Levyarviot: Koiran Näköinen Nainen ja Joni Ekman

Tamperelaisrokkari Joni Ekmanin tuoreet levyjulkaisut kutsuvat mukaan kiehtovalle tunneretkelle murheiden laaksosta rakkauspsykoosin syövereihin.

Joni Ekman: 2: Ikuisesti Rock´n´Roll
Blast Of Silence Records, 2016

  ★★★★★ 

Joni Ekman jatkaa matkaansa svengaavan rakkausrockin tiellä toisella kokopitkällä soololevyllään Ikuisesti Rock’n’Roll. Löydän vinyylin kansien sisältä Ekmanin kirjoittaman kirjeen, joka ihastuttaa. Hän kertoo levynsä teosta hauskoin sanakääntein – haluan heti laittaa albumin levylautaselle pyörimään!

Kymmenen biisin mittainen albumi on täynnä tarttuvia hittikappaleita. Hurmaavien kitarasoolojen säestämät lapsekkaat laululyriikat vievät kuulijan mennessään. Pääasiassa tytöille suunnatut tarinat tuovat paikka paikoin mieleen suomalaisartisti Kari Peitsamon skarpin sanailun. Ekmanin innostunut ja aidon oloinen tyttöhekumointi pistää veret kiertämään ja paiskaa poskilleni pikkuisen annoksen punakkuutta. Biisien sanoituksissa ahkerasti käytetyt ilmaisut beibe, cool, makee ja I love you tuovat biiseihin silauksen menneiden aikojen romantiikkaa – niin viatonta ja nättiä!

”Nuori ja kaunis” on täydellinen aloituskappale albumille, jota kuunnellessa tulee villi ja nuoruuden humalluttama olotila. ”Päiväuniesi kohde” ja ”Muistatko sä mut” ovat koukuttavaa kuunneltavaa kaikkine ujelluksineen. Kitara raikaa vastustamattomasti näissä kaihoisissa rokkikappaleissa. ”Kun buutsit hajoaa” on serenadi keikan eturivin tytölle ja ampuu sulosävelillään Amorin nuolen suoraan sydämeen.

”Kimma” loppuu upeaan noisekaaokseen, joka kuulostaa rakkaudennälkäisen sydämen rääkymiseltä. ”Se jokin sinulla on” ja ”Olin ehtinyt jo unohtaa” täydentävät albumin upeaa lemmenviisujen putkea. ”Mitä siitä?” hipoo täydellisyyttä tunnekarusellista kertovine lyriikoineen ja tanssittavine tahteineen. Tämä on klassikkokamaa ja juuri oikeanlainen lopetusbiisi albumille. Rakkaus on hulluutta.

 

Koiran Näköinen Nainen: Koiran Näköinen Nainen
Blast Of Silence Records, 2016

  ★★★★☆ 

Monien Joni Ekman -fanien suu vääntyi viime vuoden lopussa suureen hymyyn, kun vuonna 2013 äänitetty Koiran Näköisen Naisen täyspitkä debyyttialbumi vihdoinkin julkaistiin.

Ekman on lahjakas monitoimimuusikko, joka on kirjoittanut, säveltänyt ja nauhoittanut kaikki albumin kappaleet. Koiran Näköinen Nainen -bändi on vuosien mittaan muuntautunut Koira-nimiseksi kokoonpanoksi ja soittaa livekeikoilla Joni Ekmanin kanssa.

Kaiken ylituotetun nykymusiikin seassa albumin demohtavan raaka, melodinen ja lo-fi-punkisti suhiseva äänimaisema erottuu edukseen. Jos sydän on rakkausasioiden vuoksi säpäleinä, toimii tämä levy tehokkaana suruajatusten tappajana. Lyriikat on kirjoitettu murheella höystetyllä, eppunormaalihtavalla otteella.

Joni Ekman taitaa vangitsevan naivistisen tarinankerronnan ja saa raadollisetkin tarinat kuulostamaan kiehtovilta. Kappaleissa vellotaan vitutuksen vallassa, kärvistellään kylmässä parisuhteessa, etäännytään, erotaan, lamaannutaan ja herätään jälleen eloon. Kuuntelen korvat hunajaisina Ekmanin suloista suomalaista sanailua. Ulkomaailma unohtuu.

 

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi