Reppureissaajan pakkausvinkit naisille

Jos edessäsi on pitkä reissu ja useita kohteita, haluat varmasti varautua kaikkeen, mutta muutamilla vinkeillä pidät askeleen kevyempänä.

Kirjoittaja on reissannut rinkkoineen Euroopassa ja Aasiassa helmikuusta 2014.

Lattialla on mukaan-, kotiin-, kaverille-, kirpparille- ja ehkä-pinot, joista viimeksi mainittu leviää käsiin minä hetkenä hyvänsä. Pakkaaminen aiheuttaa päänvaivaa erityisesti silloin, kun matkan kestosta ei ole tietoa ja reittisuunnitelmakin on vain haalea lyijykynähahmotelma. Jos edessäsi on pitkä reissu ja useita kohteita, haluat varmasti varautua kaikkeen, mutta muutamilla vinkeillä pidät askeleen kevyempänä.

Matkakohteiden erilaiset ilmastot ja vaihtuva maasto tuovat lisähaastetta varusteluun. Alaska ja Laos ovat jännittävä yhdistelmä myös vaatetustarpeiden kannalta, mutta yleispätevillä ohjeilla välttää monta perusvirhettä. Reppureissaaja matkustaa usein pienellä tai olemattomalla budjetilla, joten avainsana pakkaamisessa on käytännöllisyys.

Tärkein varusteesi on rinkka, jonka valintaan saat apua varusteliikkeen ammattilaiselta tai netistä. Kannattaa muistaa, että rinkan koosta riippumatta sillä on taipumus täyttyä ääriään myöten. Itse kannoin 50-litraisen reppuni ohella “käsimatkatavaroita”, ja olin lisäksi kiinnittänyt emokantamuksiini erinäisin remmein kaiken, mikä ei mahtunut mihinkään muualle. Varmista ennen rinkan hankkimista, että se asettuu selkääsi mukavasti ja olkaimet sopivat vartalotyypillesi. Huonosti istuva rinkka pureutuu syvälle hartioihin, ja väärin pakattuna hyväkin reppu aiheuttaa selkävaivoja. Rinkan ei tulisi myöskään painaa yli neljäsosaa kantajan painosta. Kevyt rinkka, parempi mieli.

Purkit ja putelit ovat useimpien naisten pakkaussynneistä painavimmat. Pitkässä reissussa matkapakkaukset eivät riitä ja jokainen kehon osa on tottunut vaatimaan oman voiteensa. Kosmetiikkaa kannattaa yhdistellä mahdollisimman paljon. Esimerkiksi kookosöljy toimii niin kosteusvoiteena, hiustenhoitoaineena kuin meikinpoistossa, minkä lisäksi se tuo wokkiisi sametinpehmeän vivahteen. Hipiän saa hehkumaan myös yllättävän vähällä, ja voit aloittaa asteittaisen totuttelun jo ennen matkaa.

Rusketuit tai et, tärkein tuubisi on kunnon goottikertoimella varustettu aurinkovoide, ja lopulta kaikesta muusta voi karsia. Kovimmat tyypit luopuvat shampoosta (ruokasoodaa ja etikkaa on usein saatavilla), dödöstä (kokeile kookosöljyä myös tässä) ja hammastahnasta (en suosittele). Esimerkiksi Lushin ylelliset saippupalat pesevät hiukset, vartalon ja vaatteet, ja ovat riittoisia pitkässäkin reissussa.

Hanki kestävät ja laadukkaat jalkineet – mieluiten kevyet ja sateenpitävät vaelluskengät. Kengissä jos jossain pätee sääntö “laatu korvaa määrän”. Kuorittuani viimeisen kerran halvat muoviläpyskät hiertyneistä jaloistani Pariisissa, sijoitin yhden satasen Palladiumeihin ja myöhemmin toisen Birkenstockeihin, joilla kävelisi tarvittaessa Kairosta Nepaliin.

Vaatteiden on hyvä olla kevyttä ja hengittävää luonnonmateriaalia. Hyvät matkatamineet kuivuvat nopeasti ja pitävät lämpimänä, eivätkä paina liikaa rinkassa. Parhaimmillaan samaa saronkia voi käyttää hameena, mekkona, peittona, pyyhkeenä tai makuualustana rannalla. Ota mukaan vain muutaman päivän alusvaatteet. Puuvillaiset mummosloggit ovat parempi vaihtoehto kuin PVC-pikkarit tai pitsiunelmat.

Oma makuupussi on luksusta, vaikka useimmista majapaikoista löytyy kohtalaisen kelvolliset lakanat.

Viihdettä ja elektroniikkaa
Elektroniikka voi olla paitsi hauskaa, myös monelle työn kannalta välttämättömyys tai jopa addiktio. Pahimmassa tapauksessa kannat painavien läppäreiden, puhelimien, soittimien ja kameroiden lisäksi niiden latureita ja vara-akkuja. Joudut noudattamaan erityistä varovaisuutta pitääksesi kaiken ehjänä, kuivana ja suojattuna. Jätä siis suosiolla pois, mitä pystyt, tai varaudu seurauksiin. Jos mahdollista, pakkaa mukaan halpa perusluuri varapuhelimeksi, johon saa helposti prepaid-kortin missä tahansa.

Matkalla joutuu toisinaan odottelemaan pitkiäkin aikoja, ja kirja tai kaksi rinkassa on usein painonsa väärti. Jos taas matkustat yksin, tulee todennäköisesti tilanteita, joissa huomaat olevasi sosiaalisesti epämukavuusalueella. Saatat olla baarissa/kahvilassa/ravintolassa, etkä kehtaa tuijottaa annostasi tai teeskennellä puolta tuntia lähettäväsi tekstiviestiä. Jos sen sijaan kirjoitat keskittyneesti muistikirjaasi ja katsahdat silloin tällöin kynää purren ylös, tarjoat potentiaaliselle uudelle ystävälle mahdollisuuden lähestyä ja kysyä, mistä kirjoitat. Jos näpräät yleisellä paikalla puhelintasi, pidät taskuvarkaita lukuunottamatta takuuvarmasti kaikki loitolla.

Vaikka et osaisi soittaa mitään, sijoita matkainstrumenttiin. Hankit helposti uusia tuttavuuksia, kun opettelet nokkahuilulla kadunkulmassa Ukko Nooaa. Parempia tuttavuuksia saat, jos hankit nokkahuilun sijaan esimerkiksi ukulelen.

Pidä huolta omaisuudestasi
Suojaa laukkusi, kun joudut siitä eroon matkan ajaksi. Et ehkä luota sataprosenttisesti kaikkiin käsiin, joiden kautta rinkkasi toivottavasti kulkee määränpäähänsä. Arvotavarat tulee joka tapauksessa pitää omissa käsissä, mutta rinkan ympärille voi heittää lukittavan verkon sekä sadesuojan. Jos verkko tuntuu liioittelulta, vyöllä sidottava sadesuoja pitää ainakin rinkasta roikkuvat remmit ja rimelit poissa liukuhihnojen väleistä.

Lisäsuojan sateelta saat pakkaamalla rinkan sisällön minigrip- tai muovipusseihin.

Kyllä-pinoon:

Otsa- tai taskulamppu
Matkapyyhe
Veden- ja tuulenpitävä takki
Kahdet laatujalkineet
Saronki tai muu reilu pala kangasta
Passi, matkadokumentit ja rahavyö
Matkaopas
Lääkkeet
Huom! Jos sinulla on säännöllinen lääkitys, yleisohjeistus on ottaa lääkkeitä mukaan kaksinkertainen määrä arvioituun tarpeeseen nähden. Tarvitsemasi reseptilääkkeet saattavat olla kalliita tai vaikeasti saatavilla kohteessasi.

Ehkä-pinoon (reitistä riippuen):

Kansainvälinen pistokemuuntaja
Puhallettava niskatyyny (maateitse matkustavalle pitkien bussimatkojen pelastus)
Villasukat

Kotiin, kaverille tai kirpputorille:

Päheät, mutta painavat ja tilaa vievät vaatteet, kuten nahkarotsit ja pörröiset villapaidat
Hiustenkuivaajat ja suoristimet
Harrastusvälineet, ellei kyseessä ole sataprosenttisen varma ajanviete. Nyrkkeilyhanskoille ei välttämättä sittenkään tule reissussa käyttöä.
Bilevaatteet- ja kengät, jotka eivät sovellu muuhun kuin edellä mainittuun
Korulipas
Turha elektroniikka

Mikä on yhdelle reissaajalle elintärkeää, ei välttämättä ole oleellista toiselle, siksi vinkit ovat viitteellisiä. Jos inhoat lukea, mutta hiuksillasi on tapana tehdä kosteassa ilmastossa Monicat, suoristin päihittää sata-nolla kirjan jos toisenkin.

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi