m_ETOILE DANCER

Sophie Calle Take Care of Yourself

Espoon Modernin Taiteen Museo EMMA

02.03.2012 – 10.06.2012

  ★★★★★ 

Sophie Calle reagoi jätetyksi tulemiseen niinkuin jokaisen naisen oletetaan reagoivan; hysteerisellä vimmalla. Calle kuitenkin vie tämän eron raivoisan ja julkisen puimisen pidemmälle kuin ehkä kukaan aikaisemmin.

Espoon Modernin Taiteen Museo EMMAssa on 10.6. asti esillä teos Take Care of Yourself. Alkuperäinen ranskankielinen Prenez soin de vous on aikaisemmin ollut esillä Venetsian Biennaalissa 2007. Teos on laaja kooste videoita ja valokuvia, joissa 107 eri aloilla työskentelevää naista tulkitsee Callen saamaa sähköpostia, jolla miesystävä päättää heidän suhteensa. Kirje päättyy sanoihin ”Prenez soin de vous”, Take care of yourself.

Näiden naisten tekemistä erilaisista analyyseistä ja tulkinnoista rakentuu installaatio, joka tekee henkilökohtaisesta ja intiimistä jaetun, yleisemmän kokemuksen. Jätetyksi tulemisen suru ja raivo saa erilaisia muotoja musiikkina, kuvina, ja kliinisinä tieteellisinä tutkielmina, jotka etäännyttävät tunteet tutkimuksen kohteesta. Menetettyä rakkautta käsitellään monin tavoin, koskettavasti ja huumorilla. Lopputulos on vaikuttava.

EMMAn näyttelyn ripustus on varsin onnistunut. Teos muodostaa tiiviin kokonaisuuden olematta silti ahtaan ja tukalan tuntuinen. Ainoastaan ikkunoiden puolelle sijoitettujen kuvien näkeminen on aurinkoisena päivänä hankalaa heijastusten vuoksi.

Ranskalainen Calle (s. 1953) on tunnettu kirjoittaja, valokuvaaja, käsitetaiteilija, joka tekee installaatioita rajoittumatta mihinkään näistä määritelmistä. Callen henkilökohtaiset teokset käsittelevät usein ihmisyyttä, identiteettiä ja rajankäyntiä yksityisen ja julkisen välillä.

 

   

Kommentoi