Liisa Hilasvuori Mitä kuvitella saattaa

Galleria AARNI

27.4.-20.5.2012

  ★★★★☆ 

Vielä on aikaa katsastaa Liisa Hilasvuoren moniulotteinen installaatio.

Liisa Hilasvuori on luonut Espoon Galleria AARNIin tilan, joka ei tunnu pysyvän paikallaan. Installaatio rakentuu katosta riippuvista linnuista, rappusista, jotka alkavat puolesta seinästä ja johtavat keskelle kattoa, lattianrangasta ja patterista, jotka sijaitsevat vyötärön korkeudella. Kaiken tämän keskelle pyrkivät kasvamaan vihreät korret seinän ja lattian väliin jäävästä pienestä rakosesta. Ikkunan takana lounastavat rakennusmiehet tuntuvat olevan osa teosta, valmiina purkamaan ja siirtämään rakenteita yhä uusiin paikkoihin.

Tunnelma muistuttaa hylättyyn taloon astumista. Muisto tilasta vaikuttaa siihen, miten tilan käsittää. Olemisessa on jotakin viitteellistä. Rakennelmat rakentuvat yhtä paljon ajatuksista, siitä miten muotoa ja tilaa lukee ja tulkitsee, kuin siitä miten materiaalia on todellisuudessa sijoitettu galleriaan.

Hilasvuori on mukana myös Piirakkakerhossa, yhdeksän kuvanveistäjänaisen muodostamassa taiteilijaryhmässä, jonka tapahtumissa usein sivutaan sukupuolikysymyksiä. Taannoin Piirakkakerho esimerkiksi järjesti Porin Taidemuseossa kauneussalongin, jossa tarjolla oli punajuurella toteutettuja ripsipiirakka-tatuointeja, tissijumppaa, karvapaja, näppylöitä ja syyliä. Sisäistä kauneutta hoidettiin suklaalla.

Myös Hilasvuoren AARNIin rakentamassa installaatiossa voi nähdä viitteitä sukupuolen pohdintaan. Koti liitetään usein naiseuteen. Naisen tehtävä on huolehtia siitä, että koti pysyy turvan ja rauhan tyyssijana. Hilasvuoren teoksessa tämä huolellisesti ylläpidetty rakennelma sortuu. Tila on epävakaa, täynnä murtumia, sisä- ja ulkotilat liukuvat toisiinsa aiheuttaen hämmennystä.

Liisa Hilasvuori on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2010 ja työskentelee Helsingissä.

   

Kommentoi