Ma ma

”Häneltä löytyy rintasyöpä. Hänen avioliittonsa rakoilee liitoksistaan. Hän on juuri jäänyt työttömäksi.”

(Espanja–Ranska 2015)
O: Julio Medem
N: Penélope Cruz, Luis Tosar, Asier Etxeandia, Teo Planell
Ensi-ilta 27.11.2015

  ★★★☆☆ 

Penélope Cruz kannattelee elokuvaa, joka yrittää taklata liian monta teemaa.

Nainen on tullut gynekologilleen näyttämään kyhmyä rinnassaan. Häneltä löytyy rintasyöpä, joka vaatii toisen rinnan poiston. Naisella on 10-vuotias poika, joka on lupaava jalkapalloilija. Hänen avioliittonsa rakoilee liitoksistaan. Hän on juuri jäänyt työttömäksi.

Näin alkaa Julio Medemin elokuva Ma ma. Elokuva pureutuu vakavaan aiheeseen ja yrittää kertoa positiivisen asenteen voimasta. Päätähtenä, rintasyöpään sairastuvana Magdana, loistaa Penélope Cruz. Onneksi, sillä Cruz kannattelee elokuvaa ja pelastaa sen, mikä pelastettavissa on.

Elokuvassa on kiinnostava rinnakkaisjuoni Magdan elämään astuvan, perheensä juuri menettäneen Arturon (Luis Tosar) ja laulavan gynekologin Juliánin (Asier Etxeandia) kulissien takana piilotelleesta homoseksuaalisuudesta, jonka Magda kaivaa pintaan. Draamassa nostetaan kuitenkin esille liian monta isoa teemaa, joiden kehittelyä ei viedä loppuun saakka. Viitataan Espanjan nouseviin työttömyystilastoihin. Magdan työttämyys ei kuitenkaan näy hänen asunnossaan tai elinympäristössään. Danin unelma jalkapalloilijan urasta nostetaan esille, mutta ei selviä, kuinka sille käy. Arturo, joka on kykyjenetsijä jalkapalloilun maailmassa, on varmastikin kärsinyt homoseksuaalisuudestaan, mutta tätäkään aihetta ei käsitellä sen syvemmin.

Elokuvassa sivutaan myös erilaisia teologisia näkemyksiä, joista päähenkilöt ovat eri mieltä, mutta nekin tuntuvat irrallisilta Magdan lähestyvästä kuolemasta huolimatta. Mukana matkassa kulkee orpolapsi Natashan tarina Magdan mielikuvina. Natasha on tyttö, joka gynekologi Juliánin piti vaimonsa kanssa adoptoida Siperiasta, mutta ero rikkoi suunnitelmat. Tämäkään symboli ei täysin avaudu.

Hyvää draamassa on sen positiivinen sanoma. Se, että vaikeuksien yli kantaa parhaiten positiivinen asenne. Elokuvan koskettavin hetki on, kun Magda kuulee, että rintasyöpä on uusinut ja on nyt parantumaton. Hän romahtaa tajutessaan, että hänen poikansa jää ilman äitiä. Dani (Teo Planell) on vakuuttava pojan roolissa. Äidin ja pojan hetket ovat koskettavia. Myös Danin välttelevä asenne äitiään kohtaan siinä vaiheessa, kun poika ei osaa suhtautua äitinsä sairauteen, kuvataan hienosti.

Ma massa on joitain hienoja komediallisia aineksia ja kuvaus on paikoin kaunista. Lopputulos on kuitenkin joukko irrallisia ilmoille heitettyjä teemoja, joista kaikkien käsittely jää pinnalliseksi.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi