Sylvi nro 5: Kirjallisuus

Pääkirjoitus.

Kirjoja, kirjoja, kirjoja! Kun minua pyydettiin päätoimittamaan Sylvin kevätnumero, olin ensin, että ei, en ehdi, en pysty. Mutta kun kuulin, että teemana olisi kirjallisuus, en yksinkertaisesti voinutkaan sanoa ei. Suustani lipsahti siis kyllä, ja nyt – pari kuukautta myöhemmin – olen äärimmäisen onnellinen tuosta lipsahduksesta.

Kevät ja kesä ovat lukemiselle erityisen otollista aikaa. Mikä olisi ihanampaa – tai tärkeämpää, oleellisempaa – kuin tunkea se oma lempipokkari olkalaukkuun ja pyöräillä meren rantaan lukemaan? Tiedän, että monet tekevät juuri kesälle lukusuunnitelmia ja odottavat innolla sitä hetkeä, kun voivat rauhassa istahtaa mökin terassille tai sohvan nurkkaan ja vain lukea. Omalla kesälukulistallani ovat ainakin tuo naamallani makaava Zadie Smithin uutuusromaani Swing Time, Maria Jotunin avioliittohelvettiä kuvaava klassikko Huojuva talo sekä Han Kangin palkittu Vegetaristi, josta kirjoitimme myös arvion tähän numeroon.

Sylvin Kirjallisuus-numero pullistelee muitakin loistavia lukuvinkkejä. Teimme muun muassa katsauksen feministiseen nuortenkirjallisuuteen (klik) ja kysyimme joukolta kirja-alan ammattilaisia, minkä kirjan he toivoisivat jokaisen teini-ikäisen tytön lukevan (klik). Kurkkasimme varhaisten suomalaisten naiskirjailijoiden tuotantoon (klik) ja tutustuimme satukirjaan, jonka sankareina on pelkästään upeita naisia (klik)!

Kirjailijahaastatteluissa puhumme intohimoisesti kirjoittamisesta. Laura Gustafsson kehottaa heittämään itsesensuurin nurkkaan, ja Hannele Mikaela Taivassalo vertaa kirjoittamista matkalla oloon. Saara Turunen uskaltautui suureksi iloksemme Kymmenen tuopin haastatteluun ja kostean illan aikana Turunen ilakoi muun muassa sitä, että ohjaajana sellaiset luonteenpiirteet, joista häntä oli aiemmin moitittu (”sä aina määräilet!”), ovatkin voimavara.

Kuin varkain Sylvin Kirjallisuus-numerosta tuli ylistyslaulu rohkeudelle, tekemiselle, eteenpäin puskemiselle. Mahtista, että olet mukana – tervetuloa!

– Maisku


Kuva: Tomi Reunanen

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi