_MG_8524

Sylvin maailmanmatkaajat: Toleranssimarssi, Krakova

Toleranssimarssi, Queerowy Maj -festivaali, Krakova. Millaista on marssia suvaitsevamman huomisen puolesta paikassa, jossa ylpeillä ei vielä uskalla?

Osallistuimme matkakumppanini kanssa toukokuussa Krakovassa järjestettyyn “Gay Pride” -paraatiin yhdessä vajaan tuhannen suvaitsevaisuuden puolesta marssijan kanssa. Ilmapiiri oli varovaisen riehakas, aidon hyväntuulinen, rohkea ja rakkaudentäyteinen, kun joukkoja koottiin keskipäivän helteessä Krakovan Kansallismuseon edustalla. Samaan aikaan monisatapäinen, raskaasti aseistautunut mellakkapoliisi järjestäytyi saattamaan kulkuetta. Kansainvälisen prideperinteen tapaan laulu, marssihuudot ja rummutus kaikuivat läpi kulkueen, johon mahtui myös monta rohkeaa lapsiperhettä. Joukon hännillä asteli ylpeinä kaksi upeaa drag queenia, jotka vastasivat tapahtuman muutoin kovin maltillisesta karnevaalikoristautumisesta. Parituntinen marssi keräsi ikkunoihin iloisesti vilkuttavia mummoja, hieman paheksuvia pappoja sekä kadunvarsille ihmettelijöitä laidasta laitaan. Paavi-kyltein varustautuneet vastamielenosoittajat pysyivät tarkkaan rajatussa, poliisin eristämässä karsinassa kirkon kupeessa. Pienestä kulkueesta kumpusi itsevarmuus, voima ja ilo, joka liikutti ja laittoi asioita entistä paremmin maantieteelliseen perspektiiviin.

Queerowy Marz on osa lähes kuukauden jatkuvaa LGBT-festivaalia, jonka aikana Krakovassa voi osallistua sateenkaariteeman työpajoihin, elokuvanäytöksiin, keskustelutilaisuuksiin ja lukuisiin muihin aktiviteetteihin. Itse marssi järjestettiin ensimmäisen kerran onnistuneesti vuonna 2007, jolloin marssijoita oli enemmän kuin vastamielenosoittajia. Puolassa homoseksuaalisuutta ei ole koskaan kielletty laissa, joskin aihe on edelleen tabu yhdessä Euroopan konservatiivisimmista ja katolisimmista valtioista.

_MG_8504 _MG_8502 _MG_8489

Kirjoittaja on viihtynyt tien päällä helmikuusta 2014, eikä loppua näy. Isän mukaan kyseessä on tyttären lähes 30 vuotta jatkunut nuoruuden levottomuus. Oma diagnoosi: parantumaton kaukokaipuu, krooninen matkakuume ja vakavasti otettava kofeiiniriippuvuus.

Jaa:
Share on Facebook15Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi