Lesboelämää, osa 12
Miksi on kivaa olla lepakko

”Kuinka moni on kuullut lesbojen vahinkoraskauksista? Aivan.”

Jasmin Gröhn ja Elisa Helenius kirjoittavat tällä palstalla kolumneja lesbokulttuurista.

Olen näköjään aikaisemmissa kolumneissani tuonut esiin lesboelämän yhteiskunnallisia ja sisäisiä epäkohtia.

Mutta hei, on lesbous muutakin kuin itkua ja hampaiden kiristystä! Se on oikeastaan aika mukavaa.

Olen kuullut sellaisenkin arvelun, että homofobian taustalla on kateus lesbojen, homojen ja biseksuaalien vapaata elämäntyyliä kohtaan. Yleisemmin syy fobiaan lienee kuitenkin erilaisuuden ja tuntemattoman pelko – tai salattu huoli omasta homoudesta.

Näin uuden vuoden tunnelmissa listaan tähän lepakkona elämisen hyviä puolia. Tässä liikutaan tietysti kaltevalla pinnalla. Jokainen lesbokin on yksilö ja jokainen parisuhde uniikki. Alla oleva lista ei ole kiveen hakattu eikä sitä pidä lukea tosikkolasit silmillään.

Lesbona elämisessä on silti omia erityispiirteitään, joista voi tuntea ylpeyttä.

1.    Ensiksi ilmiselvimmät kohdat: Ei kulu rahaa ehkäisyyn. Ei myöskään tarvitse altistaa itseään e-pillerien aiheuttamille sivuoireille kuten mielialojen heittelyille ja lihomiselle.

2.    Kuinka moni on kuullut lesbojen vahinkoraskauksista? Aivan.

3.    Jos naispari hankkii lapsen, niin teko on varmasti tarkkaan harkittu. Eikä ole halutessaan pakko synnyttää itse kun suhteessa on kaksi naista.

4.    Toisen parransänki ei ikävästi pistele pussaillessa. Naisen iho on silkinpehmeä…

5.    Kumppanille naisvartalo ei ole mysteeri vaan hyvinkin tuttu omasta takaa.

6.    Rakastettua ei tarvitse jättää mihinkään tyttöystävä-parkkiin, vaan hän lähtee ilomielin mukaan shoppailemaan vaatteita, muotinäytöksiin, taidenäyttelyihin, kahviloihin, balettiesityksiin ja katsomaan elokuvateatteriin Miyazakin animaatioita ja Jane Austen –filmatisointeja.

7.    Jos molemmat pariskunnan osapuolista ovat femmejä tai butcheja, niin on kätevää lainata toisen asusteita  ̶  ja joskus jopa vaatteita, jos olette samaa kokoa.

8.    Heteroita viehättää usein kumppanissa erilaisuus (”Mä oon tällainen leidi, ja mun mies on parrakas äijä.”), mutta lesboja taas samanlaisuus. Tyttöystävän aivoituksia on tässä mielessä helppo ymmärtää ja yhteistä tekemistä vaivatonta löytää. Eikä tarvitse sietää omassa arjessaan mitään ”sukupuolten välistä sotaa”.

9.    Kumppanille on helppo ostaa lahjoja, kun tietää mistä tytöt pitävät ja mitkä ovat ne ihanimmat kaupat. Naiset myös usein muistavat kumppaninsa syntymäpäivät ja parisuhteen merkkipäivät ja pitävät lahjojen ostamista hauskuutena eivätkä pakkopullana.

10.    Kumppani huomaa heti, jos olet käynyt kampaajalla tai hankkinut uuden vaatteen. Luultavasti olette jopa käyneet yhdessä tekemässä molemmat asiat.

11.    Stereotypian mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. No, naiset eivät paljon muuta tykkää tehdäkään kuin keskustella ja pussailla.

12.    Lesboystävät! Saa kuulua sosiaalisen yhteisöön, joka on ulkopuolisille vähän salaperäinen ja jonka kautta tutustuu helposti uusiin ”saman alan” ihmisiin. Lesboystävien seurassa ei myöskään tarvitse selitellä, miksi tykkää poikatytöistä tai anella seuraa teatteriin katsomaan tyttörakkauselokuvaa. Lepakko-, bi- ja homomieskavereilta kuulee tulevista queer-bileistä ja ylipäätään kaikesta mitä gay-maailmassa tapahtuu.

13.    Monipuolinen kaveripiiri. Koska lesboystäviä yhdistää toisiinsa vain lesbous ja samanlainen luonteenlaatu, niin ystävien joukossa voi olla eri ammatti- ja sosiaaliluokista tulevia ihmisiä sekä niin sinkkuja kuin vakiintuneita, maahanmuuttajia ja kaiken ikäisiä naisia. Lesboilla on myös yleensä paljon hetero-, bi- ja transsukupuolisia kavereita, niin naisia kuin miehiä.

14.    Tyttöystävän kavereiden seurassa on yleensä hauska hengata. Kuinka moni heteronainen jaksaa viettää iltoja poikaystävänsä äijäkavereiden seurassa?

15.    Lesbona on enemmän vapauksia normeista. Koska lesbona on jo lähtökohtaisesti erilainen, niin perheen, suvun ja yhteiskunnan puolelta ei tule jatkuvaa painostusta mennä naimisiin, hankkia lapsia, saada perusporvarillinen ammatti ja olla muutenkin samanlainen kuin kaikki muut. Parisuhdetta kohtaankaan ei ole samanlaista kulttuurin ja viihteen luomaa valmista kaavaa kuin heteroilla tuntuu olevan. Naisten välisessä suhteessa ei ole olemassa jakoa naisten ja miesten kotitöihin eikä ole stressiä järjestää isot hääjuhlat koko suvulle.

16.    Lesboilla ei ole yhtä paljon ulkonäköpaineita kuin heteronaisilla, koska lesbojen ei tarvitse miellyttää miehistä katsetta. Kenties lesbot eivät vain välitä yhtä paljon muotilehtien vaatimuksista olla alipainoinen, isorintainen ja tiptop meikattu. Moni lesbo ei edes etsi kumppania, joka näyttää Barbielta, vaan pitää kauniimpana luonnollisuutta ja persoonallisuutta.

17.    Marginaalissa eläminen herkistää näkemään tarkemmin ja kyseenalaistamaan totuttua. Erilaisuus saa miettimään yksilöllisiä elämänratkaisuja. Asioita tulee myös analysoitua enemmän kun ymmärtää jo nuorena, ettei kaikki ole aina niin kuin väitetään.

18.    Kun taistelee lesbojen oikeuksien puolesta, saavutetut yhteiskunnan edistysaskeleet vaikuttavat usein positiivisesti myös muihin syrjittyihin ryhmiin sekä tekevät valtaväestönkin liikkuma-alaa laajemmaksi.

19.    Kuulemma valtaväestö tuntee usein sympatiaa vähemmistöjä kohtaan.  Erilaisuus myös kiinnostaa ihmisiä.

20.    Lesbolla on heti käsillä omakoettu aihe omiin taide- ja tutkimusprojekteihin.  Moni heterokin tutustuu mielellään lesbojen maailmaan ystävyyssuhteiden, taiteen, median ja viihteen kautta (enkä puhu nyt heteromiehille suunnatusta, heteronaisten näyttelemästä lesbopornosta netissä…).

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi