Lego Batman elokuva

Lähes hyperaktiivinen lasten toiminta-animaatio ei yllä edeltäjänsä tasolle.

(USA 2017)
O: Chris McKay
N: Will Arnett, Zach Galiafianakis, Michael Cera, Rosario Dawson, Ralph Fiennes
Ensi-ilta 10.2.2017

  ★★★☆☆ 

Kuten useimmat meistä kolmen vuoden takaa muistavat, Lego elokuva oli loistava, viiden tähden leffa.

Nyt elokuvateattereihin saapuva Lego Batmanin oma elokuva on sekin ihan mukiinmenevä, joskin hirvittävän nopeatahtinen, lähes hyperaktiivinen lasten toiminta-animaatio, mutta se ei yllä edeltäjänsä tasolle.

Elokuvan keskiössä on päällisin puolin Batmanin ja Jokerin ikiaikainen taistelu Gotham Citystä, mutta pinnan alla elokuva kertoo Batmanin yksinäisyydestä ja hyväksytyksi tulemisen tarpeesta.

Lego elokuvaa ja Lego Batman elokuvaa (kyllä, ne tosiaan kirjoitetaan noin) voi lähestyä järkevästi kahdella eri tavalla.

Elokuvat voi ottaa lastenelokuvina, koska lapsillehan ne ensisijaisesti on tehty. Lapset tykkäävät legoista ja lapset tulevat varmasti tykkäämään myös tästä elokuvasta.

Elokuvat voi myös ottaa elokuvina meille 80-luvun lapsille, jotka kasvoimme legojen ja batmanien parissa. Siksi elokuvasta järjestettiin kaksi tyystin erilaista lehdistönäytöstäkin. Ensimmäinen esitettiin englanninkielisenä 2D-originaaliversiona toimittajayleisölle, ja toinen suomeksi dubattuna 3D-versiona toimittajille, jotka saivat ottaa esitykseen mukaan myös lapsia.

Lego Batman vilisee viittauksia Batmanin historiaan, ja katsoja jää miettimään, voivatko lapsikatsojat todella tavoittaa ne kaikki. Tietävätkö he mistä on kyse, kun Oikeuden puolustajilla on juhlat Supermanin linnakkeessa?

Ja miksi hemmetissä muuten Terämiestä nykyään kutsutaan Suomessakin Supermaniksi ja Hämähäkkimiestä Spider-Maniksi? Ne on Teräsmies ja Hämähäkkimies!

Edellisellä elokuvalla oli puolellaan myös upeampi musamaailma. Nyt mikään biisi ei yllä lähimainkaan kolmen vuoden takaisen Teganin ja Saran Everything is Awesomen tasolle.

Muistelisin kolme vuotta sitten lukeneeni arvosteluja, joissa kirjoittajat valittivat Lego elokuvan olleen turhan väkivaltainen. No, nyt hakkaaminen ei ainakaan vähene. Ennustan elokuvan aiheuttavan vielä monessa kodissa ei-toivottua riehumista.

Toinen ennustukseni koskee legojen lisääntymistä monissa suomalaiskodeissa tämän kevään aikana. Jos jokin saa lapsen mankumaan legopakettia, niin tämä elokuva.

Kun vertailuun kahden Lego-elokuvan välillä lisätään myös se, että uutuudenviehätys, itseironia ja monenkirjavilla populaarikulttuuriviittauksilla knoppailu ovat kaikki suorastaan hengästyttävästi ensimmäisen elokuvan puolella, jää Lego Batman aikuiskatsojalle väkisinkin hieman valjuksi kokemukseksi.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi