The Affair – salaisuuksia ja syrjähyppyjä

”Sarjan käsikirjoitus pelaa taitavasti epäluotettavalla kertojalla ja tässä tapauksessa jokainen kertoja on epäluotettava.”

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sarah Treem, Hagai Levi
Näyttelijät: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, Joshua Jackson.

  ★★★★★ 

Neljän lapsen isä, Noah Solloway (Dominic West), saapuu perheineen kesäksi Montaukiin. Opettajana työskentelevän Noahin on tarkoitus kirjoittaa toista romaaniaan rikkaiden appivanhempiensa luona, joita hän ei voi sietää. Noah kohtaa tarjoilijana työskentelevän arvoituksellisen Alison Baileyn (Ruth Wilson), joka on menettänyt ainoan lapsensa. Alisonin avioliitto Cole Lockhartin (Joshua Jackson) kanssa rakoilee. Noah ja Alison antautuvat kiehtovaan, kiellettyyn suhteeseen.

Tästä asetelmasta alkaa Showtimen The Affair -sarjan ensimmäinen kausi. Sarja on Sarah Treemin ja Hagai Levin luomus. Ensimmäisellä kaudella takautuvassa kerronnassa vuorottelevat Alisonin ja Noahin näkökulmat. Tapahtumien kuvaus ja tulkinta ovat erilaisia aina vaatetusta ja kampauksia myöten. Kerronnassa liikutaan kahdella eri aikatasolla – suhteen alkuvaiheessa sekä myöhemmissä poliisikuulusteluissa.

Ensimmäinen kausi päättyy Noah Sollowayn pidätykseen Alisonin ja Noahin yhteisestä kodista. Käy ilmi, että heillä on yhdessä pieni lapsi. Tästä asetelmasta jatkuvat toisen tuotantokauden jaksot. Nyt ääneen pääsevät myös Noahin vaimo Helen (Maura Tierney) sekä Alisonin entinen aviomies, Cole. Kaikkien kertojien näkökulmat ovat keskenään täysin erilaisia. Katsojan on muodostettava näkemyksensä jostain näiden välistä tai päätettävä kenen kertomukseen luottaa vai luottaako kenenkään.

Sarjassa leikitellään hienosti mahdollisten maailmojen teorialla, johon Noah jopa eräässä ensimmäisistä jaksoista viittaa. Sarjan käsikirjoitus pelaa taitavasti epäluotettavalla kertojalla ja tässä tapauksessa jokainen kertoja on epäluotettava. Sitä, mitä tapahtuu todella ei paljasteta, jokaisen kertojan tulkintaa värittää tunnelataus. Epäselväksi jää myös, onko kuvattu kokijoiden fantasioita vai todellisia tapahtumia, ja onko osa tapahtumista kenties Noahin kirjoittamaa fiktiivistä tarinaa?

Golden Globellakin palkittu The Affair on parasta mitä amerikkalaisella tv-tuotannolla on tarjota pitkästä aikaa. Jokaisella tarinalla on yhtä monta puolta kuin kokijaakin. Alun jännitys kielletystä suhteesta kietoutuu osaksi murhamysteeriä: kuka tappoi Colen veljen, Scott Lockhartin? Tunnelma, upeat seksikohtaukset ja päähenkilöiden salaisuudet pitävät jännitystä yllä ja saavat odottamaan seuraava jaksoa, joka ei näytä koskaan tuottavan pettymystä.

Sarjan näyttelijävalinnat ovat lähes täydelliset: Dominic West vakuuttaa karismaattisena Noahina ja Ruth Wilson hurmaa salaperäisenä Alisonina. Joshua Jackson on loistava miehekkäänä Colena ja Maura Tierney on täydellinen haavoittuvan Helenin roolissa. Sarjan tunnusmusiikki on Fiona Applen Container, joka tiivistää hyvin sarjan uhkaavan ja viettelevän tunnelman. Vaadin lisää yhtä taidolla tehtyjä tv-sarjoja!

The Affarin toinen tuotantokausi on meneillään HBO Nordicilla. Uusi jakso esitetään aina maanantaisin.

Episode 202

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi