Outi Törmälä haluaa kuvata opettajat näkyviksi

Kun valokuvaaja haluaa kuvata merkittäviä ihmisiä, valikoituuko silloin kameran eteen presidentti, toimitusjohtaja vai julkinen mielipidevaikuttaja? Outi Törmälälle merkittäviä ihmisiä ovat opettajat.

Outi Törmälä on henkilökuvaukseen erikoistunut valokuvaaja, joka kuvaa henkilökuvia lehtiin, yrityksille, mainoksiin. Sylville Törmälä kuvasi opettajakuvasarja, jossa hän haluaa tehdä tärkeän ammatin edustajat näkyviksi. 

”Halusin kuvata muotokuvia merkittävistä ihmisistä. Opettajat ovat minusta sellaisia, merkittäviä vaikkakin monella tavalla näkymättömiä. Halusin tehdä heistä näkyviä. Kuvasin sarjan kolme vuotta sitten, mutta tällä hetkellä meneillään oleva koulutuksen heikentäminen surettaa minua suuresti, ja siksi nämä kuvat tuntuvat olevan ajankohtaisia myös nyt.”, kertoo Törmälä.

Projekti on periaatteessa jo ohi, vaikka Törmälän mielessä se silti jatkaa matkaansa. Kuvasarja saattaa vielä kehittyä pidemmälle. Törmälän työskentelyssä kuvaustilanne on kaikkein tärkein, ja luottamuksen luominen kuvattavaan.

”Tuntuu siltä, että monet kamerakammoisetkin rentoutuvat ja alkavat tuntea olonsa mukavaksi kamerani edessä.”

Tormänen kokee olevansa ennen kaikkea valokuvaaja.

”Olen valokuvaaja, henkilökuvaaja, muotokuvaaja. Ei sillä niin väliä ole. Muotokuva on vain yksi tapa ilmaista asioita, minulle siitä on muodostunut se oma tapa.

Muotokuvan tekeminen on omaa ilmaisua, niin kuin kaikki valokuva. Juureni ovat kuitenkin dokumentarismissa eli todellisuus on tärkeä vaikutin kaiken takana. En tunne luovani erillään maailmasta.”

http://www.outitormala.com

Outi Törmälä, Opettajat

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi