Olive Kitteridge

”Oman käden kautta poistuneita ja poistumista harkitsevia lurkkii joka kulman takana.”

HBO Nordic 3.11. alkaen
KK: Jane Anderson (Elizabeth Stroutin romaanin pohjalta)
O: Lisa Chodolenko
N: Frances McDormand, Richard Jenkins, John Gallagher Jr., Bill Murray, Zoe Kazan

  ★★★★☆ 

Masentunut mutta tyytyväinen nainen.

HBO Nordicin neliosainen minisarja Olive Kitteridge kertoo naisesta, joka kyseenalaistaa onnellisuuden. Ellei hän olisi taipuvainen vaatimattomuuteen ja käytännöllisyyteen, hän saattaisi olla murheellinen. Olive Kitteridge on tosin myös melko tyytyväisesti naimisissa, hänellä on muutama ystävä eikä hän evää apuaan sitä tarvitsevilta.

Laadukas, lämmöllä kerrottu mutta mollissa kulkeva sarja kertoo Oliven tarinaa kronologiajanalla hypähdellen ja välillä enemmän muiden hahmojen kautta. Mainelaisessa pikkukaupungissa asuva Olive Kitteridge on tehnyt työuransa matematiikanopettajana ja saanut yhden lapsen, Christopherin (John Gallagher Jr.), jonka kanssa välit ovat olleet heikot jo tämän teini-iässä. Oliven hymyilevä aviomies Henry (Richard Jenkins) hoitaa apteekkia ja on kaikkien rakastama.

Pikkukaupunki on ulkonäöltään unelmainen paikka jostain 1950-luvulta, yhtä lailla kuin Kitteridget ovat kunnon väkeä. Minisarja alkaa kuitenkin Oliven itsemurha-aikeilla, eikä kuolema ole koskaan kaukana tarinasta. Oman käden kautta poistuneita ja poistumista harkitsevia lurkkii joka kulman takana. Niiden joukossa Oliven oma isä.

Olive Kitteridgen onohjannut The Kids Are All Right -elokuvasta vastannut Lisa Chodolenko, ja se perustuu Elizabeth Stroutin Pulitzer-palkittuun novellikokoelmaan, joka koostuu kolmestatoista Oliven ympärille rakentuvasta tarinasta. Fragmentteja hahmonsa elämästä esittävä sarja keskittyy välillä Henryyn ja tämän kollegaan, apteekissa työskentelevään nuoreen leskeen (Zoe Kazan). Olivea näyttelevä Frances McDormand ei hamua ruutuaikaa eikä ylipelaa hahmonsa koomisia tai traagisia piirteitä. McDormand hallitsee kuitenkin tarinaa, kuten Olive hallitsee perhettään.

Töykeyteen asti suorapuheinen nainen ei ole varsinaisesti koominen hahmo. Minisarja ei sipsuttele masennuksen ympärillä hienotunteisesti vaan pistää hahmon säikyttämään lapsia ja varastamaan pikkumaisen miniänsä toisen kengän vittumaisuuksissaan. Oliven silmin maailma näyttäytyy hölmöjen laitumena. Katsoja saattaa naurahtaa niin noille hölmöille kuin heidän yläpuolelleen asettuvalle Olivelle.

Keskeisintä sarjassa on Oliven ja Henryn suhde. Sitä pitää koossa arkinen rakkaus, joka ei tee immuuniksi tylsistymiselle, houkutuksille ja tragedioille. Tavallaan aviopuolisot tarvitsevat toisiaan tasapainottaakseen maailmaansa: toinen on taipuvainen näkemään varjot ja toinen valonhäiveet.

Yhdessä jaksoista aviopari joutuu ryöstöyrityksen kohteeksi. Kohtaus eroaa oudosti sarjan muusta sävystä, mutta paljastaa myös pitkän parisuhteen arpikudoksen. Sellainen on koko sarja; ei silkkinen perheonnen kuvaus tai vertavuotava ahdistuneisuuden aaria, vaan sielu ruhjeilla ja mustelmilla kulkevien ihmisten tarina. Siinä mielessä melko tavallinen tarina.

Kuvat: HBO Nordic

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi