LOVED–näyttelyn avajaiset Creat Space, Helsinki 1.7.2016

”Häpeilemättömät kuvat alastomista, supermaskuliinisista karhumiehistä tekevät suuren vaikutuksen.”

  ★★★★★ 

Punavuoren upea taidetila imaisee kävijän lämpimään karhunsyleilyyn.

Helteestä hermostuneena ja väsymyspäissäni laukkaan suoraan töistä Punavuoreen. Siellä sijaitsee Creat Space, jossa on Helsinki Pride -viikolla avattu karhumiesten muotokuvia ja haastatteluääniraitoja yhdistävä taidenäyttely LOVED. Creat Space on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä Tallinn Beartyn ja Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Astun näyttelytilaan. Silmäni vaeltavat sinne tänne. Muhkeat, karvaiset ja partaiset miehet täyttävät tilan seinät. Kiukkuni katoaa ja lämmin viima virtaa sisuksiini. Tuntuu, kuin minut olisi kaapattu lämpimään karhunhalaukseen. Tuntuukohan miehistä tältä, kun heidät otetaan osaksi karhuhomoyhteisöä?

Lontoossa asuva kaksikko, kuvataiteilija Charlie Hunter ja äänisuunnittelija Mike Wyeld, ovat yhdessä luoneet LOVED -kokonaisuuden. He ovat keränneet materiaalia näyttelyyn ympäri maailmaa. Aikeissa on tehdä taidetta myös Helsingissä. Häpeilemättömät kuvat alastomista, supermaskuliinisista karhumiehistä tekevät suuren vaikutuksen. Pikkutarkoissa kuvaprinteissä riittää silmille ahmittavaa!

Voisi kuvitella, että muotokuvissa poseeraavat miehet ovat itsevarmoja ja prosessi on ollut pala kakkua. Taiteilija Hunter kuitenkin kertoo, että monet malleista eivät ole olleet lainkaan sinut kroppansa kanssa ja vaatteista irtautuminen on ollut haastavaa. Ulkonäköpaineita.

Kun vaatteet ovat lähteneet päältä ja mallille on annettu tilaa puhua, esirippu murtuu. Uljaat karhumiehet kertovat ääninauhalla avoimesti elämänkokemuksistaan, voimakkaista häpeän ja ulkopuolisuuden kokemuksistaan, sairauksistaankin, joita ovat elämänsä aikana kokeneet. Käydään läpi oman seksuaalisen identiteetin kasvutarinaa, vanhenemista sekä itsensä hyväksymistä yksilönä tai osana karhuyhteisöä. Halutaanko aina edes kuulua tarkasti määriteltyyn karhujoukkoon? Wyeld toteaa, että monesti piirtämis- ja haastattelusessiot ovat olleet malleille äärimmäisen voimauttavia ja katarttisia kokemuksia – taideterapiaa parhaimmillaan.

Näyttelyn anti on upea ja haluan, että myös lähipiirini pääsee kokemaan tämän lämmön. Vokottelen lennosta partaiset kaverini mukaan näyttelyn avajaishumuun. Rakastetaan ihan satasella!

Charlie Hunter & Mike Wyeld: LOVED
Creat Space, Albertinkatu 12, Helsinki
Näyttely avoinna 10.7. saakka joka päivä klo 12–18

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi