Sano se takakannessa

Lotta Sonninen teki katsauksen kirjojen takakansiteksteihin: millaisin keinoin potentiaalinen lukija vietellään?

Takakansiteksti, tuo mystinen tekstilaji. Sen lukija on ihminen, jolla on jo kirja kädessä – takakansitekstin tehtävä on saada hänet kantamaan kirja kassan tai lainaustiskin kautta kotiinsa ja mieluiten vielä avaamaan se. Kilpailu on julmaa: päätös ottaa tai jättää syntyy sekunneissa.

Olen laatinut takakansitekstejä vuosikaudet osana kustannustoimittajan työtäni. Teen sitä säännöllisesti mutta sen verran harvakseltaan, että jotenkin sitä joka kerta tuntee keksineensä jotakin tuoretta ja raikasta, tai ainakin juuri tätä teosta osuvasti kuvaavaa. Todellisuudessa keinoja on tietenkin rajattu määrä, eikä kukaan oikein uskalla irrotella. Mutta kuinka vähissä keinot oikein ovatkaan, se selvisi kirjastossa, kun kävin läpi kahmalollisen suomeksi julkaistuja kaunokirjoja takakansi edellä.


Takatekstisoturin ase numero yksi on tietenkin adjektiivi. Montako kuluneen kuuloista adjektiivia sitä ajattelisi löytävänsä kirjojen kansista, parikymmentä? Viisikymmentä? Tässä sata ilmeisimmäksi osoittautunutta ja pari vähän odottamattomampaa aakkosjärjestyksessä.

Aistillinen, ajankohtainen, ajaton, armelias, armoton, aseistariisuva, avara, haikea, hauska, herkullinen, hieno, hilpeä, huikea, huimaava, hurja, hurmaava, hyytävä, häiritsevä, häkellyttävä, hämmästyttävä, ilkamoiva, ilkikurinen, jännittävä, järkyttävä, karu, kaunis, kaunisviritteinen, kipeä, kirkas, kirpeä, komea, kohtuuton, kohuttu, koominen, koruton, koskettava, koukuttava, kova, kummallinen, kutkuttava, kuulas, kylmäävä, liikuttava, lohdullinen, lohduton, loistokas, lämmin, lämminhenkinen, maaginen, mestarillinen, moderni, monitasoinen, omaperäinen, osuva, pakahduttava, pidäkkeetön, piinaava, pisteliäs, pureva, pysähdyttävä, pysäyttävä, raikas, railakas, raju, rehevä, riemastuttava, riipaiseva, runollinen, samastuttava, satuttava, sydämeenkäypä, sykkeinen, sykähdyttävä, sähäkkä, säälimätön, taiturimainen, tarkka, tarkkavaistoinen, terävä, tiheätunnelmainen, tosi, traaginen, tulinen, tummanpuhuva, urbaani, unohtumaton, vahva, vaikuttava, vakuuttava, vavahduttava, viehättävä, viiltävä, viisas, viisto, villi, vilpitön, väkevä, ylittämätön, älykäs, ääneennaurattava.


Keino numero kaksi ovat kysymykset. Jos takakannen kysymys on tarpeeksi kutkuttava, niin tottahan lukija haluaa tietää, mikä on vastaus!

Kuka on salaperäinen Selja Salamaa?

Kenen nimeä hän huutaa unissaan?

Oliko se sittenkään hoitovirhe?

Onko 1800-luvun romaanien suurta rakkautta enää olemassa?

Kenen kuvasta kerrot kun kerrot itsestäsi?

Mitä tapahtuu meille ja maailmalle?

Kuka äiti oikeastaan oli, mitä hän halusi elämältään?

Mitä heille kuuluu kymmenen vuotta myöhemmin?

Kuka on vaarallinen mies tyylikkäässä hatussa?

Vai onko?

Mutta miksi?

Ja ennen kaikkea: mitä on tapahtunut Pattylle?


Kolmannelle sijalle nousevat otokseni perusteella kolmen kohdan luettelot, jollaisia takakansitekstit kerrassaan pursuavat. Kovimmissa kolmikoissa hittistrategiat yhdistyvät – kolme adjektiivia, kolme kysymystä tai jopa kolme kolmiosaista sanakimaraa. Hauska-sanan sisällyttäminen tällaiseen triptyykkiin on selvästikin takuuvarma luottokeino.

Älykästä, hauskaa, osuvaa!

Viiltävä. Vilpitön. Hauska.

Liikuttava, hauska, rakastettava

Hurmaava, hauska ja aistillinen

Koominen, traaginen ja viisas

Jännittävä, kova ja lämmin

Kuolemasta, rakkaudesta, nautinnon nälästä

Perheestä, onnesta ja nautinnosta

Naisesta, yksinäisyydestä ja yhteydestä

Uudesta avioliitosta, rakkauden voimasta ja voimattomuudesta

Mikä on aitoa rakkautta, luommeko itse omat tunteemme, kuvittelemmeko?

Ajasta, pelureista ja nappuloista

Yksinäisyydestä ja ystävyydestä, kulttuurista ja kuohuvasta ajasta, taiteesta ja sen ehdottomuudesta

Hillon syömisen vaaroista, piinallisen levollisesta sisustuksesta ja näyttävän juhlan järjestämisestä

Teini-iän huimaavaa himoa, keski-ikäisten kompromisseja, uuden vuosituhannen liberalismia

Pakahduttavan kirkkaasti, vaivihkaisen huumorin läpi, ilman sentimentaalisuuden häivää

Bulgakovin, Høegin ja Marquezin hengessä

Natsismin, okkultismin ja aivotutkimuksen maailmoissa

Nokkela kompositio, tiivis dialogi ja analyyttinen loistokkuus

Pimeä kana, vapautunut keskikalja ja Armi Kuusela


Viime aikoina tekstiluonnehdintoja on muuten alkanut ilmestyä myös kirjojen etukansiin. Pitäkää varanne!


Kirjoittaja on kustannustoimittaja, jonka toimenkuvaan kuuluu myös takakansitekstien kirjoittaminen. Esimerkkiteksteistä ei ole suljettu pois hänen omia luomuksiaan.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi