Mildred Pierce

(USA 2011)

O: Todd Haynes

N: Kate Winslet, Guy Pearce, Morgan Turner, Brian F. O`Byrne, Melissa Leo

5 jaksoa,

alk. ti 17.4 21.00, TV1

  ★★★½☆ 

2010-luvun melodraama hiipii hienovaraisemmin.

Mildred Piercen (Kate Winslet) lähiöperheidylli romahtaa heti HBO:n minisarjan ensimmäisessä kohtauksessa, kun aviomies (Brian F. O`Byrne) ilmoittaa aika arkisen riidan jälkeen muuttavansa rakastajattarensa luo. Nyt Mildredin on löydettävä työtä elättääkseen itsensä ja kaksi teini-ikää lähestyvää tytärtään, eikä se taas ole 1930 -luvun eli lama-ajan Los Angelesissa mikään helppo juttu. Varsinkaan kun sekä äiti että tyttäristä vanhempi, poispilattu Veda (Morgan Turner) kavahtavat ajatustakin jostakin niin alhaisesta kuin vaikkapa tarjoilijan työ.

James M. Cainin romaanin tunnetuin ja edelleen paras filmatisointi on Michael Curtizin ohjaus vuodelta 1945, jossa Joan Crawford säkenöi uhrautuvaisena mutta sitkeänä Mildredinä, Ann Blyth taas kylmäkiskoisena Vedana. Melodraaman tajua aiemminkin osoittaneen Todd Haynesin (rakastava genrepastissi Kaukana taivaasta, 2002) viisituntinen versio on todella erilainen, ennen kaikkea elämystasolla hiukan vähemmän vaikuttava tutkielma erään sitkeän naisen kohtalosta.

Mildred Pierce on tarinana puhdasveristä melodraamaa täydellisen hyvine ja täydellisen pahoine henkilöineen, luokkaeroineen, tukahdutettuine rakkauksineen, salaisuuksineen ja vakavine sairauksineen. Toisin kuin Douglas Sirkin tyyliin liioitteleva Kaukana taivaasta antaisi odottaa, Haynesin minisarja käsittelee tarinaa hillityllä, jopa pidättyväisellä otteella. Näin Mildredin kohtalo ankkuroituu vahvemmin todellisuuteen ja Kate Winslet pääsee näyttelemään täysin samastuttavaan asemaan joutunutta kotirouvaa. Samalla melodraaman lajina melkein vaatima tunneisku palleaan jää kuitenkin saavuttamatta. Vuoden 2011 Mildred Pierce on ihan pikkaisen vaisumpi kuin sen toivoisi olevan, pitkä ja hiukan hitaasti fokuksensa löytävä luenta Cainin romaanista.

Vahvuudeksi uudessa sarjassa nousee äiti-tytär -suhteen psykologinen syvyys. Vedan ja Mildredin maailmankuvia rinnastetaan sarjassa suurella huolella. Kakkososan kohtaus, jossa Mildred käytännössä anelee tyttäreltään anteeksiantoa otettuaan tarjoilijan työn, tuntuisi olevan avainasemassa koko tarinan kaarta ajatellen.

Joka tapauksessa Mildred Pierce on huippuluokan draamaa. Tarinan jännitteiden maltilliselle rakentumiselle ei auta kuin antautua. Winslet on roolissaan loistava ja 12-vuotias Morgan Turner tavoittaa Vedan arroganssin ja sieluntyhjyyden täsmällisesti. Aina hyytävän hyvä Guy Pearce tuo tarinaan uutta kierrettä ilmaantuessaan toisessa osassa Mildredin rakastetuksi.

Kuvat: YLE Kuvapalvelu

 

   

Kommentoi