Rokki vie Mara Ballsia Jytää!-dokkarissa

Jytää! on elämänmakuinen ja visuaalisesti herkullinen dokumentti Maria Mattilasta eli Mara Ballsista sekä Jukka ja Jytämimmit -bändistä.  

Jytää!
(Suomi 2017)
O: Tuuli Sirkeinen
Elokuva esitetään Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla

Mara Balls meikkaa karismaattisia kasvojaan sinisellä ja keltaisella värillä ja puhuu action pantseistään. Hän kertoo epävarmuuden tunteistaan muusikkona ja siitä, kuinka on antanut itselleen luvan omistaa elämänsä musiikille – antanut rokin viedä mukanaan.

Tuuli Sirkeisen ohjaaman Jytää!-dokumentin ensimmäisiin minuutteihin kiteytyy jotain niin kiehtovaa, että pysähdyn uteliaana ahmimaan puolen tunnin mittaisen dokumentin yhdeltä istumalta.

Sirkeinen kuvasi ja leikkasi dokumentin yhdessä leikkaaja-kuvaaja Iiris Anttilan kanssa. Kaksivuotinen elokuvaprojekti toteutettiin liikoja suunnittelematta. Sirkeinen istui kamera kädessä pakettiautossa ja bäkkäreillä.

”Me päätettiin tehdä elokuva ilman tuotantoyhtiötä ja toteuttaa se keskenämme. Niinpä rahaakaan ei tekovaiheessa ole ollut, ja kaikki kalusto on lainattu ystäviltä ja kouluista. Iiris leikkasi elokuvan välityönä ELO:lle, jossa hän opiskelee dokumenttiohjaamista”, Sirkeinen kertoo.

Jytää! on dokumentti Maria Mattilasta eli Mara Ballsista, artistista, joka on löytänyt tiensä suomalaisten jytääjien sydämiin Jukka ja Jytämimmit -yhtyeen basistina ja myöhemmin sooloartistina. Elokuvassa päästään seuraamaan myös marginaalimuusikoiden ainutlaatuisia hetkiä lavoilla ja kulissien takana, kun Jukka ja Jytämimmit kiertää Suomea Jyrki Nissinen ja Isotissinen -bändin kanssa keväällä 2015.

Istutaan keikkabussissa. Kossupullot sihahtelevat. Kasettinauhuri soittaa iskelmää. Heitetään keikkaa elähtäneen idyllisissä ravintoloissa, kuten Vieremän HulluMyllyssä, jonka sisustus on kuin suoraan suomalaisesta 1980-luvun pizzeriasta. Ihanan rupista! Keikan jälkeen hillutaan idyllisissä yömaisemissa traktoreiden ja usvaisten järvien ympäröiminä. Pysähdytään syömään Pihtiputaan Herkkuravintola Takkatupaan, jossa menukirjasen kantta koristaa Hurriganesin Roadrunner-levyn kansitaide.

Dokumenttiin on onnistuttu vangitsemaan käsinkosketeltavan aitoja hetkiä ja ajatonta tunnelmaa. Niin Maria Mattila kuin Jukka ja Jytämimmien muutkin jäsenet, laulaja-kitaristi Jukka Nousiainen ja rumpali Sini Mäenpää eli Raaka Gini, voisivat habituksensa puolesta olla rokkitähtiä 70-luvulta. Tässä bänditriossa on ainutlaatuista säpinää, joka saa kiertueellaan keikkayleisön sekoamaan ilta toisensa perään.

Aluksi Sirkeinen suunnitteli tekevänsä kuvamateriaalista lyhyen teoksen, joka esittelee marginaalibändien kiertue-elämää. Sitten hän ounasteli, ettei kukaan ehkä jaksa kauaa katsella materiaalia, jossa soitetaan keikkoja, dokataan ja jauhetaan krapulaista paskaa. Tarvitaan juoni.

Kun Jukka ja Jytämimmit hajosi kahden kuukauden päästä kevätkiertueen 2015 jälkeen, Sirkeisen ajatus kirkastui. Hän haluaa kertoa dokumentissaan Jukka ja Jytämimmeistä, ja erityisesti Maria Mattilasta.

”Marian päähenkilöys ei ollut tiedossani vielä kuvausten aloitusvaiheessa. Oikeastaan ymmärsin sen vasta, kun materiaalia oli kuvattu jo aikamoinen kasa. Kuvatessani Mariaa, Jukkaa ja Siniä Jukka ja Jytämimmien hajoamisen jälkeen ymmärsin, että Marialla on selkein tarina kerrottavana. Ja että se tarina on sellainen, johon voivat samaistua kaikki ne, jotka epäröivät tehdä mitä lystäävät. Eli aika moni, väittäisin! Ja sitten oli vielä se seikka, että Maria on yksi luomakunnan siisteimpiä tyyppejä”, Sirkeinen kertoo.

Dokumentissa Mattila raottaa katsojalle sisäistä maailmaansa. Hänen itsevarmuutta uhkuvaa lavaesiintymistään seuratessa ei voisi ikinä uskoa, millaisia demoneita vastaan hän on elämänsä varrella taistellut – ja ne myös voittanut.

Dokumentissa näytetään vilaus Mara Ballsin ensimmäisen sooloalbumin Vuorten taa julkaisukeikalta Random Cycles -tallilla vuonna 2016. Armoa antamattomat kitarasaundit sinkoilevat Mattilan kitarasta luoden transsimaista rokkitunnelmaa.

Mara Ballsin persoonassa on noitamaista vetovoimaa.

Ajankohtaista tietoa tulevista Jytää! -näytöksistä löytyy dokumentin omalta Facebook-sivulta

Tuuli Sirkeinen

  • Jytää! on Tuuli Sirkeisen esikoisohjaus. Hänellä on audiovisuaalisen viestinnän koulutus ja hän on opiskellut myös käsikirjoittamista. Aikaisemmin hän on kuvannut, leikannut ja toiminut assistenttina erilaisissa tuotannoissa.
  • Sirkeinen soittaa bassoa ja laulaa bändeissä Kynnet, Tuntematon Tie ja Charm Bags.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi