Rakkaudesta ravistettu, sydänsurusta sekoitettu

Mikä avuksi, kun tärkeä ihminen jättää? Miten päästä yli pettymyksestä ja lamaannuksesta? Näitäkin pohditaan Sylvin tunteikkaassa cocktail-testissä, jossa raivotaan, nauretaan, lohdutetaan ja luonnollisesti – humallutaan.

Särkyneen sydämen salaisuutta on saapunut paikalle selvittämään neljä naista, joista yksi ei ole varma, onko koskaan kokenut sydänsuruja, kun taas varsinainen asiantuntijavieras on lyhyen ajan sisällä joutunut pettymään pariinkin potentiaaliseen partneriin. Ensimmäinen jätti tekstiviestillä, toinen ei osannut vastata niihin.

Lähdemme purkamaan sydänsuruista selviämisen prosessia cocktaileilla. Raati arvioi keskustelun edetessä viisi juomasekoitusta, joiden nimet ja koostumus ovat vain drinkkimestarin tiedossa. Huomio pyydetään suuntaamaan paitsi juoman makuun myös mahdolliseen tehokkuuteen lemmenkipujen lääkitsijänä. Koska sydänsuruissa rämpiminen on karua hommaa, josta koreilu on kaukana, ei tässä testissä cocktailin ulkonäkö ole kriteerinä.  

 

Painkiller

”Suututti koko jätkä. Samalla tuli tunne, että itsessä on jotain vikaa.”

Painkiller

Pienikin lupaus paremmasta lievittää pahinta kipua. Lohtua ja pilkahduksen auringonvaloa tarjoaa sokkotestin ensimmäinen juoma. Tämä juomien hoivamestari on pehmeä sekoitus rommia, appelsiini- ja ananasmehua sekä kookosta. Alkoholin pahaa oloa lääkitsevistä vaikutuksista keskustelijamme toteavat, että viina voi kyllä auttaa sydänsurun alkumetreillä pahimman vihan ja tyrmistyksen turruttamiseen, mutta pidemmän päälle kännääminen johtaa lähinnä itsesääliin ja morkkikseen.

Keskustelijoiden mielestä sydänsurussa vihlaisee eniten pettymys unelmien romahtamisesta. Pettymyksestä ylipääseminen on tuskin koskaan helppoa, mutta jokainen löytää omat keinonsa: yksi haluaa analysoida tapahtuneen puhki yhä uudelleen, kun toinen säästää itseään lakaisemalla sotkun maton alle.

Kun lupaavasti alkanut suhteenpoikanen haihtuu kuin se kuuluisa pieru Saharaan, asiantuntijavieraamme ovat löytäneet apua myötäelävistä ystävistä ja kirjallisuudesta, kuten Zen ja rakastamisen taito ja Rakkaus muuttaa kaiken. Itse tarjoaisin selfhelp-kirjallisuutta ennemmin miehelle, tai ammattikielellä ghostaajalle, joka teki oharit viidensien treffien alla, eikä koskaan vaivautunut selittämään lapsellisen käytöksensä syytä.

 

Kamikaze

”Kiihkeän suuteloinnin jälkeen mies kertoi olevansa varattu.”

16523819_10154143518502120_1728780852_o

Shottina tarjoiltu vodkan, limen ja Triple Sec -liköörin kirpakka sekoitus saa pehmeän alun jälkeen testiryhmämme kielenkannat vetreytymään ja pohtimaan menneisyyden intensiivisiä kohtaamisia. Joskus käy niinkin, että järki ottaa ohjat ja komentaa poistumaan ajoissa selittämättömästi vetovoimaisen ihmisen luota, jonka tapailu tulisi johtamaan henkiseen itsemurhaan. Jätetyksi tuleminen ei itsetuhoisia ajatuksia keskustelijoissamme ole koskaan herättänyt. Täydellinen lamaannus taas on  sitäkin tutumpi sydänsurun olotila, ja Zombie-cocktail olisi saattanut sopia tähän vaiheeseen Kamikazea osuvammin.

 

Between the sheets

”Kämppis raahasi väkisin ihmisten ilmoille. Pokasin ekan miehen Tavastialta”.

Between the sheets

Rommia, Triple Sec -likööriä ja konjakkia sisältävä klassikkococktail ilahduttaa viinaisalla luonteellaan: ”Tällä pystyisi vetämään sellaiset kännit, joilla varmasti pääsisi päättyneen suhteen yli!” Voimakkaan humalan avittamana onkin menneisyydessä hakeuduttu uusien lakanoiden väliin sydänsuruista yli pääsemiseksi. ”Alkoholin kanssa on helppo mennä paneen uutta miestä. Ei helpottanu kyllä yhtään”, kokeneet testiryhmäläiset julistavat yhdestä suusta. Toisaalta uuteen ihokontaktiin hakeutuminen voi toimia tärkeänä irrottautumisrituaalina erityisesti, jos edellinen suhde on ollut luonteeltaan erityisen intiimi. Kuten eräs testiläinen toteaa: ”Mies ei lähde ulos sinusta ennen kuin toinen tulee sisään.”

 

New Beginnings

”Voitonmerkin voi piirtää siinä vaiheessa, kun huomaa, että ei ole ajatellut tyyppiä moneen tuntiin!”

16523243_10154143518562120_202859188_o

Manteliliköörin, limoncellon, tropical-mehun ja limen yhdistelmä saa raatimme hihkumaan ihastuksesta ja uskomaan parempaan tulevaisuuteen: ”Tästä tulee semmoinen olo, että kaikki päättyy vielä ihan hyvin.” ”Tämä on selvästikin drinkki, joka sopii siihen vaiheeseen, kun suhteen päätyttyä siirrytään analysointiin.” Jotta uusi, puhdas alku olisi mahdollinen, on tärkeää myöntää itselleen olevansa hajalla. Raadin mukaan puhuminen, joka tässä vaiheessa iltaa sujuu jo erityisen mallikkaasti, on ehdottoman tärkeää suhteesta ylipääsemiselle. On vältettävä jumittumista vain toisen negatiivisiin puoliin – sillä voi olla itseä suojeleva vaikutus, mutta samalla voi tulla helposti pettäneeksi itseään.  

Aiemmin mainittu ghostaaminen eli yhteydenpidon äkillinen lopettaminen voi hidastaa surusta ylipääsemistä ja uuden elämän aloittamista. Raatimme mielestä jätetty osapuoli ansaitsee a_i_n_a selityksen suhteen päättymisen syystä riippumatta. Ehkä parisuhteissakin tulisi ottaa käyttöön työelämästä tuttu lähtöhaastattelu, jossa kartoitetaan työsuhteen päättyessä työhön kohdistuneita odotuksia, niiden toteutumista ja kehittämiskohteita.   

 

Golden friendship

”Jos on ollut romanttisessa suhteessa, niin mikä se ystäväosuus siinä on?”

16522422_10154143518542120_194323145_o

Viimeisen cocktailin koittaessa testiryhmä toteaa olevansa jo ”kivassa hutikassa”. Hyvä niin, koska prosessille halutaan onnellinen loppu. Ginger alesta, mantelilikööristä, vaaleasta rommista ja makeasta vermutista koostuvan juomasekoituksen äärellä pohditaan, onko eksän kanssa mahdollista luoda hyvä ystävyyssuhde vai leimaavatko suhteen jälkeistä aikaa ennemmin katkeruus ja välttely? Kaiken kokeneet raatilaiset muistuttavat, että on tärkeää kohdata omat tunteensa – ne negatiivisetkin – rehellisesti. Vaikka vihaa ei tuntisikaan, ei eksän kanssa ystävä tarvitse olla, jos tämä ei muuten kuulu elämään enää millään tapaa. Toisaalta voi myös kysyä, miksi ihmisestä tulisi täysin luopua, jos ei-romantillinen yhteys on suhteen aikana ollut poikkeuksellinen.

Yksimieliseen selvyyteen parhaimmasta cocktailista ei illan aikana päästä, mutta kaksi ominaisuutta nousee keskeiseksi särkyneen sydämen paikkaajana. Erityisen viinaisat juomasekoitukset antavat potkua seuraavan askeleen ottamiseen, kun taas samettisen pehmeät cocktailit tarjoavat lempeää lohdutusta epätoivon hetkellä.

Tehokkain yhdistelmä syntyy nauttimalla viinakset ystävien seurassa. Ravistettuna, sekoitettuna, miten vain – kaikki on sydänsurussa sallittua.

KUVAT: Riitta Supperi

MUKANA MAISTAJAISISSA:

16754802_10154521086193655_1142408381_n (1)

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi