miss_gay_pääkuva

Missi tykkää tytöistä ja roller derbystä

Teksti: Elisa Helenius
Kuvat: Eva-Liisa Orupõld

Sylvi tapasi keskustan terassilla tuoreen Miss Gay Finland -voittajan, joka on rohkeasti oma itsensä.

Rottinkisohvalla istuu sympaattisen ja tasapainoisen oloinen nuori nainen, joka on juossut koko päivän haastatteluissa. Hänellä on huomiota herättävän omaleimainen hiustyyli: kirkkaan aniliininpunaista väriä ja osittain aivan lyhyeksi ajeltu.

Tyttö on Leena Luuri, joka on juuri edellisenä iltana voittanut DTM:ssä järjestetyn Miss Gay Finland -kilpailun. Voittajaksi hänet valitsi arvovaltainen raati, johon kuuluivat Rakel Liekki, Yazka Love, Minna Kivelä ja DTM:n ravintolajohtaja Markku Valtanen. Mister Gay Finland on kruunattu Helsingissä vuodesta 2010 lähtien, mutta tänä vuonna valittiin ensimmäinen missi.

Leena on pelannut puolitoista vuotta roller derbyä ”pienessä mutta pippurisessa” liigassa Kotkassa. Hän päätti osallistua MGF-kisaan hetken mielijohteesta, mutta kysyi vielä pelikavereiltaan, onko ”ihan tyhmää” osallistua. Pelikaverit kannustivat häntä kokeilemaan. ”Miksei?” oli Leenan asenne.

Kisassa Leenaa innosti se, ettei se ole perinteinen, yhdenmukaista kauneusihannetta tukeva missikisa. MGF-kilpailun ideana on moninaisuus ja persoonallisuus. Tapahtumassa esiteltiin erityylisiä ja sanavalmiita lesboja.

Nuorin kisaaja oli 18-vuotias, ja Leena oli kisan vanhin osallistuja 33-vuotiaana. Hänen iloinen ja tyttömäinen olemuksensa voisi tosin yhtä hyvin kuulua kymmenen vuotta nuoremmalle naiselle.

Leena ei koe haastatteluissa niinkään esittelevänsä itseään kuin kisan takana olevaa ideologiaa avoimuudesta ja moninaisuudesta.

miss_gay_2

Välillä poikatyttö, välillä glamourdiiva

No, millaista oli esiintyä lavalla?

”Se oli ihan ok. Olen esiintynyt ennenkin. Enemmän mua on jännittänyt derby-otteluissa!”

Miss Gay Finland voi kenties olla idoli joillekin, ainakin aremmille. Leenan oma esikuva on hänen äitinsä.

”Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta äitini on ehkä ihanin ihminen. Vaikka hän on sairastellut, hän jaksaa mennä kaikkialle ja olla positiivinen ja kannustaa muitakin. Jos hän tapaa ensimmäistä kertaa jonkun ystäväni, hän aina halaa tätä. Hän on myös viisas.”

Leena on kuvaillut olevansa välillä poikatyttö ja välillä ”korkokenkäneiti”. Hänen tyyli-idolinsakin edustavat erilaisia naistyyppejä. Leena mainitsee nimeltä näyttelijä Audrey Hepburnin, laulaja P!nkin ja yhdysvaltalaisesta A Shot At Love With Tila Tequila –tositelevisio-ohjelmasta tutun poikamaisen kisaajan Dani Campbellin.

miss_gay_3

Hetero-oletus on yhä vahva

Leena on koulutukseltaan sosionomi ja seksuaalineuvoja. Hän tekee töitä nuorten parissa Kotkassa.

”Olen töissä kuka olen, vaikka en nyt kulje siellä sateenkaariliput liehuen. Tosin pikkupaikkakunnalla sana kiirii nopeasti. Nuoret kyselevät muilta ohjaajilta, seurustelevatko he, mutta minulta he eivät ole koskaan tulleet kysymään, onko minulle poika- tai tyttöystävää.”

Leena miettii, että voi olla hankalaa tuoda esiin seksuaalista suuntautumistaan, jos muut eivät kysy sitä suoraan tai keskustelu ei luontevasti liiku identiteettiteemoissa. Homoseksuaalit joutuvat kuitenkin tulemaan kaapista ulos jatkuvasti elämänsä aikana tavatessaan uusia ihmisiä.

”Ympäristössä on usein vahva hetero-oletus. Mullekin heitetään poikaystävä-läppää.”

Leena on itse avoin, mutta hän tuumii, että jollekin ujolle nuorelle voi olla vaikeampaa tulla ulos kaapista, kun muut olettavat hänen tykkäävän vastakkaisesta sukupuolesta.

”Ihanteellista olisi, jos ei enää edes tarvitsisi miettiä homojen oikeuksia, vaan kaikki ihmiset olisivat samalla viivalla.”

miss_gay_4

Prideilla ilmapiiri on vapautunut

Kotikaupungissaan Kotkassa Leena viihtyy parhaiten kotinsa vieressä olevassa isossa puistossa, jonka ”rauhallisella mäennyppylällä voi nauttia vaikka skumppapiknikin”.

Leena tykkää viettää paljon aikaa myös Helsingissä. Parasta Helsinki Pride -viikossa on hänen mielestään lauantain kulkue ja puistojuhla.

”Ja tietysti ilmapiiri! Kaduilla voi bongailla tavallista enemmän [samaa sukupuolta olevia] pareja käsi kädessä. Oma olokin on erilainen”, Leena sädehtii.

Kesästä hän pitää eniten yksinkertaisesti lämpimästä säästä.

Ennen kuin suuntaa DTM-yökerhoon Mister Gay Finland -kisan tuomaristoon, Miss Gay Finland lähettää terveisiä Sylvin lukijoille:

”Nauttikaa kesästä, mansikoista, itsestänne, toisistanne ja rakkaudesta!”

Helsinki Pride -viikon kulkue ja puistojuhla lauantaina 29.6.

Hiukset ja meikki: a.k.a. Luova.

Kommentoi