The Shape of Water

Rakkaustarinan pinnan alla kuplii rasismin, mielivaltaisen vallankäytön ja suvaitsemattomuuden tematiikka.

The Shape of Water
(USA 2017)
O: Guillermo del Toro

N: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer
Ensi-ilta: 9.2.2018

  ★★★★½ 

Elisan (Sally Hawkins) päivät toistuvat kutakuinkin samanlaisina. Aamurutiinien jälkeen hän ryntää töihin aina hieman myöhässä. Ystävä Zelda (Octavia Spencer) pitää Elisalle paikkaa kellokorttijonossa ja kuulee takaansa tyytymätöntä mutinaa. Jonosta huudellaan, että vaikka Elisa on mykkä, hänen ei kuuluisi saada erityiskohtelua.

Zelda ja Elisa työskentelevät siivoojina valtion salaisessa laboratoriossa. The Shape of Waterin tarina kuljettaa vuoden 1962 Yhdysvaltoihin. Eletään kylmän sodan aikaa. Eräänä päivänä Elisan elämä muuttuu. Huoneeseen, jota Elisa ja Zelda ovat siivoamasssa ilmestyy tankki, jonka sisällä on mystinen olento (Doug Jones). Elisa saa olentoon katsekontaktin ja rakastuu.

Salaa Elisa alkaa kuljettaa olennolle keitettyjä kananmunia ja soittaa lempimusiikkiaan. Hän myös opettaa kauniille sini-kultaiselle vesiolennolle viittomia. Heidän välilleen syntyy side ja luottamus. Sally Hawkins on mykistävän hyvä äänettömän Elisan roolissa.

Tutkimuslaitosta johtaa rautaisella kouralla kenraali Strickland (Michael Shannon). Hän popsii kovia karkkejaan, kiduttaa vesihirviötä sähköiskuilla osoittaakseen valta-asemaansa ja kohtelee työntekijöitään mielivaltaisen epäoikeudenmukaisesti. Shannon on todella taitava ja uskottava tarinan todellisena hirviönä. Vesihirviön hyökkäyksen seurauksena Stricklandin sisältäpäin mustumaan alkaneet sormet tuovat pintaan koko tyypin mädän sisimmän.

Guillermo del Toron The Shape of Water on kaunis rakkaustarina. Pinnan alla kuplii erilaisuuden ja suvaitsemattomuuden tematiikka, jotka käsitellään taitavasti. Elokuva nostaa esille myös valtasuhteet, ja näyttää kuinka heikompia yritetään hallita ja vaientaa. The Shape of Water on todella ajankohtainen rasismin teeman, mielivaltaisen vallankäytön ja naisten seksuaalisen ahdistelunkin osalta.

Monikerroksiseen The Shape of Wateriin on rakennettu lukemattomia tasoja. Elokuvassa vilahtaa pätkiä vanhoista Hollywood-elokuvista. Niiden kepeä iloisuus ja unelmamaailma viestittävät siitä, että ennen kaikki oli paremmin. Mutta oliko sittenkään?

Visuaalisesti upea elokuva hyödyntää kauniisti vesielementtejä ja -symboliikkaa. Elokuvassa käytetään taitavasti sinisen ja vihreän eri sävyjä sanoman vahvistamiseksi. The Shape of Water on täydellisesti mietitty visuaalinen kokonaisuus, jota äänimaailma täydentää. Se on syvällinen ja kaunis elokuva sekä sanomaltaan iätön.

The Shape of Water kahmi peräti 13 Oscar-ehdokkuutta, eikä syyttä. Elokuva on lähes täydellinen ja sen teemat valitettavan ajankohtaisia.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi