The Hateful Eight

”Villiin länteen juoni ei sinänsä ole sidoksissa kuin nimeksi. Yhtä hyvin tapahtumat voisivat sattua avaruusasemalla.”

(USA 2015)
O: Quentin Tarantino
N: Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh, Kurt Russell, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern
K16
Ensi-ilta 13.1.2016

  ★★★☆☆ 

Quentin Tarantino on tehnyt kunnianosoituksen itselleen.

Tarantinon uusin elokuva on kaksijakoinen taideteos. Se on hyvä ja viihdyttävä elokuva, mutta tekijänsä aiempiin teoksiin verrattuna sittenkin katsojalle melko keskinkertainen kokemus.

Tarinan keskiössä on ihmisarvon mittaaminen rahassa, sukulaisuus, petos, paskanpuhuminen ja kova pokka. Ensin keskustellaan kaksi tuntia, ja viimeinen tunti annetaan pyssyjen paukkua hyytävän pakkasen puhaltaessa taustalla kaiken aikaa.

Periaatteessa The Hateful Eight on myyttiseen villiin länteen sijoitettu kolmetuntinen versio Pulp Fictionin kohtauksesta, jossa Vincent Vega ja Jules Winnfield käyvät sisään kolmen nuoren miehen kämppään. Sitten puhutaan hampurilaisista, avataan mystinen salkku, kysellään, miltä Marcellus Wallace näyttää, pidetään raamatullinen puhe ja lopuksi ammutaan.

Samalla The Hateful Eight on eräänlainen Tarantinon oma kunnianosoitus itselleen, sillä alun vankkuriajelua lukuun ottamatta elokuva tapahtuu yhdessä paikassa, siis kuten Reservoir Dogs 24 vuotta sitten.

Ja jos sellainen elokuvakategoria on olemassa kuin Tarantinon elokuvat, on The Hateful Eight siinä lokerossa nimenomaan lähisukua Reservoir Dogsille ja Pulp Fictionille.

Toisaalta The Hateful Eight on myös äärimmäisen nautittava elokuva. Kun hahmot käyvät yksityiskohtaisiin, näennäisen merkityksettömiin keskusteluihin, se on Tarantinon elokuvien ystävälle kuin ilotulituksen seuraamista.

Villiin länteen juoni ei sinänsä ole sidoksissa kuin nimeksi. Yhtä hyvin tapahtumat voisivat sattua avaruusasemalla.

Monipuolisesta, friikkisirkusmaisesta hahmogalleriasta erityisesti mieleen jää Walton Gogginsin esittämä syvän etelän juntti seriffi Chris Mannix. Goggins nähtiin vuosikausien ajan hyvin samanlaisessa roolissa myös The Shield -tv-sarjassa, joten ei liene sattumaa, että Tarantino on valinnut rooliin juuri hänet. Mannixin lapsekas, epätietoinen ja epätoivoinen tarrautuminen kehen tahansa kulloinkin saatavilla olevaan isähahmoon on kiusallista katseltavaa.

Jatkuvasti turpiinsa saavan Daisy Domerguen (Jennifer Jason Leigh) kohtalo puolestaan saa katsojan mielessä kuplimaan kysymyksiä Tarantinon mahdollisesta naisvihamielisyydestä.

Palkkionmetsästäjä Marquis Warren (Samuel L. Jackson) on elokuvan peruskivi, jonka oivallusten kautta tarinaa kuljetetaan eteenpäin. Hänen päällepäin leppoisan hahmonsa säröt muuttuvat historian valottuessa syviksi railoiksi.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi