Silvana Imam – tiedostava räppäri

Loppuunmyydylle klubikeikalle Helsinkiin saapuva Silvana Imam haluaa, että häntä joko rakastetaan tai vihataan.

Kuva: Fullsteam

”Kaikki patriarkaalisen kulttuurin alla elävät kulttuurit ovat misogynistisiä.”
– Silvana Imam

Suomessa ensimmäisen kerran heinäkuussa Sideways-festivaalilla esiintynyt kovassa nosteessa oleva räppäri Silvana Imam tulee klubikeikalle Helsinkiin itsenäisyyspäivän kynnyksellä. Sylvi sai queeryleisöä puhuttelevista ja rasisminvastaisista lyriikoistaan tunnetulta tähdeltä sähköpostihaastattelun.

Juuresi ovat Liettuassa ja Syyriassa, ja asut nykyään Tukholmassa. Kerrotko hieman lisää taustastasi sekä musikaalisista juuristasi?
”Synnyin Liettuan Klaipėdassa, ja muutin Ruotsiin nelivuotiaana. Sekä äitini että isäni kuuntelivat paljon kotimaidensa musiikkia. Syyriassa ollessamme muistan isäni kuunnellen aamuisin Fairuzia. En koe mitään erityistä maata kodikseni. Koko maailma on näyttämöni.”

Tekstisi sisältävät lyyrisiä ja yllättäviä elementtejä. Luitko kenties runoja nuorempana?
”Aloin kirjoittaa runoja yläasteikäisenä. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut sanoista.”

”Patriarkaatti täytyy tuhota” (patriarkatet måste störtas), toteat I Min Zon -kappaleessasi. Miten se mielestäsi tuhotaan?
”Kouluttautumisen ja järjestäytymisen kautta.”

Käsittelet musiikissasi muun muassa yhteiskunnassamme vallitsevaa rasismia, sekä avointa homoseksuaalista rakkautta, kontrastina valtavirran heteromaskuliinisuutta korostavalle, joskus jopa misogyyniselle hiphopille. Ovatko nämä teemat yhä tulenarkoja? Millaista palautetta saat?
”Kaikki patriarkaalisen kulttuurin alla elävät kulttuurit ovat naisvihamielisiä. Musiikkiani kuuntelevat ihmiset kuvailevat usein, kuinka musiikkini voimaannuttaa heitä. Vihamielisiä nettitrolleja on aina, mutta vähät välitän niistä.”

Miten kuvailisit musiikkiasi ja itseäsi? Kuka pystyttää raamit, joiden sisällä meidän oletetaan pysyvän? Kuinka ne murretaan?
”Se, että olen tässä ja ottanut tämän paikan puhuu puolestaan. En ole poliitikko, olen tiedostava rap-artisti. Jokainen pystyttää omat raaminsa, ja en välitä paskaakaan siitä, sovinko jonkun muun raameihin.”

Sylvi on feministinen nettilehti, joka julkaisee välillä myös eläinten oikeuksia käsitteleviä juttuja. Koetko eläinoikeuskysymykset relevanteiksi feministisessä kontekstissa?
Ongelma on se, että minun oletetaan feministinä ottavan kantaa kaikenlaisiin oikeuskysymyksiin ja vapaustaisteluihin. Naisia, jotka eivät ole poliittisia, syyllistetään, ja toisaalta naiset, jotka ottavat poliittisesti kantaa, joutuvat vastaamaan kysymyksiin, jotka oikeastaan pitäisi osoittaa miehille. Kysyisitkö tämän saman kysymyksen miesmuusikolta?”

Kirjoitit vastikään sopimuksen uuteen levy-yhtiöön (Swedish House Mafia -kollektiivista tutun dj:n Sebastian Ingrosson Refune Records). Mitä se tarkoittaa sinulle ja musiikillesi? Mitä odotat tulevaisuudelta?
Jaan Refunen kanssa samankaltaisia visioita musiikkiin liittyen. On mahtavaa voida myös vahvistaa omaa infrastruktuuriani ja tavoittaa sitä kautta useampia ihmisiä.”

Inspiroit monia, mutta kuka tai ketkä inspiroivat sinua tällä hetkellä?
”Ystäväni inspiroivat minua. Musiikillisesti minua on viime aikoina innoittanut Kanye West.”

Mistä unelmoit?
Biisien tekemisestä. Se on juuri nyt ainoa asia, mitä haluan tehdä.”

Mitä tulevalta keikaltasi Helsingissä voi odottaa?
”Haluan, että jokainen yleisössä tuntee jotakin. Voit vihata tai rakastaa minua, mutta jos päällimmäinen tunne keikalta poistuessa on pliisu, olen epäonnistunut tavoitteessani.”

Silvana Imam Kuudennella linjalla lauantaina 5.12. Lämmittelijänä SOFA. Tapahtuma on loppuunmyyty.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi