Kielletty hedelmä

”Naisen sukuelintä on pelätty ja piiloteltu, ja siitä ollaan oltu samaan aikaan lähes sairaalloisen kiinnostuneita. Strömquistin teoksen hauskuus syntyy faktojen absurdiudesta.”
Kielletty_hedelmä

Liv Strömquist: Kielletty hedelmä
Suom. Helena Kulmala
Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2016.

  ★★★★☆ 

”Nenä on yhteydessä naisen sukuelimiin” – vulvamyyteille kyytiä

Pimppi, alapää, pillu, fittu, römpsä, toosa, haaroväli, manteli, vulva, häpy, rakkauden puutarha. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, sanotaan. Mitä jos nimet ovat harhaanjohtavia tai niitä käytetään vain halventavassa merkityksessä? Tai jos nimiä ei ole tarpeeksi?

Feministisistä sarjakuvistaan tunnettu ruotsalainen Liv Strömquist pureutuu ensimmäisessä suomennetussa sarjakuva-albumissaan riemastuttavalla ja rempseällä tyylillään kiellettyyn hedelmään tutkien ja kommentoiden naisen sukuelimeen liittyviä myyttejä ja tarinoita.

Strömquist käyttää sarjakuvissaan runsaasti lähdeviitteitä, joten uskomattomimmatkin pillu-anekdootit (kuten Freudin potilaana olleen Emma Ecksteinin kuukautiskipujen ”parantaminen” pieleen menneellä nenäleikkauksella) saavat perustelunsa. Totuus on tarua ihmeellisempää!

Strömquistin tyyli on yhdistellä piirroshahmoja ja erilaisia valokuvia kollaaseiksi; hallitsevana elementtinä on kuitenkin useimmiten piirretty teksti. Tekstiä täynnä olevat ruudut kuljettavat tarinoita eteenpäin. Vaarana on paasauksen tuntu, mutta se vältetään terävällä huumorilla.

Strömquist käyttää aseinaan nokkelaa sarkasmia ja ironiaa. Naisen sukuelintä on pelätty ja piiloteltu, ja siitä ollaan oltu samaan aikaan lähes sairaalloisen kiinnostuneita. Hauskuus syntyy useimmiten todellisten faktojen tarjoamasta absurdiudesta – onhan se nyt uskomatonta, että Pioneer-sukkulan mukana avaruuteen lähetetyssä kuvassa naisen vulva on sensuroitu, mutta miehen sukuelin on anatomisesti piirretty. Puhumattakaan siitä, että Kuningatar Kristiinan hauta avattiin lähes 300 vuotta tämän kuoleman jälkeen Kristiinan ”sukupuolisen rakenteen” tutkimiseksi.

Vaikka albumin keskipisteenä on naisen sukuelin, sivutaan siinä myös kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän mielettömyyttä ja ahdistavuutta. Intersukupuolisten vauvojen genitaalien leikkely ja genitaalikeskeinen kategorisoiva sukupuolittava kielenkäyttö (”tytöillä on aina pimppi, pojilla on aina pippeli”) käsitellään lyhyesti.

Kielletty hedelmä on tervetullut puheenvuoro suomenkieliseen käännössarjakuvakenttään. Tällaista sarjakuvaa lukee mielellään – naurun kautta oppii uutta.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi