On monta tapaa
olla nolo tyylikyttä

Hyvä Jarkko Tontti,

Tuntuu aina yhtä ällöttävältä lukea juttuja, joissa joku vakavasti otettava kaljupää kieriskelee omassa keski-ikäisyydessään. Näissä pohdinnoissa ylistetään tylsän elämän hienoutta ja sitä, kuinka asuntolaina, auto ja hillitty tyyli kuuluvat oleellisesti ”tolkulliseen” elämäntapaan. Todetaan, että on kerrassaan mahtavaa olla tavallinen suomalainen mies. 

Jarkko Tontti, eittämättä sädehtit skarppiutta, asiantuntemusta ja Korkeaa Älyä niin vakuuttavasti, etten meinaa häikäistyneisyydeltäni tietokonettani nähdä.  Mutta että sinun piti halveksua ihmistä, joka pukeutuu eri tavoin kuin sinä. Sitä en yksinkertaisesti kykene käsittämään.

Et sinä siitä silmäkaihia saa, jos joku näyttää mielestäsi oudolta ja jos saat, se on sinulle aivan oikein.

Tyylikyttäily on noloa, mutta kahta tuomittavammaksi se muodostuu, jos ”kytällä” itsellään ei ole minkään tason resursseja arvostella toisten habitusta. Itse taisit opiskella goottien historian Wikipediasta samalla kun palkka juoksi. Tartuit korteista halvimpaan, eli päädyit selittämään, kuinka ”1990-luvun gooteilla ei ole mitään tekemistä Rooman valtakunnan tuhoon vaikuttaneiden huligaanien kanssa”. Hehehehehehehehehe, tätä ei varmasti kukaan tiennyt tai osaisi itse selvittää!

Tyyli ja kiinnostuksen kohteet ovat subjektiivisia, eivätkä ne liity mitenkään siihen, kuinka ”kypsä” tai fiksu ihminen on. Kun epäilet, että Syksy Räsänen ”piehtaroi teini-iän tunnekuohuissaan” vain siksi, että hänen hiuksensa ”sojottavat”, yhdistelet asioita niin mielivaltaisesti ja typerästi, että minun on vaikea uskoa, että saavutuslistaltasi löytyy joitain hermeneutiikan tietokirjoja (kyllä, luin juuri Wikipediasta Sinua käsittelevän artikkelin).

Ja entä sitten, vaikka ihminen kokisi vielä keski-ikäisenä ”tunnekuohuja?” Ei se tarkoita sitä, ettei hän kykenisi mielekkääseen elämään. Monet läpeensä paatuneet ja kyynistyneet ihmiset maksaisivat mitä tahansa saadakseen edes ripauksen teineyttään takaisin. Ja jos aikuistuminen tarkoittaa omista kiinnostuksenkohteista ja tyylistä luopumista, niin minut saa ampua vaikka nyt heti.

Jarkko Tontti kirjoitti HS-kolumnissaan keski-iästä, tyylistä ja noloudesta.

Kuvankin otimme wikipediasta! (Jacques de Tonnerre / GNU Free Documentation License)

Kommentoi