Tissiviikko, osa 1:
Rivot rinnat

”Miksi miehen nänni ei ole rivo? Vaatiiko nänni alleen pehmeän rasvakummun ollakseen rivo?”

Kuva: Emma Suominen

Sylvi täyttyy viikon ajan tisseistä. Ensimmäisenä kysytään, mikä tekee naisen rinnasta rivon.

Teini-ikäisenä päätäni vaivasi irtonännidilemma, joka alkoi armeijan ylijäämätavaroita, rokkilevyjä ja goottivaatteita esittelevästä katalogista. Esitteessä myytiin verkkopaitoja sekä miehille että naisille. Miesmalli näytti aivan normaalilta, mutta naismallilta oli kuvankäsittelyohjelmalla poistettu nännit, mikä jollain tapaa hämmensi minua.

Eikö naisen paljas rinta itsessään ollut siveetön eli rivo? Tekikö vasta nänni rinnasta rivon? Miksi miehen nänni ei ole rivo? Vaatiiko nänni alleen pehmeän rasvakummun ollakseen rivo? Ja entä – siis näin hypoteettisesti ajateltuna – entä, jos löytäisi kadulta irtonännin, eikä tietäisi minkä sukupuolen edustajalle se kuuluu, olisiko se automaattisesti rivo?

Rintojen paljastamisen sääntöjä olisi teoreettisen avaruusolion mahdoton käsittää. Toisinaan minunkin. Me hyväksymme kuvat paljasrintaisista naisista Afrikan heimokulttuureista: ne eivät yleisen konsensuksen mukaan ole rivoja, ehkä jonkin kulttuurisen toiseuttamisen tai toiseuden takia. Myöskään renessanssimaalareiden Venusten rinnat eivät ole erityisen rivoja.

Sen sijaan antava-aukkoiset paidat tositeeveetähdillä ja Henkkamaukan joulurintaliivimainokset aiheuttavat yleistä pahennusta. Jopa naisen peitetty rinta, jos nänni erottuu kankaan läpi, on rivo. Muistelkaapa vain Jonna Tervomaan ohutta kolttua Linnan juhlissa.

 

Äitirinnat ja feministirinnat

Rintojen biologinen päätehtäväkin, imettäminen, aiheuttaa joillekuille mielipahaa, jos se tehdään julkisessa tilassa. ”Se on luonnollista”, yksi väittää. ”Mutta niin on ulostaminenkin”, toinen toteaa. ”Ei tehdä tästä nyt numeroa”, kolmas sanoo. Imettäminen ei ole eroottista, mutta silti jopa vauva imemässä nänniä vaikuttaa joidenkin silmissä jotenkin väärältä.

Entäpä sitten poliittiset rinnat! Muistaako joku, mitä Femen kritisoi? Vai painuuko kollektiiviseen muistiin vain kuva ihanista, kukkatukkaisista ja ennen kaikkea paljasrintaisista, ärhäköistä feministeistä? Onko oireellista, jos nuoret naiset saavat äänensä kuuluviin vain rintansa paljastamalla?

Rintojen näyttämisen tarkoitusperät eivät tunnu määrittävän rivoutta. Äiti paljastaa rintansa ruokkiakseen jälkikasvunsa, Femen paljastaa rintansa kiinnittääkseen huomiota poliittiseen ideologiaan, saunoja paljastaa rintansa peseytyäkseen. Mikään näistä rinnoista ei ole paljastettu erotiikan takia. Silti niitä voidaan pitää rivoina.

 

Rivon säännöt

Jos haluaisi yrittää summailla rintasääntöjä, määrittää sitä pinta-alaa rinnasta, jonka saa näyttää olematta rivo, voisi päätyä seuraavaan lopputulemaan:

a) Naisen rinta on siveetön, jos nänni näkyy julkisessa tilassa, jossa on myös miehiä.

b) Myös mahdollisuus siihen, että naisen nänni voisi lipsahtaa esiin, on siveetön.

c) Miehen rinta ei sitä vastoin ole siveetön, vaikka nänni näkyy.

d) Tämä pätee myös siinä tapauksessa, että miehen rinnat ovat suuremmat kuin naisen.

e) Rinta ei ole rivo, jos rinnalla on tarpeeksi suuri kulttuurinen tai ajallinen etäisyys nyky-Suomeen.

Kaikesta pohdinnasta huolimatta en ole edelleenkään päässyt selville irtonännidilemmasta. Onneksi en ole löytänyt myöskään irtonänniä kadulta, sillä siihen voisi rivouden mahdollisuuden lisäksi liittyä rikoksen mahdollisuus. Keskustelu jatkukoon.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi