stefano_01_©orupold

Rakkautta ja Anarkiaa 2012
”Kytät on natsisikoja”

Stefano Sollimasta tuli elokuvaohjaaja, koska isä Sergion työ vaikutti lasten leikiltä. Poliisiksi hän ei halunnut koskaan.

Kuvat: Eva-Liisa Orupold

Oletko mahdollisesti nähnyt Woody Allenin uusimman elokuvan? Jos To Rome With Love tuntui liikaa turistipostikortilta, on ehkä syytä tarkistaa hiukan toisenlainen ikuisen kaupungin kuvaus.

Spagettiwestern-legenda Sergio Solliman pojan Stefano Solliman ensimmäinen pitkä elokuva A.C. A.B.: All Cops Are Bastards kertoo vuosien 2006 – 2007 tulenarasta Roomasta. Elokuvan kovaotteinen mellakkapoliisien ryhmä on lähes avoimessa sodassa milloin mielenosoittajia, milloin huumediilereitä, milloin futishuligaaneja vastaan. Machopoliisit ovat kamalia, vastenmielisiä tyyppejä, mutta täysin kaaoksessa on muukin yhteiskunta.

Hurjan mediahuomion Italiassa saanut elokuva on osoittautunut sekä yleisömenestykseksi että pääasiassa kritiikin suosikiksi. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla vieraileva Sollima myhäilee leffan ilmeisestikin onnistuneen.

”Poliisista on kommentoitu kiukkuisesti, että miksi teit elokuvan meitä vastaan. Futishuligaanit ovat kysyneet, miksi elokuvan näkökulma on poliisin. Vasemmistolaisille elokuva on fasistinen, fasistit taas ovat suuttuneet siitä miten kuvaan heitä. Tämä on hyvä merkki. Kaikki kuvaamissani tapahtumissa osallisina olleet ovat olleet leffasta pahoillaan. Kaikilta muilta taas on tullut vain kehuja. Ja kukaan leffaamme haukkuneistakaan ei ole kehdannut sanoa, etteikö elokuva olisi totta.”

Tapaamistamme varten lukemistani haastatteluista saa kuvan, että Sollima korostaisi tutkivan journalistin Carlo Boninin kirjaan perustuvassa leffassa vältetyn moraalisia kannanottoja. Tämä hämmästyttää, koska ainakin tälle katsojalle oli selvää, että elokuva (nimeään myöten!) nimenomaan tuomitsee päähenkilöidensä harjoittaman poliisiväkivallan. Sollima täsmentää.

”Nimenomaan! Kusipäitähän he ovat! Jokainen vain näkee elokuvan omalla tavallaan, koska emme jaa mitään suoria tuomioita, mutta ohjaajana näen asian ilman muuta noin.”

Niin näkivät päänäyttelijätkin.

”He ovat kaikki vasemmistolaisia. Sain tehdä melkoista psykologintyötä suostutellakseni heidät tähän.”

Toisen polven elokuvaohjaaja kertoo tienneensä ammatinvalintansa lapsesta asti, oikeastaan juuri tästä syystä. Elokuva tarjoaa luvan olla joku toinen.

”Leikin usein omia cowboy-leikkejäni isän elokuvien kuvauksissa. Tajusin, että elokuvanteko on samanlaista leikkimistä, vain hienommilla leluilla. Vaikka olen aikuinen, saan yhä olla kuin lapsi. Että en tosiaan haaveillut astronautin työstä. Tai poliisin, heh!”

A.C.A.B.: All Cops Are Bastards

Rakautta ja Anarkiaa-festivaaleilla
tänään TI 25.9. 21.00, Bio Rex.
Stefano Sollima esittelee elokuvan.

   

Kommentoi