George Clooney;Matt Damon;Bill Murray;Bob Balaban;John Goodman

The Monuments Men

(USA 2014)
O: George Clooney
N: George Clooney, Cate Blanchett, John Goodman, Bill Murray, Matt Damon, Jean Dujardin
K12
Ensi-ilta 28.2.2014

  ★★☆☆☆ 

Erilainen sotaelokuva on hyvinkin mitäänsanomaton.

Mitä vanhemmaksi minä ja Bill Murray olemme tulleet, sitä enemmän olen alkanut ajatella, että ei ole olemassa huonoa Bill Murrayn elokuvaa. Jossain vaiheessa taisin jopa vuosia ajatella, että Päiväni murmelina on paras elokuva ikinä. Mutta ei se sentään ihan niin hyvä ole, vaikka mahtava toki edelleen onkin.

Tässä uudessa elokuvassa, jonka muuten on tuottanut, ohjannut ja jossa pääosaa on näytellyt George Clooney, mukana on myös Bill Murray. Siitä toinen elokuvalle suomani tähti. Murrayn tavassa näytellä, tai pikemminkin tavassa olla kameran edessä on jotain riemastuttavan briljanttia. Hänellä on oma jäljittelemätön ja uniikki tyylinsä. Jos Murraylle ei vielä ole tajuttu antaa elämäntyö-Oscaria, niin sellainen pitäisi myöntää heti ensi tilassa.

The Monuments Menissä seikkaillaan amerikkalais-ranskalais-brittiläiskokoonpanolla halki toisen maailmansodan viimeisten vuosien. Upseeri Frank Stokesin (Clooney) johtaman ryhmän tarkoituksena on löytää ja pelastaa natsien ympäri Eurooppaa ryöstämät taideaarteet. Sivujuonena viritellään romanssia Ranskan vastarintaliikkeen Claire Simonen (Cate Blanchett) ja amerikkalaissotilaan James Grangerin (Matt Damon) välille. Blanchett onkin elokuvan ainoa puheroolin saanut nainen.

Muutamat kohtaukset on ilmiselvästi kirjoitettu koomisiksi, mutta eivät ne allekirjoittanutta naurattaneet. Toisaalta vakavat ja surulliset kohtaukset hiihdellään läpi niin nopeasti, ettei niistäkään oikein tunnejälkeä jää, ja jos jää niin se poistuu jo seuraavan kohtauksen semipirteyden aikana.

Elokuvana The Monuments Men ei ole huono, ainoastaan mitäänsanomaton. Leffassa on periaatteessa mielenkiintoinen juoni ja viihdyttävä näyttelijäkaarti, silti katsojan mielentila ei taidekokemuksen aikana liikahda oikein mihinkään suuntaan, ainakaan taideteoksen ansiosta.

Traileri herätti tunteen jonkinlaisesta Korkeajännitys-henkisestä sotaseikkailusta, mutta ei tämä iske kuin miljoona volttia.

Kommentoi