vettä niskaani talven pitkien kuukausien ajan. Vapaudessa ja valossa pää on uusia innokkaita ideoita täynnä. On kevät. Kapha*vuodenaika, maa- ja vesi-elementin aika. Jos kapha-dosha** on tasapainossa, on kevät vakaata aikaa, jolloin pursuamme voimaa ryhtyä uusiin projekteihin. Jos kapha on talven jälkeen epätasapainossa eli kehoon on kertynyt talven aikana raskautta, liikaa nestettä sekä limaa, saattaa mielikin olla väsynyt ja tunkkainen. On aika keventää, lämmittää ja avata kehoa sekä kevääseen sopivan joogaharjoituksen että ravinnon avulla.

Tänään keskityn sukhaan eli miellyttävän, lempeän tilan avaamiseen kehossa. Pehmeän tilan luominen on erityisen oleellista silloin, kun haluaa poistaa liikaa kaphaa kehosta, sillä sukha mahdollistaa pranan eli vitaalienergian vapaan liikkumisen. Samaan tapaan kuin tuuli liikuttaa pilviä taivaalla, työntää prana kaphaa niin, että nesteet ja lima kulkevat helposti kehon lävitse. Lisätäkseen sukhaa ja pranaa kehossaan, voit lisätä keväiseen joogaharjoitukseesi kyykkyasentoja, sillä ne avaavat lempeää tilaa vartalosi tiiviimpiin osiin eli reisiin ja lantion alueelle. Utkatasana (tuoliasento) sekä Malasana (seppeleasento) lisäävät kehon lämpöä, parantavat nivelten liikkuvuutta sekä ruuansulatusta ja verenkiertoa. Myös lempeät kierrot ja taaksepäintaivutukset lämmittävät kehoa ja laittavat nesteet kiertoon.

Itse asanassa (joogaasennossa) muista hellittää, päästää irti yrittämisestä, joka luonnollisesti tapahtuu kehossamme, kun suoritamme ehkä uutta tai muuten vain haastavaa liikettä. Esimerkiksi näissä kyykkyliikkeissä jalkamme tekevät valtavasti työtä. Keskity hengittämään pehmeästi tilaa niihin kehon osiin, joissa tuntuu tiukkuutta. Uloshengityksen voit kohdentaa navan alapuolelle sekä samalla tuntea pehmeästi jalkaterät maata vasten sekä kädet toisiaan vasten. Jo tästä käsien painautumisesta toisiaan vasten sekä jalkojen painosta maata vasten saat kehon keskiosaan tukea sekä tilaa lantion alueelle ja lapojen väliin. Vie leukaa rintakehää kohden sekä tunne kuin jokin ohut lanka kohottaisi sinua ylöspäin päälaen keskipisteestä. Tunnet, miten tilaa kehkeytyy hengitysten avulla kehon sisältä päin ja sulaudut sekä sisäisesti että ulkoisesti liikkeeseen.

Hellää kevätaikaa!

Wikipedia for the term ”Sukha”: Sukha is a Sanskrit and Pali word that is often translated happiness, ease, pleasure or bliss. From the time of the earliest early scriptures, sukha is set up as a contrast to preya ”pleasure”, where sukha is a deep and authentic positive, fulfilling state of being that is lasting and not merely transient and ultimately unsatisfying, requiring constant modification, like preya. In the Pāli Canon, the term is used in the context of describing laic pursuits, meditative absorptions and intra-psychic phenomena.

*Kapha: Yksi ayurvedisista doshista, joka elementteinä sisältää veden ja maan. Muut doshat ovat vata eetteri- ja ilmaelementteineen sekä pitta, joka pitää sisällään veden ja tulen.

**Dosha: Käännetään usein kehotyypiksi, mutta sisältää paljon muutakin. Dos-etuliite tulee samasta kannasta kuin englannin dis-etuliite eli suomeksi epä. Dosha on jatkuvassa liikkeessä, ja sen luonteena on mennä epätasapainoon. Ayurveda on tuhatvuotinen intialainen elämäntapaoppi, jonka avulla doshat pyritään saattamaan tasapainoon. Tämä tasapainottaminen on aaltomaista liikettä. Mitään Final Fixiä ei siis ole odotettavissa.

Patanjali’s Yoga Sutras:
II.46 sthira-sukham- asanam The asana (posture) is stable and pleasant.

Lisää viisauksia löydät täältä: https://cristasoskolne.com

Jaa:
Share on Facebook7Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi