Näkemiin taivaassa

Omintakeinen tulokulma sotaan.

Näkemiin taivaassa
(Ranska, Kanada 2017)
O: Albert Dupontel
N: Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Nahuel Pérez Biscayart
Ensi-ilta 6.4.2018

  ★★★☆☆ 


Pierre Lemaitren romaaniin pohjautuva ranskalainen elokuva Näkemiin taivaassa (Au revoir là-haut) on värikylläinen ja maagisesti katseen vangitseva adaptaatio, joka kertoo omalla erikoisella tavallaan sotarikoksista, piiloutumisesta, oikeudesta ja rangaistuksista.

Elokuvan ohjauksesta vastaa monilahjakkuus Albert Dupontel, joka on kirjailijan itsensä avustuksella sovittanut myös elokuvakäsikirjoituksen ja esittää elokuvan pääosassa entistä sotilasta Albert Maillardia.

Maillard toimii elokuvan kertojaäänenä. Hän istuu poliisin kuulusteltavana ja kertoo siihenastisista tapahtumista. Eletään 1900-luvun alkua, kun toinen maailmansota on juuri päättynyt. Maillard muistelee vielä sodan viime hetkiä, jotka hän vietti juoksuhaudassa sodan etulinjassa.

Verenhimoinen luutnantti Pradelle (Laurent Lafitte) on usuttanut sotilaansa kyseenalaisin keinoin vielä viimeiseen hyökkäykseen, vaikka korkeammalta taholta on tullut määräys tulitauosta. Maillard pelastuu nipin napin sekä saksalaisten tulituksesta että pahamaineisen luutnantin kynsistä, mutta häntä auttanut sotilas Edouard Péricourt (argentiinalainen Nahuel Pérez Biscayart) haavoittuu pahasti ja menettää leukansa.

Kiitollisuuden osoituksena henkensä pelastamisesta Maillard auttaa haavoittunutta sotilasta ja vaihtaa tämän henkilöllisyyden. Perheenjäsenet luulevat pojan kuolleen rintamalla.

Kipu ja häpeä ovat läsnä Péricourtin elämässä siitä lähtien, eikä Maillardin auta muu kuin etsiä tälle morfiinia. Sen tuhoisa vaikutus on viedä Péricourtilta kokonaan halut jatkaa taiteilijan uraansa.

Péricourtia auttaessaan oikeamielinen Maillard tulee sotkeutuneeksi suureen huijaukseen. Parivaljakko alkaa kaupitella tekaistuja sotamuistomerkkejä tarkoituksenaan kääriä suuret rahat ja paeta sen jälkeen Afrikkaan.

Näkemiin taivaassa ottaa omintakeisen tulokulman sotaan ja sen jälkeen jättämiin selvittämättömiin rikoksiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Eksentrisessä elokuvassa kuvataan kärjistetysti niitä tahoja, jotka hyötyvät sodasta ja vastaavasti niitä jotka kantavat seuraukset. Elokuva kuvaa rohkeasti sotaveteraaneja, jotka omista sotakokemuksistaan huolimatta haluavat hekin hyötyä toisten kuoleman ja läheisten surun kustannuksella.

Elokuvan puitteet ovat vangitsevat ja kuvastavat 1900-luvun alun taidemaailman avantgardea, sodanjälkeistä elämänjanoa ja huolettomuutta sekä yhteiskuntaluokkien räikeää epätasa-arvoa.

Oikeuden- ja epäoikeudenmukaisuuden kysymyksiin tartutaan ristivetoisesti. Elokuvan värikylläisyydestä aiheutuva hilpeys ja riehakkuus sekä sodan varjon tuoma melankolisuus vuorottelevat ristiriitaisesti tehden elokuvasta traagisen mutta veikeällä tavalla viehättävän.

Näkemiin taivaassa onnistuu juonivetoisuutensa ohessa yhdistelemään erilaisia tyylilajeja siten, että lopputulos on hallittu mutta monenkirjava ja mielikuvituksellinen elokuva.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi