Näin laihdut viisi kiloa!

”Ota helvetin kivulias tatuointi rintakehän päälle. Syöksy moshpittiin hikisten miesten joukkoon. Lähde hiihtämään.”

Laihdu viisi kiloa ennen bikinikautta!

Laihdu viisi kiloa ennen häitä!

Laihdu viisi kiloa ennen pikkujouluja!

Laihdu viisi kiloa juoksemalla! Laihdu viisi kiloa seksillä! Laihdu viisi kiloa punttisalilla! Laihdu viisi kiloa kaalikeittodieetillä! Laihdu viisi kiloa lentoemäntädieetillä! Laihdu viisi kiloa luolamiesdieetillä!

Viiden kilon dieetit ovat maailman rutto. Vihteellisiksi tarkoitetut naisten- ja iltapäivälehdet syöttävät meille ideaaleja, joihin on mahdoton mahtua. Yksikään lehti ei määrittele ihannepainoa x, vaan ihannepainon x miinus 5 kg. Minä, sinä ja Jutta Gustafsberg voisimme kaikki olla 5 kiloa kevyempiä, emmekä silti koskaan täydellisiä, koska silloinkin voisi laihtua taas 5 kiloa. Siitä pitävät huolen otsikoiden käskylauseet, jotka vaikuttavat alitajuisesti meihin kaikkiin: saman imperatiivin lukevat 50-vuotias viisinkertainen äiti ja 17-vuotias taitoluistelija. Kuka päätti, että heidän molempien pitää laihtua 5 kiloa?

Viiden kilon dieetti ei ole vaarallinen ajatus eikä anoreksiaan yllyttämistä, siinähän jutun pihvi on. Se on hienovarainen pakottamisen muoto, ulkonäköfasismia, joka ruokkii ikuista tyytymättömyyttä omaan ruumiiseen.

Jos huoli kansanterveydestä olisi näiden juttujen päämotivaattori – niin kuin usein väitetään – eikö lehtien pitäisi kannustaa meitä syömään tuoretta ruokaa, pyöräilemään töihin, vähentämään kaatokännäystä, nauramaan paljon ja huolehtimaan omasta ja läheisten mielenterveydestä, eikä suinkaan laihduttamaan viittä kiloa?

Älkäämme puhuko tekopyhästi kansanterveydestä kun kyse on läskikammosta ja ”hyvinvoinnin” redusoimisesta kaksinumeroiseksi luvuksi.

Jokaisen naistenlehden pääkirjoitushan toki hymisee puolilöysää itsensä hyväksymistä, mutta samalla itsetunnon polkeminen myy.

Aliengaselleiksi photoshopatut mallinvartalot saavat meidät haluamaan kapeamman vyötärön, tai ainakin sen ihanan mekon. Ja vaikka ei heti laihtuisikaan, niin voi ostaa pari meikkivoidetta, joilla saa peitettyä normaalin ihonsa normaalit virheet. Peppu-reisi-vatsa-jumpat, vain 79 €/kk, ovat nekin kovassa suosiossa.

Sitä tulee ihminen surulliseksi miettiessään kaikkea sitä aikaa ja energiaa, jonka erityisesti naiset tuhlaavat niiden viiden ylimääräisen kilon murehtimiseen, joiden olemassaoloa tai olemattomuutta kukaan muu ei edes huomaa, nyt vittu ihan oikeasti. En usko, että kukaan katsoo 80-vuotiaana nuoruudenkuviaan ja miettii, että siinä kyllä meni elämä rumalla läskillä hukkaan, olisi vain pitänyt laihduttaa se viisi kiloa.

Vartalosi on paljon muutakin kuin kaksi- tai kolminumeroinen luku.

Kuuntele tämä imperatiivi: heitä vaakasi ulos ikkunasta. Kokeile fyysisiä rajojasi. Juokse puolimaraton. Vietä koko päivä sängyssä. Syö 10 000 kaloria päivässä. Älä laske kaloreita. Kokeile mehupaastoa.

Laita kirkkaanpunaista huulipunaa ja oikaise ryhtisi. Sheikkaa persettä. Nosta ihan vitusti punttia. Ownaa jenkkakahvasi. Synnytä. Ota hissi kakkoskerrokseen.

Ota helvetin kivulias tatuointi rintakehän päälle. Syöksy moshpittiin hikisten miesten joukkoon. Lähde hiihtämään.

Pyhiinvaella Santiago de Compostelaan.

Tee aurinkotervehdys.

Vesijuokse mummojen kanssa. Opettele tanssimaan polkkaa tai reggaetonia. Rakasta vartaloasi.

Mitä tahansa teet, älä laihdu viittä kiloa.

Kuva: Julosstock / istockphoto.com / freeimages.com

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi