The Founder

McDonald’sin perustamisesta kertova elokuva yrittää vannoa sinnikkyyden nimiin, mutta päätyy ylistämään kusipäisyyttä.

(USA 2016)
O: John Lee Hancock
N: Michael Keaton, Laura Dern, Linda Cardellini, Patrick Wilson
Ensi-ilta: 3.2.2017

  ★☆☆☆☆ 

Tositapahtumiin perustuvat elokuvat ovat aina kiinnostavia. Ja nyt kun eletään niin sanottua totuudenjälkeistä aikaa, oikeastaan hyvä tarina onkin tärkeämpi kuin se, mitä tarkkaan ottaen oikeastaan tapahtui.

Sanotaan, että jokaisella yrityksellä täytyy nykyään olla tarina. Yritys ei myy pelkästään vaikkapa saksia tai renkaita, tai kuten tässä tapauksessa hampurilaista, vaan tarinaa ja mielikuvaa. Juuri siitä on pohjimmiltaan kyse sekä McDonald’s-hampurilaisketjussa että The Founder -elokuvassa.

Pikaruokaketju McDonald’sin perustamisen aikoihin sijoittuva ja tositapahtumiin perustuva The Founder tarjoilee katsojilleen elokuvaburgerin, jonka ylimmäinen sämpylä on ihailu yritteliäisyyttä, sinnikkyyttä ja riskinottoa kohtaan, mutta jonka pihvi on silkka kusipäisyys. Sillä pärjää tässä maailmassa, elokuva maalaa.

McDonald’sin perustajiltaan McDonaldin veljeksiltä ostanut Ray Kroc (Michael Keaton) nimittäin on varsin häikäilemätön liikemies, joka huijaa ystäviään ja vaimoaan niin raha-asioissa kuin rakkaudessakin. Hän tuntuu arvostavan naisasioissaankin ihmistyyppiä, joka tavoittelee häikäilemättömästi rahaa ja valtaa.

Toisaalta, kun nykyään puhutaan työntekijälähettiläistä, ehkä Ray Kroc on sellaisenaan rehellinen lähettiläs juuri McDonald’sille.

Kroc on kaikista henkilöhahmoista vähiten miellyttävä, eikä lopun slideshow-tyyppinen kerronta henkilöiden myöhemmistä vaiheista todellisessa maailmassa oikeastaan yhtään paranna tilannetta.

Koska valkokankaalla pyörivät jatkuvasti purilaiset, ranskalaiset ja limut, ärsykkeille herkimmät katsojat taitavat suunnata elokuvan katsomisen jälkeen Mäkkiin, ja valistunut katsoja tietysti jää miettimään, onko se tekijöiden tiedostama piilovaikutus. Todennäköisesti on.

Aivan kaikille McDonald’sin hampurilaiset eivät ole toivottuun tapaan Suomessa maistuneet, sillä syksyllä 2015 Kauppalehti kertoi McDonald’sin tehneen Suomessa vuodesta 1987 alkaen tappiota yhteensä 84 miljoonaa euroa. Plussalle yritys oli Suomessa päässyt vain viitenä vuotena.

Jos katsoja kuitenkin on kiinnostunut yrittämistä käsittelevistä elokuvista, suosittelen The Founderin sijaan katsomaan esimerkiksi John Websterin Pölynimurikauppiaat tai Saku Pollarin Kansalainen Jussila. Siinä kaksi viiden tähden dokumenttielokuvaa yritteliäisyydestä ilman ilkeyttä.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi