Takarytke vai ruumispumppu?

Jos ryhmäliikuntatunneilla olisi rehelliset nimet, Urpokin tajuaisi.

Kuvitus: Emilia Värelä

Muistatteko vielä Urpon? Urpo on tullut ikään, jossa kaikki oli ennen paremmin. Tai ainakin asioilla oli ennen nimet, joista kävi ilmi, mistä niissä on kyse. Ruuilla oli sellaisia nimiä kuin makkaraperunat ja marjakiisseli eikä sashimi ja pastrami. Housut olivat housut eikä caprit saati culottesit, eikä peplumista ollut kuultukaan. Urheilulajeilla taas oli sellaisia nimiä kuin keihäänheitto, mäkihyppy ja uppopallo, jotka tarkoittivat keihään heittämistä, mäestä hyppäämistä ja upoksissa palloilua.

Kun nykyihminen haluaa liikkua – ja liikkua hänen on haluttava, sillä töissä istuminen tappaa ja kotona istuminen lihottaa – ja päättää tutustua lähimmän kuntokeskuksen ryhmäliikuntatarjontaan, tulee hiki ennen ensimmäistäkään askelta. Grit Strength vai Core Ball? Barre vai Bootylicious? Mitä helvettiä täällä tapahtuu? Kyse on hienhajuiseen huoneeseen ahtautumisesta aivan liian monen lajitoverin kanssa, mutta ryhmätuntien nimistä sitä, tai mitään muutakaan, on mahdoton päätellä.

Urpo kävi läpi pääkaupunkiseudun liikuntakeskusten tarjoamia tunteja ja kertoo nyt, mitä niiden pitäisi olla nimeltään. Oikeasti niiden kaikkien nimi pitäisi olla rehdisti Räydyttävä Rääkki, mutta me nykyihmiset tarvitsemme räätälöityjä täsmäkokemuksia, johan sen Urpokin ymmärtää.

Body Pump
Lihaskunto kehittyy, kunhan vain kohottelet rytmikkäästi painavia esineitä. ”Ruumispumppu” muistuttaisi ikävästi siitä seikasta, että ihan sama montako toistoa jaksat, kuolema korjaa kuitenkin, joten kävisikö vaikka Astalon armoilla?

Booty Shake; Bootylicious
Siveästi ”keskivartalon” tehomuokkaukseksi kuvattu tunti olisi tietenkin rehelliseltä nimeltään Pyllyn veivaus. Koska kilpailevilla saleilla on keksittävä samoille tunneille hieman toisistaan poikkeavia nimiä, voisivat synonyymejä olla vaikka Pershetkutus ja Takarytke. Ja ettei unohtuisi totuus siitä, kenelle tämäkin touhu on yksinomaisesti suunnattu, tulee tarpeeseen myös nimitys Akkain ahterikieppi.

Absolution
Sanakirjan mukaan kyseessä on synninpäästö, jollaisen ihminen ilmeisesti saavuttaa treenattuaan niin kovaa kuin katalogista lähtee: lajiesittely lupaa rankkuudessaan ”innovatiivisia” harjoitteita ”erityisesti miehille”. Tämähän ei voi olla muu kuin Äijjäin ähellys.

Barre
Juuri tämän lajin nimen soisi kuvaavan tarkemmin sen olemusta, johon kuuluu viehkeäksi tarkoitettu ja silti kovasti voimille ottava liikehdintä balettisalin tangon äärellä. Siitä kuulemma tykkäävät Hollywood-tähdetkin! Kaunokaisten karmea kaidekeikistely voisi tosin olla vaikea mahduttaa lukujärjestykseen.

Body Balance
Kun laji lupaa yhdistää saman alkusoinnun alle joogan, tai chin ja pilateksen, voi nimi olla vain Laahaa lattiaa.

Crossfit; cross training
Jos Urpo ymmärsi oikein, niin tässä tehdään yhtaikaa noin kolmea sellaista asiaa, joita varten yleensä on urheiltava kolme eri kertaa. Rääkkikimara? Sekakäyttösport? Hullujen huhkimo?

SH’BAM
Ei, tämä ei ole kissan kävelyä näppäimistöllä vaan joukko ”kuumiksi” tarkoitettuja tanssiliikkeitä. Suomeksi siis Kiimainen ketkutus.

Core Ball
Tässä istutaan pallon päällä ja pompitaan! Urpo ostaisi oitis kausikortin, jos jumppaohjelmassa lukisi Pallukkahyppely, mutta ei väkisin.

Hot Mojo
Harhaanjohtavan kiihkeän kuuloinen nimi tarkoittaa joogaamista 38 asteen lämpötilassa. Mukaan kehotetaan ottamaan iso pyyhe. Olisiko Saunan takana on tilaa harhaanjohtava nimitys?

Indoor Cycling
Raivokasta polkemista pyörällä joka ei liiku? Otsikoksi sopisi hyvin Elämä.

BONUS

Indoor running fartlek
On käsitteitä, joita edes Urpo ei taltuta.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi