m_THEBACHELORETTE_STILLS_otherGLOacc__1

Polttarittaret

(Bachelorette, USA 2012)
O: Leslye Headland
N: Rebel Wilson, Kirsten Dunst, James Marsden, Isla Fisher, LIzzy Caplan
K 12
Ensi-ilta 21.9.2012

  ★★★½☆ 

Kauhea kankkunen, mutta naisille. Leslye Headlandin roisi komedia ei ole ihan Bridesmaids, mutta hauska ja virkistävä se silti on.

Leslye Headlandin ohjaama Polttarittaret on naisvetoinen, eritehuumorilta ja känniseksiltä vahvasti haiskahtava, nokkelan ja ylimielisen ihmisvihansa romanttiseksi komediaksi naamioinut elokuva. Aika mainio tapaus toisin sanoen, ei tällaisia todellakaan liian usein näe.

Becky (Rebel Wilson) on totta kai kutsunut parhaat high school -ystävänsä häihinsä, mutta mihinkään erityisen rajuun polttari-iltaan hän ei ole suostuvainen. Reganin (Kirsten Dunst), Genan (Lizzy Caplan) ja Katien (Isla Fisher) on siis mellastettava Manhattanin yössä keskenään miesten, huumeiden ja erityisesti viinan parissa. Ja tuhottava vahingossa morsiamen hääpuku.

Headlandin itse kirjoittamaan näytelmään perustuva komedia tosiaan on virkistävää katsottavaa jo pelkästään siitä syystä, että tällaisia äärettömän pahasuisia ja roiseja komedioita tehdään edelleen lähes aina miesten voimin ja miehille. Polttarittaret pärjää Judd Apatown ja Farrellyn veljesten elokuville sekä vielä ilmeisemmin tähän vertautuville Kauhea kankkunen -leffoille oikein hyvin.

Dunstin, Caplanin, Fisherin ja Wilsonin nelikko on tarpeeksi anteeksipyytelemättömän kauhea, mutta samalla jokaiseen on saatu ladattua inhimillisiä ulottuvuuksia, herkkyyttä.

Becky muistaa edelleen, miten häntä kiusattiin koulussa ja loukkaantuu syystäkin syvästi jo polttareiden alkuillasta. Regania riivaa kateudensekainen itseinho, Genaa (hyvin hauska, anteeksi vain) kokaiiniaddiktio ja Katienkin bilehirmun kulissien takana taitaa olla kaikenlaista kipua. On tärkeää että leffan henkilöhahmoissa on tämä herkkä puolensa, mutta Polttarittarissa se pidetään onnistuneesti lähes piilossa. Näin hölmö sekoilu olisi helppo pilata esimerkiksi siirappisen sentimentaalisella loppunostolla, mutta onneksi näin ei ainakaan kovin suurissa määrin käy.

Sivuosamiesten (Adam Scott, James Marsden, Kyle Bornheimer) tehtäväksi jää tässä elokuvassa pikaisempien ja ohkaisempien taustahahmojen luonnosteleminen.

   

Kommentoi