Sitko Pizza & Bar
Tampere 26.2.2015

” Tomaattikastike on liian kirpeää, hedelmäistä ja suolatonta. Maku toimi paremmin niissä kohdin, joissa valkosipuliöljy ja munakoiso pääsivät täydentämään sitä.”

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Syksyllä Tampereella avattiin kovalla ennakkotohinalla Sitko Pizza&Bar, joka kehui tuovansa kunnolliset pizzat ensi kertaa kaupunkiin. Ravintolaa on kehuttu monissa arvioissa, etenkin sen kunnollista pitkään kohotettua sitkaista taikinaa, jonka mukaan paikka tietysti sai nimensäkin. Sen tyyli on teollisuushallimainen, ”sissiravintolan” ilmettä hakeva. Avarassa tilassa on puoliavoin keittiö, roikkuvat hehkulamppumaiset valaisimet, ilmastointiputkia ja ilmeisen tarkoituksellinen hälinä.

Kävimme Sitkossa vaimon kanssa ensimmäistä kertaa joulukuussa. Kokemus oli niin iso pettymys, että en halunnut kirjoittaa sen pohjalta arviota siltä varalta, että se oli onneton poikkeustapaus. Uusi yritys olikin onnistuneempi, mutta yksi perusongelma oli ennallaan.

Tilasin ensimmäisellä kerralla marinaran eli pizzan pelkällä tomaattikastikkeella ja ilman juustoa, koska se on oivallinen pizzan laadun testi – ja paras syömäni pizza oli napolilainen marinara. Täytyy sanoa, että järkytyin pizzan tullessa pöytään. Tomaattikastiketta oli laitettu niin vähän, että se peitti ehkä puolet pizzan pinta-alasta, minkä vuoksi taikina oli kuivunut pahasti ja kärähtänytkin paikoin. Vegaaniversion tekemiseen ei selvästi ollut uhrattu puoltakaan ajatusta, eikä kunnollisen marinaran tapaan pintaan ollut laitettu yhtään öljyä.

Taikina sen sijaan oli hyvää, jopa erinomaista, ja ylsi mielestäni Turun Pizzariumin tasolle. En kuitenkaan pystynyt nauttimaan siitä tomaattikastikkeen vähäisyyden vuoksi enkä siksi, että kastike ei yksinkertaisesti ollut hyvää. En oikein osaa vieläkään suhtautua asiaan. Tomaattien laatu oli hyvä, mutta kastike maistui väärällä tavalla hedelmäiseltä ja kitkerältä, kuin kypsentämättömältä tomaattisäilykkeeltä. Siinä ei tuntunut olevan lainkaan öljyä eikä suolaa. Olen syönyt pizzaa sekä Napolissa että Roomassa, enkä ole koskaan törmännyt tuollaiseen soosiin. Ja koska vaimoni on taitavien tomaatinviljelijöiden tytär, minulla on kohtuullinen kokemus laadukkaista tomaateista.

Vaimoni söi juustoisen margaritan, joka oli myös hieman mauton, sillä mieto mozzarella ei saanut kastikkeelta tarvitsemaansa öljyistä ja suolaista tukea. Kun lisäsin pizzan pintaan hieman suolaa ja öljyä, maku parani huomattavasti niissä kohdin, joissa minulle oli kastiketta suotu. Se kertoi siitä, että raaka-aineessa ei ollut vikaa, vain ruuanlaitossa.

Toisella kerralla päätin tilata vegaanipizzan kasvistäytteillä. Sitkon valikoima ei ole kovin laaja, koska ravintola keskittyy pieneen klassikkopizzojen listaan. Tilasin omaani munakoisoa, pinjansiemeniä, valkosipulia ja rucolaa. Tällä kertaa pöytään saapui huomattavasti houkuttelevampi annos.

Taikina oli jälleen erinomaista. Tällä kertaa tomaattikastikettakin oli kunnolla, eikä pizza ollut päässyt kuivumaan. Kastike oli mielestämme parempaa kuin viimeksi, mutta täytyy sanoa, että en edelleenkään pitänyt siitä. Se on liian kirpeää, hedelmäistä ja suolatonta. Maku toimi paremmin niissä kohdin, joissa valkosipuliöljy ja munakoiso pääsivät täydentämään sitä.

Sitkon pizzoissa juusto laitetaan pohjaan tomaattikastikkeen kanssa, joten ehkä ajatuksena on, että ne tukevat toisiaan. Vaimo kuitenkin totesi, että yhdistelmä vaati toimiakseen suolaisen täytteen tukea. Eli pelkkä vegaaniongelma tämä ei ollut.

Joka tapauksessa pizza oli huomattavasti parempaa kuin edellisellä kerralla, parhaimmissa kohdissa oikein hyvääkin. Tältä pohjalta en edes yritä antaa yleistä arviota Sitkon tasosta, mutta vegaanille sitä ei mielestäni voi suositella. Jos haluaa hyviä vegaanipizzoja erinomaisella taikinalla, kannattaa säästää nautinto Turun reissulle Pizzariumiin. Jos Tampereella haluaa syödä vegaanista pizzaa, Napoli lienee edelleen paras valinta (vaikka arviossa kuvaamani kokemus oli ärsyttävä, olen senkin jälkeen syönyt Napolissa vallan erinomaisen pizzan). Taikina ei tietenkään ole lähelläkään Sitkon tasoa, mutta muuten lopputulos on parempi, etenkin jos valitsee täytteiksi grillatun munakoison, herkkutatin, vegaanisen peston ja pinjansiemenet.

Sitko Pizza&Bar
Näsilinnankatu 22
Tampere

ma suljettu
ti–to 16–22
pe 16–00
la 14–00
su 14–21

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi