Sylvi testasi parhaat leffaoluet

Sylvin uusi sankarimaistaja Ester Laiho näkee oluen sielun syvimpään kuin Kari Grandi mehutetraan!

Kuvat: Ester Laiho

On toitä, ja sitten on rankkoja töitä – mutta jonkun on nekin tehtävä. Sylvin uusi sankarimaistaja Ester Laiho poimi lukijoillemme Lahden ja Turun SOPP- festareilta parhaat maltaiset elokuvan kylkiäiset. Mukana myös suosituselokuva! Näillä eväillä kotisohvalle, leffa pyörimään ja psssscht – koooooosch – gulp!

 

Radbrew:
Greenhouse 2nd Edition
ABV 5.5
IBU 39

IPA:n kulta-aikana perustettu panimo on kunnostautunut jenkkityylisten alejen tekijänä, eikä välttämättä koe keskivertoa suomalaista lagerin juojaa kohdeyleisökseen. Radbrew toi Lahteen saisonia ja portteria, mutta kokeiluuni päätyi Greenhouse 2nd Edition.

Tämä American Pale Ale on kauniin punertava väriltään ja sen vaahto on pienikuplainen. Suutuntuma on miellyttävän pehmeä, muttei Pale Alelle tyypillinen. Katkeroa ei oluessa kauheasti ole, joka tekee sitä juotavan, mutta pliisun. Olutta ei kuitenkaan ole helppo sulattaa. Saksalaisten, sekä pohjois-amerikkalaisten humalien kanssa hifistely on johtanut epäselvään ja levottomaan humalaprofiiliin. Oluen jälkimaussa on pehmeyttä ja kirpeyttä, kuin omenamehussa. Millainen mahtoi olla ensimmäinen vedos ja mahtaako tulla 3rd edition?

Milloin? Suurten elämänkysymysten mietintään – kun kaikki hämmentää. Minkä elokuvan seurassa: Sofien valinta

Iso-Kallan Panimo:
Savu Kekri
ABV 5.7
IBU 26

Iso-Kallan ständillä vastassa on lempeä, parrakas ja kiltti-tyyppiseen vaatteeseen sonnustautunut mies. Kysyin uutta ja ihmeellistä ja lasiin kaadettiin Savu Kekriä. Kiroilen päässäni, että ”ei pysty, taas jotain pekonin makuista tummaa ja tujua” – kuinka väärässä olenkaan. Tämä Alkoon elokuussa saapuva Märzen on iloisen pehmeä suussa. Moni pienpanimolut on vähähiilihappoinen, mutta Savu Kekri on pienikuplainen olematta hiilihapoton. Maussa on makeutta, maltaisuutta ja tervaa. Savu Kekrin kevyt savuisuus sopii ehdottomasti itseni kaltaiselle savunoviisille.

Milloin? Savu Kekri sopii siemailuolueksi retkeilymajan takkatulen äärelle.
Minkä elokuvan seurassa: Koirankynnen leikkaaja

Stallhagen:
Blueberry Ale
ABV 4.6
IBU 30

Suomen läntisin panimo tunnetaan ”tylsistä ja turvallisista oluista”, mutta Blueberry Ale ainakin hieman uudenlainen ja puhtaasti toteutettu pintahiivaolut. Marjan ja oluen yhdistelmä voi olla kaunis kumpaakin komponenttia kunnioittava sinfonia. Tässä oluessa käytetty belgialainen mallas ja amerikkalainen humala tekevät oluesta kevyen, raikkaan, mutta myöskin kuivan. Sen väri on punainen, joka vivahtaa oranssiin ja on suodatettuna todella kirkas. Mustikka tekee oluesta aromaattisen, siinä on kirpeä vivahde, mutta myös kuningatarhillon pehmeys. Luulen myös maistavani kardemummaa, joka muistuttaa junassa syömääni Suomi 100 -mustikkakorvapuustia.

Milloin? Blueberry Ale on oiva kaveri kotisohvalle iltauutisten aikaan.
Minkä elokuvan seurassa: Havukka-ahon ajattelija

Teerenpeli: 
Savannisamu
ABV 4.5
IBU 15

Teerenpeli on lahtelainen panimo ja kotikaupungilleen uskolliset ihmiset jonottivat koko viikonlopun maistamaan sen Suomi 100 -savulageria ja tislaamon herkkuja. Minun käteeni osui Savannisamu, passionhedelmää sisältävä kesäale. Tämä kaunis, aprikoosinektarilta näyttävä suodattamaton olut osuu aurinkoiseen perjantai-iltaan kuin nenä päähän. Miltei kuplaton ale muistuttaa pelottavan paljon lapsuudessa juotua Valion 3 hedelmän mehua. Siinä yhdistyy alen humalointi ja hapanoluen kirpeys.

Milloin? Kaikkein kesäisin olut kaikista maistetuista. All day everyday – parhaiten ehkä rannalle viilentämään rantalentopallon jälkimaininkeja.
Minkä elokuvan seurassa: Vaihdetaan vapaalle, Ferris

Saimaan Juomatehdas:
Brewer’s Special Oatstanding IPA
ABV 6
IBU 47

Saimaan Juomatehdas on tehnyt erinomaista työtä tekemällä pienpanimo-oluista lähestyttäviä suurelle yleisölle. Panimon repertuaari ei Lahdessakaan pettänyt. Tuttujen Marsalkka-ja Brewer’s Special tuoteperheiden lisäksi festarikävijät pääsivät maistamaan Mullet Pilsiä ja kahta uusinta Brewer’s Special-tuotetta: Hoppy Hour-alea ja Oatstanding IPA:a.

Oatstanding IPA ei missään nimessä ole pettymys, mutta IPA:lta se ei maistu. Kuusiprosenttinen olut on suutuntumaltaan erittäin miellyttävä. Humalan tunnistaa tuoksussa, mutta ohran ja kauran yhdistelmä vetää maussa pidemmän korren. Tuoksussa on aavistus appelsiinia, palanutta sokeria ja aavistus tervaa. Joisin toistekin.

Milloin? Mummun luona nautittavaksi tiikerikakun kanssa.
Minkä elokuvan seurassa: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Cool Head Brew:
Ginger
ABV 4
EBU 8

Cool Head Brew on Tuusulassa sijaitseva brasiliaisen luotsaama panimo. Cool Head tekee useita eri oluita, mutta tekee Suomen olutsekenessä nimeä hapanoluiden, erityisesti Berliner Weisse-oluiden tekijänä. Turussa lasiini kaadettiin ruskeaan taittuvaa Gingeriä ”soft serve”-tyyliin eli päälle tuli tuotteesta tehtyä slushieta, joka sopi yllättävän hyvin hieman koleaankin päivään.

Ginger on helposti lähestyttävä Berliner Weisse, jonka kuivatun inkiväärin vahva tuoksu vetää puoleensa. Sen maku ei ole yhtä intensiivinen, mutta hieman suolainen. Ginger ei ole makea, eikä katkera ja sen jälkimaku jää lyhyeksi.

Milloin? Ginger sopii nautittavaksi rankan työpäivän jälkeen sellaisenaan tai aperitiivina ennen kevyttä lounasta.
Minkä elokuvan seurassa: Prinssille morsian

Maistila:
Blbrr Purpp 
ABV 4.3 
EBU: <10

Maistila on oululainen käsityöläispanimo, joka on ainakin kirjoittaneeseen tehnyt vaikutuksen mielenkiintoisilla, mutta tyylipuhtailla oluilla. Blbrr Purpp ei tee poikkeusta – simppeli, mutta mielenkiintoinen aikuisen ihmisen marjamehu. Tämä miltei purppuran värinen Berliner Weisse tarttuu lasin reunoihin, joka viestii korkeasta sokerimäärästä. Tuoksussa erottaa mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa, vaikka mustaherukkaa ei edes reseptistä löydy.

Milloin? Blbrr Purpp helpottaa alkukesän siemenkylvöä huomattavasti ja luo lupauksen satoisasta kesästä.
Minkä elokuvan seurassa: Crazy, Stupid, Love

Beerhunters: 
Mufloni Pils
ABV 5.5
EBU 50

Yhdeksi Suomen kuumimmaksi olutpääkaupungiksi on kapuamassa Pori. Porissa toimii neljä panimoa, joista vanhin on Mufloni-oluista tunnettu Beerhunters. Maisteluun Beerhuntersilta valikoitui utuisen samea Pilsner. Tämä makean aromin omaava olut ei ole maultaan yhtään pistävä, mutta kyseenalaisen katkeroitu. 50:n EBU kertoo korkeasta katkeron määrästä, joka ei ole pilsnerin kaltaiselle pohjahiivaoluelle tyypillistä.

Milloin? Sopii rohkaisuryypyksi matkalla saunasta meriveteen – sopii janoon ja haastaa makupalettia!
Minkä elokuvan seurassa: Fight Club

Bryggeri Helsinki: 
Summer Ale
ABV 4.6
EBU 24

Bryggeri toi Turkuun pitkän liudan oluita, mutta maisteluun valikoitui Summer Ale. Bryggerin samean oranssissa Summer Alen tuoksussa on paljon humalaa ja kevyesti greippiä. Tämä olut on suhteellisen helposti lähestyttävä, vaikka hieman karvas ale onkin. Sen kevyen makeaa makua seuraa lyhyt jälkimaku.

Milloin? Summer Ale on kesänostalgisointiin sopiva olut. Siihen viimeiseen kesäiltaan tai ensimmäiseen kouluviikon perjantai-iltaan, kun ei suostuta myöntämään, että puistossa on jo liian kylmä istua yhdeksältä illalla.
Minkä elokuvan seurassa: (500) Days of Summer

Maku Brewing:
Lauri – Juicy IPA
ABV 6.2
EBU- first wort hopping ja aromihumalointi, ei paljon katkeroa

Maku ponnisti pääkaupunkiseudulta olutkansan tietoisuuteen 2014. Nuoren panimon tuotteita löytää Alkosta ja sen Makustelusetti on päässyt usean kaupan hyllylle. Turussa Maku oli tuonut Juicy IPA Laurin hanaan. Se on malliesimerkki New England IPAS:sta. Se on oranssi ja samea, ja sen tuoksu on raikkaan greippimäinen. Tämä pienikuplainen ja vähän katkeroitu olut on raikas janonsammuttaja, mutta myös pidempään makusteluun sopiva. Se on kuitenkin parhaimmillaan jääkaappikylmänä.

Milloin? Arki-illan ratoksi kerrostaloparvekkeella nautittavaksi auringon laskiessa.
Minkä elokuvan seurassa: Forrest Gump

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi