Kovan onnen naiset, osa 1 Memphis Minnie

”Harvinaislaatuinen nainen sanoitti, sävelsi, soitti ja lauloi itse suurimman osan biiseistään.”

Juttusarja esittelee satunnaisessa järjestyksessä ei-niin-tunnettuja naisartisteja, joita toimittaja diggailee ja soisi monen muunkin diggailevan.

Kuvitus: Aiju Salminen

Bluesmusiikkia ovat enimmäkseen tehneet tunnetuksi miehet, mutta se ei tarkoita että naiset olisivat pysyneet hiljaa. Itse asiassa ensimmäiset bluestähdet olivat naisia, pienten ja nuhjuisten Varietee-teattereiden esiintyjiä, joita kohdeltiin kuin kuninkaallisia. Ensimmäisiä levyttäneitä bluesnaisia olivat Koko Taylor, Mamie Smith ja Bessie Smith, vain muutaman mainitakseni.

Yksi kuuluisimmista oli kitaristi Memphis Minnie (1897-1973, oikealta nimeltään Lizzie Douglas). Minnie oli siitä harvinaislaatuinen nainen, että hän sanoitti, sävelsi, soitti ja lauloi itse suurimman osan biiseistään. Vaikka muutkin bluesnaiset sävelsivät itse, kitaran soitto ei ollut yleistä.

Minnie oppi kitaran ja banjon soiton jo lapsena. 13-vuotiaana hän karkasi kotoaan Louisianasta ja matkusti Memphisiin soittamaan kaduilla ja yökerhoissa. Hän kiersi tovin Ringling Brothers -sirkuksen mukana viihdyttämässä ihmisiä soitollaan.

Kerrotaan, että Minnie oli kovapintainen nainen: hän oli hyvä tappelemaan, eikä epäröinyt käyttää stilettiä tarpeen vaatiessa. Kadut ja ympäristö vaativat kovuutta, muutoin naisena ei olisi hoodeilla selvinnyt. Minnie piti uhkapeleistä, juhlimisesta ja prameilusta, mistä kertovat hänen hopeakolikoista tehty rannekorunsa ja loisteliaat autot, joilla hän ajeli tienattuaan levytyksillään. Hänen tunnetuimpia laulujaan onkin Me and my Chauffeur Blues.

Ennen menestystä Minnien elinkeino oli prostituutio. Hän veloitti palveluksistaan $12, mikä oli verrattain suuri summa.

Minnie näytti usein paikkansa miesmuusikoiden rinnalla kitarakisoissa, joissa palkintona saattoi olla vain pullo viskiä ja joissa menestys mitattiin yleisön aplodien määrällä. Hän kisasi muun muassa Tampa Redin, Muddy Watersin ja Big Bill Broonzyn kanssa ja voitti usein, toisinaan toki lypsettyään aplodeja nostamalla hameensa helmaa.

Vuonna 1929 hän nai Kansas Joe McCoyn. Minnien ja Kansas Joen ensimmäinen yhteinen single Bumble Bee julkaistiin samana vuonna, ja siitä tuli välitön hitti. Minnien ura kesti lähes neljäkymmentä vuotta, ja hän levytti yli 200 levyä eri artistien kanssa. Hän oli useiden vuosien ajan Memphis Jug Bandin jäsen.

Minnie oli ensimmäisiä artisteja, joka otti sähkökitaran käyttöönsä, vuonna 1942. Tämä avasi tietä etelän pikkukaupungeista pohjoisen suuriin kaupunkeihin mm. Muddy Watersille, Bo Diddleylle ja Little Walterille. Hän erottui joukosta soittamalla kitaraa seisten, siihen asti kitaristit olivat nimittäinen soittaneet istuen.

Minnie sai 1960-luvun alussa sydänkohtauksen ja eli viimeiset 13 vuottaan pyörätuolissa. Hänen kolmas aviomiehensä Little Son Joe kuoli 1961.  Siskonsa hoitama Minnie kuoli vuonna 1973.

Spotify on Memphis Minnietä pullollaan. Esimerkiksi tämä on hyvä kokoelma:

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi