rakastan_sinua_jpeg

Lens Politica 2013

Eilen alkanut helsinkiläinen elokuvafestivaali keskittyy yhteiskunnalliseen elokuvaan. Teeman sisälle mahtuvat muun muassa dokumentit Venäjän nuorisojärjestöstä, sukupuolisuudesta kuin graffiteistakin. 

Rakastan sinua kyyneliin
Suomi 2012
O: Jari Kokko

  ★★★★☆ 

Voihan Venäjä. En tajua naapurimaastamme mitään. Eikä tämä dokumentti ainakaan selvennä käsitystäni itänaapurin menosta, joka näin helsinkiläisestä punavihreästä kuplasta katsottuna näyttää useimmiten, no, absurdilta.

Jari Kokon dokumentti esittelee Stal-nuorten kesäleiriä. Stal-nuoret ovat oman ilmoituksensa mukaan radikaali patrioottinen nuorisojärjestö, jonka tarkoitus on mennä ”suoraan politiikkaan”.

Leirillä tanssitaan, urheillaan, käydään väittelyitä, pussaillaan ja mennään naimisiin. Niin, leirin lopussa kaksitoista leirillä toisensa löytänyttä paria menee naimisiin. Kaikkea valvovat jättimäiset Vladimir Putinin ja Dimitri Medvedevin rintakuvat, jotka on maalattu useisiin erilaisiin banderolleihin ja lakanoihin.

Dokumentti ei selittele. Katsojan tulkittavaksi jää hyvin paljon. Ohjaaja ilmeisesti olettaa, että katsojalla on olemassa Venäjästä, sen yhteiskunnallisesta tilanteesta ja nuorison henkisestä tilasta jonkinlainen käsitys.

No, eihän elokuva välttämättä kovin ruusuista tulevaisuudenkuvaa maalaa Venäjälle. Tai tarkemmin ajateltuna Venäjälle tai sen naapurimaille, kuten Suomelle. Jos nämä nuoret saisivat päättää, kohta meillä puhuttaisiin venäjää muuallakin kuin Lappeenrannassa.

Su 24.11. klo 16.15 Dubrovnik

 

jotain_silta_valilta_presspicture_01

Jotain siltä väliltä
Suomi 2013
O: Riikka Kaihovaara

  ★★★★☆ 

Erittäin monissa television asiaohjelmissa kovaksi keitetty toimittaja Riikka Kaihovaara on saanut valmiiksi ensimmäisen dokumenttielokuvansa, ja lopputulos on sekä kuvallisesti että draamallisesti hienoa seurattavaa.

Jotain siltä väliltä on ensimmäinen suomalainen dokumenttielokuva, joka seuraa henkilön muutosta naisesta mieheksi. Kolmen vuoden aikana läpi käydään erilaisia keskusteluja, tapahtumia ja korjaushoitoja. Varsinaista kertojaa dokumentissa ei ole, vaan asioiden eteneminen selviää henkilöiden välisistä keskusteluista.

Maistraatissa virallisen sukupuolen vaihtaminen näyttää käyvän helposti. Käytännössä Nino joutuu silti selittämään omaa itseään ympäröivälle maailmalle jatkuvasti.

Katsojalla herää väistämättä tunteita ja ajatuksia sukupuolen merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhteiskunta on sukupuolittunut kahteen osaan. On miehiä ja on naisia. Mutta miten käy niiden, jotka ovat jotain siltä väliltä?

Pe 22.11. klo 18.30 Dubrovnik

 

grey_city_presspicture_03

Grey City
Brasilia 2012
O: Marcelo Mesquita & Guilherme Valiengo

  ★★★☆☆ 

Minä pidän graffiteista. Isoista ja pienistä, tunteja maalatuista ja hetkessä sutaistuista, värikkäistä ja yksivärisistä, laillisista ja laittomista. Ihan kaikenlaisista. Siksi odotin tätä dokumenttia suhteellisen suurella innolla.

Vähän silti tussahdukselta tuntui katsella, kun kaksi brasilialaisen Sao Paulon asukasta istuu puun alla luennoimassa puolitoista tuntia kaupunkinsa maalauskulttuurista. Draamaa ei juuri ole. Välillä käydään kaduilla ja helikopterissakin katselemassa Sao Paulon graffiteja, joista suurimmat ovat massiivisia, kokonaisten kerrostalojen julkisivujen kokoisia. Selväksi tulee myös, että täältä on viety graffitikulttuuria moniin Euroopan maihin.

Oikeastaan mielenkiintoisia antia on, kun dokumentti liikkuu graffiteja puhdistavan partion mukana. Partion äijät keskustelevat graffiteista ja antavat hienoimpien olla. He tekevät keskenään päätöksiä siitä, mikä taide on kaunista ja mikä ei. Äijien häpeilemättömyys asian edessä onnistui viihdyttämään ainakin meikäläistä.

Alan harrastajille tämä lienee nillittämisestäni huolimatta pakkovalinta. Ja plussaa myös musavalinnoista ja äänimaailmasta yleensäkin. Megapoliksen tunnelma välittyy aidon tuntuisesti.

Ke 20.11. klo 17 Kino Engel 2
Pe 22.11. klo 20.30 Andorra

Kommentoi